Kaikki artikkelit yrityksille

Telia ja Vaisala tekevät turvallisempia teitä antureiden avulla

3 min
Luminen tie ylhäältä kuvattuna. Luminen tie ylhäältä kuvattuna.

Jäiset tiet ovat syynä aivan liian moneen kuolonkolariin eri puolilla maailmaa. Siksi jokainen yritys, joka tekee talvisista tienpinnoista turvallisempia, tekee mittaamattoman arvokasta työtä. Maailman johtava sää-, ympäristö- ja teollisuusmittausten toimittaja Vaisala esitteli hiljattain uuden GroundCast-ratkaisunsa, joka on tiehen asennettava IoT-laite, joka kerää tarkkoja tietoja tieolosuhteista. Antureiden liittämiseen Vaisala käyttää Telian LPWA-yhteyttä (Low-Power Wide-Area).

”Vaikka talvikunnossapito ei välttämättä ole ongelma kaikkialla maailmassa, se on todella kriittinen turvallisuustekijä monen ihmisen elämässä suuressa osassa maailmaa”, sanoo Vaisalan tuotelinjapäällikkö Mikko Laakso.

Vaisalan GroundCast-anturit ovat kokonaan langattomasti toimivia antureita, joten niitä voidaan käyttää missä tahansa. Kun anturit on aktivoitu, ne porataan päällystettyyn tiehen alle tunnissa. Antureiden välittämät tiedot parantavat merkittävästi kuljettajien turvallisuutta ja tien tehokkuutta. Erilaiset tekijät, kuten sää, liikenne, rakenteet ja pinnanmuodot, vaikuttavat kaikki omalta osaltaan tieolosuhteisiin sekä roudan ja jään muodostumiseen, mikä vaikeuttaa ennusteiden laatimista.

GroundCast-anturit mittaavat muun muassa tien lämpötilaa, tien käsittelystä jääneiden kemikaalien määriä ja tienpinnan kosteutta. Nämä tiedot mahdollistavat ennakoivan kunnossapidon, mikä vähentää kustannuksia ja rajoittaa ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi tien jäänpoistoon tarvitaan neljä kertaa enemmän suolaa lämpötilan ollessa -5 °C kuin sen ollessa -1 °C.

On selvää, että kestävyydellä on tärkeä rooli teiden talvikunnossapidossa. Saadun datan perusteella teiden kunnossapitäjät voivat työskennellä tehokkaammin jäisiä olosuhteita vastaan, ja teiden käsittelyyn tarvitaan vähemmän materiaaleja.

”Anturidata lähetetään automaattisesti Vaisalan pilvialustalle”, Laakso kertoo. ”Sen jälkeen sen laatu tarkistetaan ja siirretään tiesäätä ennustavaan järjestelmäämme, jossa sitä käytetään parantamaan paikallista tiesääennustetta. Antureiden havainnot ja parannetut tiesääennusteet ovat käytettävissä Wx Horizon -talvitiehuoltoratkaisumme ja API:n kautta, jotka sisältyvät myös ratkaisuumme.”

Laakso kertoo, että ratkaisu on käytössä teiden talvikunnossapitoon keskittyvissä yrityksissä. Saadun datan perusteella nämä yritykset voivat tehdä paremmin tietoon perustuvia päätöksiä esimerkiksi siitä, milloin aurataan sekä milloin ja paljonko erilaisia tienkäsittelymateriaaleja lisätään. 

”Mitä tahansa päätöksiä näiden talvisten sääilmiöiden aikana tehdäänkin, ne kannattaa tehdä parhaiden käytettävissä olevien tietojen perusteella, jotta tulevia tilanteita voidaan ennakoida mahdollisimman hyvin”, Laakso sanoo.

Laakso kertoo, että Vaisala kiinnitti erityistä huomiota antureiden energiatehokkuuden optimointiin, koska GroundCast-anturit on asennettu maan alle, mikä estää signaalin kulun.

Globaalit verkkoteknologiat NB-IoT ja LTE-M yhdistävät suuren määrän laitteita toisiinsa

Nyt GroundCast-antureissa käytetään Telian NB-IoT-yhteyttä, joka on matkapuhelinverkoille tarkoitettu LPWA-tekniikka. Koska LPWA-verkot käyttävät vähemmän virtaa, ne voivat lähettää pienemmän määrän dataa, mutta kuitenkin laajalle alueelle. Tämän ansiosta nämä verkot sopivat erityisesti mittareille, antureille, seurantalaitteille ja puettaville laitteille monilla eri toimialoilla. Ne sopivat muun muassa kunnallisteknisiin palveluihin, vähittäiskauppaan, autoteollisuuteen, liikenteeseen, logistiikkaan, maatalouteen, tuotantoteollisuuteen, terveydenhuoltoon, varastointiin ja kaivostoimintaan.

”Olemme toimineet NB-IoT- ja LTE-M-verkko-operaattoreina Pohjoismaissa ja Baltiassa jo vuosien ajan ja tunnemme ne hyvin”, kertoo Telian avainasiakaspäällikkö Antti Laaksonen. ”Kun vankka kokemuksemme yhdistetään erittäin hyvään ja avoimeen yhteistyöhömme Vaisalan kanssa, saamme aikaan paljon yritystemme kesken jaettavaa tietoa. Olemme hyvin ylpeitä voidessamme olla mukana tekemässä teistä turvallisempia.”

Telian LPWA-IoT-yhteydet toimitetaan LTE-M- ja NB-IoT-tekniikoilla, jotka muodostavat massiivisen esineiden internetin 5G:n avulla. NB-IoT on optimoitu alhaisen tiedonsiirtonopeuden yhteyksille tarjoten maksimaalisen kattavuuden ja parhaan mahdollisen energia- ja kustannustehokkuuden. LTE-M tukee suurempia tiedonsiirtonopeuksia, mikä mahdollistaa sellaisten sovellusten käytön, jotka olivat aiemmin mahdollisia vain korkean suorituskyvyn esineiden internetin avulla.

”Telian kumppanuuden ansiosta voimme saada loistavan NB-IoT-kattavuuden monilla meille tärkeillä markkinoilla, kuten Pohjoismaissa ja Baltiassa, ilman laajaa monimutkaista kumppaniverkostoa”, Laakso sanoo.

IoT-teknologia mahdollistaa ihmisten ja teknologian toimimisen rinnakkain

IoT-teknologialla voit ajaa energiankäyttöä alas monin tavoin ja samalla edistää yhteiskunnan tehokkuutta.

Näin säästät IoT:n avulla
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat IoT NB-IoT