Kaikki artikkelit yrityksille

Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen kiinteistöalalla

2 min

Artikkeli on ote Digitalization of Buildings in the Nordics & Baltics -raportista. 

Kiinteistöalaa koettelevat tällä hetkellä niin kannattavuushaasteet kuin trendit, jotka todennäköisesti tulevat muuttamaan alaa. Tämän vuoksi alalla keskitytään nyt vahvasti digitalisointiin. Raporttia varten haastateltiin Pohjoismaissa ja Baltian maissa sijaitsevien kiinteistöjen omistajia, joista 87 % oli sitä mieltä, että digitalisaation tarjoamat hyödyt ovat ”erittäin suuret” ja lopun 13 %:n mielestä ”suuret”. Suurin osa alueiden kiinteistöjen omistajista odottaakin investointiensa kasvavan lähivuosina.

Kiinteistöalan keskeiset tavoitteet ovat ympäristövaikutusten ja toimintakustannusten vähentäminen, uusien palveluiden luominen ja asukkaiden odotuksiin vastaaminen. Kiinteistöjen omistajien on vaikea vaikuttaa moneen näistä tavoitteista, mutta kahteen osa-alueeseen he voivat kuitenkin vaikuttaa: kiinteistön käyttö- ja ylläpitokustannuksiin sekä uusien palveluiden kehittämiseen.

Kiinteistön omistajan vaikutusmahdollisuudet

Kiinteistön käyttö- ja ylläpitokustannukset kattavat noin 50–80 prosenttia kiinteistöjen kokonaiskustannuksista. Kiinteisiin kuluihin, kuten korkoihin ja palkkoihin, on vaikea vaikuttaa, mutta sen sijaan energian ja veden kulutusta vähentämällä voidaan helposti pienentää kustannuksia ja toimia ympäristöystävällisemmin.

Noin 98 prosenttia kiinteistöjen omistajien tuloista on vuokratuloja. Vuokria on vaikea korottaa, sillä niihin vaikuttaa usein lainsäädäntö. Kiinteistöjen valmistuttua niiden sijainti ja rakenteet pysyvät todennäköisesti melko samanlaisina, joten uusien palveluiden tarjoaminen on keskeinen keino luoda uusia tulonlähteitä ja vastata vuokralaisten digitaalisten palveluiden tarpeeseen.

Kiinteistöjen kustannustehokkuus nousuun datan avulla

Digitalisointi yleisesti, IoT-ratkaisut ja etenkin dataan perustuvat tiedot mahdollistavat sekä kiinteistöjen kustannustehokkuuden että uusien palvelujen tarjoamisen aivan uudella tavalla. Monenlaisia ratkaisuja on jo saatavilla ja eräät toimijat ovatkin hyödyntäneet niitä laajasti. Yksi tällainen toimija on suuri ruotsalainen kiinteistöosakeyhtiö Rikshem, joka on päättänyt ottaa käyttöön Telian digitaalisia ratkaisuja ja kiinteistöjen järjestelmiä yhteen kokoavan IoT-alustan kaikissa 30 000 asuinhuoneistossaan. Puoleen asunnoista on määrä asentaa IoT-järjestelmät vuoden 2021 loppuun mennessä. Järjestelmien avulla voidaan seurata ja analysoida kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen tilaa, vähentää niiden käyttökustannuksia ja tehdä ennakoivia huoltotöitä.

Raportissa esitellään useita maailmanlaajuisia esimerkkejä kiinteistöistä, joissa on hyödynnetty digitaalisia työkaluja ja otettu käyttöön IoT-ratkaisuja erinomaisin tuloksin. Esimerkit näyttävät, millaisia tuloksia älykkäillä ja kiinteistön energiatehokkuutta lisäävillä ratkaisuilla voidaan parhaimmillaan saavuttaa. Suurin osa kiinteistöistä hyötyy kuitenkin merkittävästi jo pienistäkin ratkaisuista. IoT:ä voidaan käyttää melkein missä vain ja pienessäkin mittakaavassa.

Raportista voit lukea lisää saatavilla olevista IoT-ratkaisuista sekä siitä, millaisiin haasteisiin ne tarjoavat ratkaisun.

Tehdäänkö sinunkin liiketoiminnasta älykästä?

Valmistaako yrityksesi laitteita ja tuotteita, jotka voisi tehdä IoT:n avulla älykkäiksi? Mitä kaikkea IoT-palveluiden ostajan tulisi tietää ja mistä lähteä liikkeelle? Lue lisää oppaista.

LATAA OPAS
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Toiminnan tehokkuus IoT