Kaikki artikkelit yrityksille

IoT-teknologia tuo energiansäästöä monin eri tavoin

3 min
Moderni kaupunkinäkymä katuvalaistuksineen ja uusine rakennuskohteineen. Moderni kaupunkinäkymä katuvalaistuksineen ja uusine rakennuskohteineen.

Eurooppa on vuonna 2022 kamppaillut ennennäkemättömän energiakriisin kanssa, ja ilmastotavoitteet luovat kaupungeille ja kiinteistön omistajille painetta vähentää ympäristön kuormitusta. Teliankin hyödyntämä, voimakkaasti kehittyvä IoT-teknologia tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia kehittää älykkäitä rakennuksia ja samalla vähentää energiankulutusta kestävällä tavalla.

Kustannustehokas energiankulutus on muun muassa kaupungeille ja kiinteistöjen omistajille tärkeä tavoite, erityisesti kiristyvien energiahintojen ja ilmastotavoitteiden myötä. Telian arvion mukaan Telian IoT-ratkaisuilla säästettiin energiaa noin 800 gigawattitunnin edestä vuonna 2021. Oikeanlaisella teknologialla ja sen tuottamalla reaaliaikaisella tiedolla voi olla valtava merkitys energiankäytön ja rakennusten kokonaispäästöjen vähentämisessä.

”EU on arvioinut, että rakennukset vastaavat 40 prosentista kaupunkien energiankulutuksesta ja 36 prosentista kasvihuonepäästöistä. Rakennukset ovatkin avainasemassa, kun kaupunkia muokataan ympäristöystävällisemmäksi”, sanoo Telian IoT-erityisasiantuntija ja ratkaisumyyjä Kimmo Ahvenlampi. Ahvenlammen mukaan on tärkeää rakentaa parempia ja älykkäämpiä rakennuksia, ja ennen kaikkea kehittää olemassa olevia rakennuksia, jotta niiden energiankulutusta ja kasvihuonepäästöjä saadaan alennettua.

"Teknologia ei ole ihmelääke, mutta pelkästään lämmityksen optimointi voi tuoda yli 10 prosentin säästöt." IoT-teknologia voi ajaa energiankäyttöä alas monin tavoin ja samalla edistää yhteiskunnan tehokkuutta.

Ennakoiva toiminta ja päätöksenteko

IoT-teknologia mahdollistaa ihmisten ja teknologian toimimisen rinnakkain. Jos aiemmin toiminta on ollut reaktiivista ja muutoksiin pohjautuvaa, nyt päätöksenteko voi olla myös ennakoivaa. Energiankulutusta voi säätää tilojen ja sähkön todenmukaisen käytön mukaisesti, ja toisaalta ihmisten toimintaa muokata seurantatietojen valossa.

IoT-ratkaisuihin nojaava ajantasainen seurantatieto vähentää huollon tarvetta ja vikatilanteita, jolloin turhia päästöjä voi ehkäistä jo ennen niiden syntymistä. Itseohjautuvien IoT-järjestelmien rooli kasvaa, ja ne voivat tulevaisuudessa tehdä osittain jopa omatoimisesti säätöjä olosuhteisiin ja laitteiden toimintaan.

IoT-teknologia mahdollistaa kiinteistöjen käytön reaaliaikaisen seurannan

Telian raportti rakennusten digitalisaatiosta paljastaa, että kiinteistöjen omistajien suurimpia haasteita ovat kiinteistöjen siiloutuneet tietojärjestelmät, resurssi- ja energiajätteen vähentämiseen tähtäävän datan puuttuminen sekä avoimen, digitaalisen datalähteen uupuminen.

Uudenlaisilla IoT-ratkaisuilla omistajat voivat saada kokonaiskuvan kiinteistöjensä ja rakennustensa kokonaistoiminnasta. Esimerkiksi Telia kiinteistöjen olosuhdeseuranta -palvelussa kiinteistöjen olemassa oleva data ja uudet datalähteet visualisoidaan ja viedään tarvittaessa asiakkaan omiin järjestelmiin. Tällöin tieto on koottu yhteen paikkaan ja toimii päätöksenteon tukena, esimerkiksi lämpötilan tai ilmanlaadun optimoimiseksi.

Digitaalisuus voi vähentää liikenteen päästöjä

IoT-teknologia ja digitaalisuus voivat vähentää yksityisautoilua ja siitä aiheutuvia päästöjä. Telian ja Arthur D Littlen raportti vuodelta 2020 paljastaa, että IoT:n ja datan hyödyntäminen voi kasvattaa julkisen liikenteen käyttöä Pohjoismaissa ja Baltian maissa jopa 18 prosenttia. IoT-teknologiaa voi hyödyntää muun muassa julkisen liikenteen turvallisuuden, luotettavuuden ja saavutettavuuden parantamisessa.

5G-teknologia kiihdyttää ja monimuotoistaa IoT-ratkaisujen käyttöä. Telia panostaa tällä hetkellä voimakkaasti 5G:n käyttöönottoon Pohjoismaissa ja Baltian maissa. IoT-teknologian yleistyessä älykkäät rakennukset voivat päästöjen vähentämisen myötä tukea laajemminkin ilmastotyötä ja kestävää elämistä.

”IoT ei ole tulevaisuutta, vaan ajantasaista teknologiaa. Mitä enemmän tietoa on käytössä, sitä parempia päätöksiä voi tehdä. Tämä on yksinkertaistettuna IoT:n ydin”, Ahvenlampi tiivistää.

Haluatko tietää lisää älykkäistä rakennuksista?

Tutustu demon avulla älykkäisiin rakennuksiin ja siihen, miten olemme auttaneet asiakkaitamme vähentämään käyttökustannuksia ja ympäristövaikutuksia sekä johtamaan tiedolla.

Nosta rakennustesi älykkyyttä
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

IoT