Yritystoiminnassa luotettava matkapuhelinverkon kuuluvuus on elintärkeää, ja yhteyksien on toimittava saumattomasti riippumatta ajasta ja paikasta. Vaikka matkapuhelinverkko on kehittynyt huomattavasti, sisätiloissa voi edelleen olla haasteita kuuluvuuden kanssa.
Tutustumme artikkelissa matkapuhelinverkon kuuluvuuteen yleisesti. Käsittelemme myös, miten matkapuhelinverkko on muuttumassa lähitulevaisuudessa ja mistä sisäkuuluvuusongelmat voivat johtua. Seuraavassa artikkelissa tarkastelemme mitä konsteja sisäkuuluvuuden parantamiselle on. Löydät linkin siihen tämän artikkelin lopusta.
Matkapuhelinverkon tulevaisuus Suomessa: 2G verkkojen jatkosuunnitelmat ja 3G-verkon alasajo
Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen 900 ja 1800 MHz:n taajuuslupaehtojen välitarkastelun perusteella koskien 2G-verkkoa. Päätöksen mukaan operaattoreiden on jatkettava maanlaajuisten 2G-verkkojen ylläpitoa vuoden 2029 loppuun saakka. Lisäksi uutena ehtona on, että verkon sulkemisesta on ilmoitettava vuosi etukäteen Traficomille.
Jatkoajan taustalla on se, että 2G-verkossa on edelleen käytössä vanhoja laitteita, kuten sähkö-, vesi- ja kaukolämpöverkkoihin liittyviä mittareita. Näiden laitteiden päivittäminen nopealla aikataululla olisi monelle yritykselle taloudellisesti haastavaa. Tämä päätös mahdollistaa siis sujuvan siirtymän uudempiin teknologioihin ilman äkillisiä katkoksia.
Suurin muutos Telian matkapuhelinverkossa lähitulevaisuudessa on 3G-verkon alasajo vuoden 2024 aikana. Tämä toteutetaan hallitusti alueittain ja parhaimmillaan käyttäjät eivät edes huomaa, ettei 3G-verkko ole enää käytettävissä. Alueen kuuluvuuteen tämän ei pitäisi vaikuttaa käytännössä millään tavalla, sillä toiset verkkotekniikat ovat käytettävissäsi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jos käytössäsi on laite, joka tukee esimerkiksi vain 2G- ja 3G-verkon palveluita, sen päivittäminen uuteen teknologiaan on suositeltavaa. Näin varmistat parhaan mahdollisen kuuluvuuden jatkossakin.
Kotimainen 5G verkko on turvallinen ja moderni valinta
Matkapuhelinverkon tukiasemia on osittain 3G-alasajonkin vuoksi modernisoitu laajasti ympäri Suomen ja tukiasemiin on päivitetty uusinta saatavilla olevaa kotimaista tekniikkaa, joilla varmistamme myös nykyisessä maailmantilanteessa tärkeän tietoturvallisen tiedonsiirron.
Samalla tukiasemiin on tullut kattavat 4G- ja 5G-verkon palvelut käyttöön, jotka takaavat muun muassa nopeammat tiedonsiirtoyhteydet. 5G-verkkomme kattaa jo yli 4,3 miljoonaa ihmistä Suomessa ja laajennamme verkon peittoa kiihtyvää tahtia. Olemme listanneet Telia Yhteisöön 5G paikkakuntien tilannetietoa.
Vaikka matkapuhelinverkkoa modernisoidaan ja peittoalueita laajennetaan, se ei kuitenkaan takaa, etteikö paikallisesti voisi esiintyä kuuluvuusongelmia, erityisesti sisätiloissa. Tarkastelemmekin seuraavassa artikkelissa sisäkuuluvuuteen vaikuttavia tekijöitä ja sitä, miten voit kuuluvuutta parantaa.