Kaikki artikkelit yrityksille

5G-verkko ja sen sisäkuuluvuus takaavat turvallisuutta Raahen valtavalla tehdasalueella

4 min
Kun SSAB:n masuunista otetaan rautanäyte, työturvallisuus on varmistettu ennakkoon huolella. Kun SSAB:n masuunista otetaan rautanäyte, työturvallisuus on varmistettu ennakkoon huolella.
Kun masuunista otetaan rautanäyte, työturvallisuus on varmistettu ennakkoon huolella. KUVA: SSAB

SSAB:n isolla terästehtaalla Raahessa turvallisuus on ykkösasia. Yksi osa turvallisuutta on Telian kotimainen 5G-verkko, joka ulottuu kaikkiin rakennuksiin ja jopa niiden alle. Sisäkuuluvuus on rakennettu toimimaan saumattomasti koko tuotantoalueella.

SSAB:n terästehtaan tuotantoalue Raahessa on kuin pieni kaupunki. 500 hehtaarin alueella on valtavasti erilaisia rakennuksia, joista suurin on noin kilometrin pituinen valssaamohalli. Perämeren rannalla sijaitsevalla terästehtaalla on myös oma satama, rautatie, voimalaitos, paloasema ja hälytyskeskus. Tehdasalueella työskentelee noin 2500 ihmistä ja siellä käy säännöllisesti noin tuhat urakoitsijaa tai muuta vierailijaa.

Terästehtaan koko toiminnan peruskivi ovat yhteiset turvallisuuskäytännöt, joihin kaikki perehdytetään huolella.

”Turvallisuus on meillä ihan ykkösasia. Suoritamme kaikki säännöllisesti turvallisuuskoulutuksen ja myös alueella vierailevat koulutetaan verkon kautta. Jokaisessa kohteessa on omat turvallisuusvaatimuksensa ja teemme niissä aina riskien ja vaarojen arvioinnin ennen kuin urakoitsijat tai asentajat aloittavat työnsä”, kertoo SSAB:n tekninen asiantuntija Jari-Pekka Ukonsaari.

Yksi osa Raahen tehdasalueen turvallisuutta perustuu Telian 5G-verkkoon ja sen huolella rakennettuun sisäkuuluvuuteen.

Do you wan´t to read this article in English?

Mobiililaite on tärkeä osa turvallisuutta

Eri puolilla maailmaa toimiva ruotsalainen SSAB on johtava erikoislujien terästen ja niihin liittyvien palveluiden toimittaja. Teräsyhtiöllä on Suomessa isot tehtaat Raahessa ja Hämeenlinnassa. Raahen tehdas keskittyy terästuotantoon sekä kuumavalssattuihin levy- ja nauhatuotteisiin.

Telian kotimainen 5G-verkko kattaa koko Raahen tehtaan alueen ja myös rakennusten sisätilat.  SSAB aloitti alueen sisäkuuluvuuden parantamisen Telian kanssa vuonna 2020, ja reilun vuoden päästä verkko oli jo toiminnassa kaikissa rakennuksissa.

Yli 90 prosentilla Raahen tehdasalueen työntekijöistä on työpuhelimenaan kännykkä, jossa on 5G-liittymä.

”Puhelin on täällä myös turvavaruste. Jokaisen on pystyttävä esimerkiksi soittamaan omaan hälytyskeskukseemme, jos jotain kriittistä tapahtuu. Yhteys pitää saada vaikka olisi pitkässä valssaamohallissa tai jossain kellaritilassa syvällä maan alla. Verkkojen kuuluvuus on vahvistettu myös kellarikerroksiin”, Jari-Pekka Ukonsaari kertoo.

Sisäkuuluvuus suunnitellaan huolella

Telian asiakkuusjohtaja Tatu Norhomaa kertoo, että tehdasalueen sisäkuuluvuus on suunniteltu jokaiseen rakennukseen erikseen.

”Kun saamme SSAB:ltä pyynnön kuuluvuuden korjaamisesta, teemme ensin rakennuksen kuuluvuuskartoituksen ja sen perusteella suunnittelemme toimenpiteet.  Prosessi on joustava ja sovimme kussakin kohteessa tarkkaan, milloin työn voi tehdä, ettei se häiritse tehtaan varsinaista toimintaa”, Norhomaa sanoo.

Jos työntekijä huomaa, ettei verkko toimi jossain kohteessa, hän voi laittaa heti tietoa SSAB:n turvahavaintojärjestelmään ja tarvittaessa Telia kutsutaan korjaamaan asia.

5G-verkon keskeisiä ominaisuuksia ovat suuri nopeus, lyhyt viive ja iso kapasiteetti.

”5G-verkon rakentaminen on hieman aiempaa haastavampaa, koska korkeammat taajuudet eivät läpäise niin hyvin rakennusmateriaaleja kuin aiemmat verkkosukupolvet. 5G-verkossa voidaan kuitenkin käsitellä entistä suurempia määriä dataa, mikä lisää toimintavarmuutta”, Norhomaa sanoo.

Perämeren rannalla sijaitsevalla Raahen terästehtaalla on oma satama, rautatie, voimalaitos, paloasema ja hälytyskeskus. Telian kotimainen 5G-verkko toimii alueella niin ulkona kuin sisätiloissakin – jopa maan alla. KUVA: SSAB

Perämeren rannalla sijaitsevalla Raahen terästehtaalla on oma satama, rautatie, voimalaitos, paloasema ja hälytyskeskus. Telian 5G-verkko toimii alueella niin ulkona kuin sisätiloissakin – jopa maan alla. KUVA: SSAB

Junan turvana häiriötön livekuva

SSAB hyödyntää 5G-verkkoa yhä enemmän myös mittauslaitteissa ja sovelluksissa.

”Teemme 5G-yhteyden kautta esimerkiksi melu- tai muita ympäristömittauksia. Hyödynnämme myös livekuvaa seurattavista kohteista”, Ukonsaari sanoo.

Uusimpana 5G:n käyttökohteena on alueen junaradan turvaaminen. Tehtaan omat junat kuljettavat sulaa rautaa alueella. Veturin työntämä vaunuletka saattaa olla niin pitkä, ettei kuljettaja näe kunnolla risteysalueelle, jossa kulkee muita ajoneuvoja.

”Saimme 5G-kameran, jolla saa siirrettyä HD-tasoista kuvaa liikkuvaan ajoneuvoon eli veturiin voidaan välittää reaaliaikaista live-kuvaa risteysalueelta. Tämäkin on osa turvallisuutta”, Ukonsaari kertoo.

 

Haaste: SSAB:n tehdasalue Raahessa on yli 500 hehtaaria. Alueella työskentelee 2500 ihmistä ja siellä käy säännöllisesti yli tuhat vierailijaa. Työn sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta tarvittiin mobiiliverkko, joka toimii vakaasti niin suurissa tehdashalleissa ja maanalaisissa tiloissa kuin uusien säännösten mukaan rakennetuissa toimistotiloissakin.

Ratkaisu: Telia suunnitteli ja rakensi koko alueen kaikkiin rakennuksiin 5G-sisäverkon, joka toimii vakaasti kaikissa olosuhteissa. SSAB otti kaikkiin mobiililaitteisiinsa 5G-liittymän, mikä mahdollistaa myös erilaisten mittauslaitteiden ja valvontalaitteiden käytön 5G-verkossa.

Hyödyt: Suuren tehdasalueen turvallinen toiminta on taattua. Koko henkilökunta ja kaikki urakoitsijat käyvät turvallisuuskoulutuksen, jonka perusoppeihin kuuluu myös ilmoitusvelvollisuus, jos jokin ei toimi. Nyt ilmoituksia huonosta kuuluvuudesta tulee enää harvoin. Jos tulee, kohteet tarkistetaan heti ja tarvittaessa Telia korjaa kuuluvuutta.

Tampere haluaa varmistaa, että matkapuhelimet toimivat myös uusissa rakennuksissa

Tampereen kaupungille mobiilikuuluvuus on turvallisuusasia ja siksi kuuluvuutta parannetaan yhdessä luotetun kumppanin kanssa.

Lue referenssi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Verkko Asiakastarinat