Suur-Tukholman alueella sijaitseva Danderydin sairaala otti käyttöön IoT-ratkaisun, jonka avulla tilojen hygieniatasoa onnistuttiin parantamaan tehokkaasti. Aiemmin leikkauksia jouduttiin perumaan leikkaussalien liiallisen ilmankosteuden vuoksi, mutta nyt salien lämpötilaa ja kosteustasoa voidaan seurata ja säätää reaaliajassa, mikä on vähentänyt peruuntuneiden leikkausten määrää. Kontaminaatiosta johtuvaa tarvikkeiden pois heittämistä on onnistuttu myös vähentämään.
IoT-ratkaisu toteutettiin osana Danderydin sairaalan Energy Efficient Healthcare -hanketta, joka alkoi keväällä 2019 Digital Demo Stockholm -innovaatioyhteistyön aloitteesta. Kyseessä on Danderydin sairaalan, kiinteistön omistajan Locumin, Telian, Ericssonin, KTH:n ja Vattenfallin yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on parantaa tukholmalaisten elämää digitaalisten ratkaisujen avulla. Hankkeen tarkoituksena oli selvittää, miten terveydenhuollon energiatehokkuutta voidaan parantaa digitaalisten ratkaisujen, kuten Internet of Things -järjestelmien (IoT), avulla. Hanke on myös osa Tukholman alueen ympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vähentää rakennusten energiankulutusta 10 % vuosina 2011–2021 ja 30 % vuoteen 2030 mennessä.
”Telialla lähestymme haasteita ennen kaikkea innovaation, digitalisaation ja kestävyyden näkökulmista. Innovaatioyhteistyöt, kuten tämä Digital Demo Stockholmin kanssa toteutettu projekti, ovat erittäin arvokkaita, koska kun teemme yhteistyötä sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoiden kanssa, luomme yhdessä älykästä yritystoimintaa ja kestäviä kaupunkeja, joista asukkaat hyötyvät”, kertoo Magnus Leonhardt, Ruotsin Telian liiketoiminnan kehittämisestä ja innovaatiosta vastaava johtaja.
Hankkeen taustaa - kiinteistöjen olosuhdeseuranta
Sairaalat kuluttavat erityisen paljon energiaa, ja energiakulutuksessa on tärkeää huomioida kustannus- ja energiatehokkuus samalla kun varmistetaan hyvä ilmanlaatu potilaille sekä henkilökunnalle. Jos tilojen lämpötila tai kosteustaso nousee tai laskee liikaa, leikkauksien peruuntumisen riski kasvaa ja steriilit välineet voivat kontaminoitua. Sairaaloiden toimintojen hallinta on monitasoista, mikä vaikeuttaa kattavan kokonaiskuvan muodostamista niiden energiankulutuksesta. Tämän vuoksi sairaalat tarvitsevat kipeästi järjestelmiä, joiden avulla sisäilmaa ja sen muutoksia voidaan mitata reaaliajassa.
IoT-ratkaisu toteutettiin Danderydin sairaalan sterilointiyksikössä, steriilien välineiden varastossa ja sydäntoimenpideyksikössä, jossa tehdään sepelvaltimoiden kuvauksia ja pallolaajennuksia. Näihin tiloihin asennettiin NB-IoT-teknologiaa hyödyntäviä antureita, jotka mittaavat huoneilman lämpötilaa, kosteutta ja painetta. Antureiden ja sairaalan muiden järjestelmien keräämä data tallentuu IoT-alustalle, jonka graafiselta koontinäytöltä henkilökunta voi seurata sisäilman tilaa reaaliajassa.
Hyviä tuloksia älykkäämpien rakennusten avulla
Tulokset osoittivat, että sisäilman seurannalla ja hallinnalla onnistuttiin vähentämään leikkausten peruuntumisia ja steriilien välineiden uudelleen sterilointia tai pois heittämistä. IoT-järjestelmien ansiosta sairaalan toiminta on nyt energiatehokkaampaa ja korkeampi hygieniataso on myös lisännyt potilaiden turvallisuutta.
”Terveydenhuolto on tiukasti säänneltyä työympäristön, hygienian ja tietoturvan osalta. Tämä hanke on oiva esimerkki siitä, miten teknologian avulla voidaan parantaa kustannustehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä ja ennen kaikkea tarjota tehokkaampaa ja turvallisempaa terveydenhuoltoa. Järjestelmä on osa Telian yrityksille tarjoamaa Smart Building -palveluvalikoimaa, joka perustuu uudenlaisiin verkkoteknologioihin. Tästä esimerkkinä on NB-IoT-teknologia, joka soveltuu erinomaisesti pienten datamäärien siirtoon laajalla alueella energia- ja kustannustehokkaasti. Yhteys toimii myös muita IoT-järjestelmiä paremmin heikomman peittoalueen tiloissa, kuten maanalaisissa kerroksissa. Siksi se soveltuukin erinomaisesti sairaaloihin, joiden tilat sijaitsevat sekä maan alla että päällä”, kertoo Björn Hansen, Telia Division X:n IoT-johtaja.
Haaste: Jos sairaalan tilojen lämpötila tai kosteustaso nousee tai laskee liikaa, leikkauksien peruuntumisen riski kasvaa ja steriilit välineet voivat kontaminoitua. Danderydin sairaala tarvitsi kipeästi järjestelmiä, joiden avulla sisäilmaa ja sen muutoksia voidaan mitata reaaliajassa.
Ratkaisu: Tiloihin asennettiin NB-IoT-teknologiaa hyödyntäviä antureita, jotka mittaavat huoneilman lämpötilaa, kosteutta ja painetta. Antureiden ja sairaalan muiden järjestelmien keräämä data tallentuu IoT-alustalle, jonka graafiselta koontinäytöltä henkilökunta voi seurata sisäilman tilaa reaaliajassa.
Hyödyt: Tulokset osoittivat, että sisäilman seurannalla ja hallinnalla onnistuttiin vähentämään leikkausten peruuntumisia ja steriilien välineiden uudelleen sterilointia tai pois heittämistä. IoT-järjestelmien ansiosta sairaalan toiminta on nyt energiatehokkaampaa ja korkeampi hygieniataso on myös lisännyt potilaiden turvallisuutta.