Mehiläishoito on perinteinen käytäntö, jonka juuret juontavat 4000 vuoden taakse. Vaikka menetelmät ovat pysyneet suurelta osin samoina, teknologian kehitys tarjoaa uusia mahdollisuuksia. IoT-yhteyksillä varustetut mehiläispesät mahdollistavat etävalvonnan mehiläishoitajille. Se tarjoaa arvokasta tietoa myös tutkijoille ja viranomaisille, jonka avulla he voivat löytää keinoja uhanalaisten mehiläispopulaatioiden suojelemiseksi. Onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeää on kuitenkin luotettava yhteys.
Mehiläiset ovat yksi maapallon tärkeimmistä elävistä olennoista. Suurin osa maailman sadosta ja kukkivista kasveista ovat riippuvaisia mehiläisten pölytyksestä, mikä tekee niistä olennaisia biodiversiteetin ja ekosysteemien ylläpitämisessä. Elinympäristön kaventuminen, intensiivinen maatalous ja torjunta-aineet ovat kuitenkin aiheuttamassa mehiläispopulaatioiden kuoleman ympäri maailmaa. Jotta ne voidaan pelastaa, tarvitaan lisää tietoa ja tutkimusta.
BeeLab Technology Sweden AB digitalisoi mehiläispesiä sekä mehiläishoitajien että tutkijoiden hyödyksi. BeeLab yhdistää mehiläispesät ympäri Ruotsia Telian Narrowband-IoT yhteyden avulla (NB-IoT) ja sen avulla saadaan pääsy jopa syrjäisimpiin ja vaikeasti saavutettaviin mehiläispesiin. Kerätty data visualisoidaan pilvialustalla kokonaiskuvan saamiseksi ja tutkimusta varten. Tiedon avulla voidaan parantaa mehiläishoidon mahdollisuuksia selviytyä tulevaisuuteen.
”Mehiläishoito juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse”, sanoo BeeLabin toimitusjohtaja Mikael Ekström ja jatkaa:
”Esineiden internet luo uusia mahdollisuuksia mehiläishoitajille ja voi muuttaa heidän työtapojaan, aivan kuten IoT on muuttanut muita perinteisiä yrityksiä.”
”Perinteisesti mehiläishoitajien on täytynyt mennä fyysisesti pesille tarkastamaan niiden kunto ja hunajan tuotantotilanne. Reaaliaikaisen datan avulla he voivat seurata pesiä etänä ja reagoida tarvittaessa välittömästi. Ajan myötä analysoitu tieto auttaa mehiläisten hoitajia toimimaan proaktiivisemmin.”
Mehiläispesät yhdistetään IoT-yhteyksien avulla
Mehiläispesät varustetaan antureilla, jotka mittaavat kunkin pesän painoa, kosteutta ja lämpötilaa – tieto, joka on tärkeää tietyn mehiläiskolonian tilan, hunajantuotannon, populaation koon ja ulkoisten tekijöiden, kuten sään, ymmärtämiseksi. Anturidataa lähetetään useita kertoja tunnissa pesien sisällä olevasta portista pilveen Telian NB-IoT-yhteyden kautta.
NB-IoT on suunniteltu lähettämään pieniä määriä dataa ennalta määritettyinä aikaväleinä, mikä mahdollistaa pidemmän anturin akun käyttöiän. Teknologia yltää myös perinteistä IoT-yhteyttä pidemmälle ja syvemmälle.
”Tarvitsimme parhaan mahdollisen yhteyden, joten meille Telia oli ilmiselvä valinta”, sanoo Mikael Ekström.
”Monet mehiläispesät sijaitsevat vaikeasti saavutettavilla maaseutualueilla. Mutta Telian NB-IoT:n avulla jopa syrjäisimmät mehiläispesät pysyvät yhteydessä”
IoT:n avulla kerätään arvokasta dataa
BeeLab on yhdistänyt miljoonien mehiläisten pesät ympäri Ruotsia. Mehiläishoitajilla on BeeLab-sovelluksen avulla pääsy dataan, joka auttaa muodostamaan kokonaiskuvan ja tekemään ennakoivia päätöksiä pesien hoidon suhteen.
Sen avulla on myös mahdollista saada yleiskuva kaikista pesistä alueella tai jopa koko maassa. Tämä mahdollistaa tutkijoille ja viranomaisille pitkäaikaisten muutosten seuraamisen ja auttaa siten tekemään toimenpiteitä, jotka turvaavat biodiversiteetin säilymisen – meidän tulevaisuutemme.
IoT:n keskeiset edut mehiläishoidossa:
- Tehokas työnkulku ja reaaliaikainen tilannekuva mehiläishoitajille: Etävalvonta keskeisistä mehiläiskolonian tiedoista.
- Arvokasta tietoa tutkijoille ja viranomaisille mehiläispopulaation suojelemiseksi.
- NB-IoT:n pidempi kantama verrattuna perinteisiin IoT-yhteyksiin mahdollistaa vakaan ja luotettavan IoT-yhteyden jopa syrjäisillä alueilla.
- Pieni datan siirto ja pitkä akun käyttöikä yksinkertaistavat toimintoja.
- Laajennettava ratkaisu, joka mahdollistaa uusille markkinoille laajentumisen.
Turvalliset IoT-yhteydet paikallisesti ja globaalisti
IoT-liittymämme skaalautuvat jokaiseen tarpeeseen. Olipa kyseessä sitten kiinteistö-, teollisuus- tai palvelualan yritys, laitteiden verkottamisesta löytyy sovellusmahdollisuuksia kaikille. IoT-pakettimme sisältävät kaiken tarvittavan, laajoista tiedonsiirtotarpeista pienen mittakaavan mutta korkean suorituskyvyn tarpeisiin.