Esineiden internet (Iot) yleistyy vauhdilla ja erilaisia käyttötapoja on paljon. Millaisia tuloksia yritykset ovat saaneet IoT:n hyödyntämisestä?
Iot on monille yrityksille jo arkipäivää. Parin vuoden takainen IoT Analyticsin globaali raportti paljastaa, että valtaosa keskikokoisista yrityksistä oli testannut peräti kahdeksaa eri tapaa hyödyntää IoT:tä.
Suosituimmat käyttötapaukset olivat omaisuuden ja laitteiden etävalvonta, IoT-pohjainen prosessiautomaatio sekä ajoneuvokannan etähallinta ja sijainnin seuranta. IoT:ta käytettiin paljon myös huollon ennakointiin sekä tuotteiden laadun seurantaan kuljetuksen aikana.
Yritykset raportoivat hyvistä tuloksista. Esimerkiksi rautatievaunujen käyttöastetta oli parannettu 40 prosentilla tai vettä säästetty maanviljelyksessä 20 prosentilla.
Mutta millaisia tuloksia Telian ratkaisuilla on saatu aikaan?
Case Nobina: älykkäämpi ja turvallisempi julkinen liikenne
Nobina on Pohjoismaiden suurin julkisen liikenteen yhtiö, jonka 3 600 bussilla yli miljoona ihmistä matkustaa joka päivä. Vuonna 2010 Nobina aloitti Telian kanssa hankkeen, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli seurata bussien polttoaineen kulutusta ja sijaintitietoja. Vuosien mittaan yhteistyö on syventynyt ja kattaa jo 13 erilaista palvelukokonaisuutta.
Tulokset puhuvat puolestaan. Esimerkiksi Eco-Driving-toiminnon avulla kuljettaja voi pienentää polttoaineen kulutusta jopa 15 prosenttia. Bussien turvallisuutta on lisätty bussien sisätilojen videokuvauksella ja alkolukot estävät kuljettajaa ajamasta alkoholin vaikutuksen alaisena.
Lue lisää: Making public transport smarter with Nobina (teliacompany.com)
Case Kempower: maailmanlaajuinen IoT-liitettävyys
Nopeasti kasvava, suomalainen Kempower tarjoaa latausratkaisuja sähkökäyttöisille henkilöautoille, linja-autoille ja kuorma-autoille sekä raskaille sähköajoneuvoille esimerkiksi kaivos- ja rakennusalalla. Usein nopeasti kasvavilla kansainvälisillä yrityksillä on ongelmia maailmanlaajuisen IoT-liitettävyyden kanssa. Telian kanssa Kempower on pystynyt yksinkertaiseen, vaatimukset täyttävään ja kustannustehokkaaseen ratkaisuun.
IoT‑yhteys on olennainen osa latausasemien toimintaa käyttäjän tunnistamisesta varsinaiseen lataamiseen ja maksamiseen. Verkkoyhteys mahdollistaa analyysitoiminnot, jotka tuovat lisäarvoa Kempowerin latausoperaattoriasiakkaille ja loppukäyttäjille. Asiakkaalle pystytään tarjoamaan aiempaa parempaa käyttökokemusta. Hyperskaalattavuuden avulla Kempower on parantanut tuotekehitysnopeuttaan huomattavasti, muun muassa jatkuvan ja yksityiskohtaisen datan ansiosta.
Lue lisää: Kempower ohjaa ajoneuvojen lataamista IoT-tiedolla (telia.fi)
Case Kumera: laiteyhteydet toimivat aina ja kaikkialla maailmassa
Kansainvälisesti toimiva meri- ja teollisuusvaihteiden ja prosessilaitteiden valmistaja Kumera etsi helppokäyttöistä ja kustannustehokasta ratkaisua laitteidensa yhdistämiseen.
Nyt Kumera hallitsee eri puolilla maailmaa sijaitsevia paikallisia IoT-yhteyksiään yhden hallintaportaalin kautta. Ratkaisun ansiosta Kumeran ja sen asiakkaiden ei enää tarvitse huolehtia paikallisten mobiililiittymien hankkimisesta. Tämä helpottaa toimimista etenkin maissa, joissa verkkovierailu ei ole mahdollista tai sitä rajoitetaan lainsäädännöllä. Myös laitteiden kunnon seuraaminen ja liittymämaksujen ennakoiminen on sujuvampaa ja selkeämpää, mikä hyödyttää Kumeran asiakkaita.
Lue lisää: Kumera sujuvoitti IoT-laitteidensa globaaleja yhteyksiä (telia.fi)
Case Danderydin sairaala: parempaa sairaanhoitoa
Suur-Tukholman alueella sijaitseva Danderydin sairaala otti käyttöön IoT-ratkaisun, jonka avulla tilojen hygieniatasoa onnistuttiin parantamaan tehokkaasti. Aiemmin leikkauksia jouduttiin perumaan leikkaussalien liiallisen ilmankosteuden vuoksi, mutta nyt salien lämpötilaa ja kosteustasoa voidaan seurata ja säätää reaaliajassa. Tämä on vähentänyt peruuntuneiden leikkausten määrää. Kontaminaatiosta johtuvaa tarvikkeiden pois heittämistä on onnistuttu myös vähentämään.
Lue lisää: IoT:n avulla energiatehokkuutta sairaalaan (telia.fi)
Case Rikshem: energiatehokkampaa ja mukavaa asumista
Yli 30 000 asuinhuoneistoa omistava Rikshem on yksi Ruotsin suurimmista yksityisistä kiinteistöosakeyhtiöistä. Yhtiöllä oli kattava käsitys digitaalisten järjestelmien tarjoamista hyödyistä, ja saadakseen niistä kaiken irti yhtiö päätti panostaa kolmeen osa-alueeseen luodakseen älykkäämpiä rakennuksia: hyviin valokuituyhteyksiin, digitaaliseen kiinteistönhoitoon ja huoneistojen olosuhdenantureihin.
Lue lisää: Energiatehokkaampaa ja mukavampaa asumista digitaalisilla ratkaisuilla (telia.fi)
Case New York City: IoT-ohjatuilla liikennevaloilla sujuvampaa ja turvallisempaa liikennettä
Telian tytäryhtiö Fältcom on toteuttanut New York Cityn liikenneviraston (NYCDOT) kanssa kaupungin liikennevaloihin IoT-ratkaisun. Projekti kattaa ensimmäisessä vaiheessa yli 600 liikennevaloa, jotka sijaitsevat Manhattanilla, Queensissä, Brooklynissa ja Staten Islandilla.
Verkkoyhteyden ansiosta liikennevaloja voidaan tarvittaessa ohjata etänä. Verkkoon kytketyillä valvontakameroilla voidaan myös seurata liikennevirtoja ja tilannekuvaa risteyksissä.
Lue lisää: New Yorkin liikennevalot kytkettiin verkkoon Telian IoT-ratkaisulla (telia.fi)