Energiansäästöä ja parempaa asumismukavuutta taloyhtiöille – älykkäät IoT-ratkaisut avuksi
Telian älykkään rakennuksen -ratkaisujen käyttöönotto 23 000 asunnossa on mahdollistanut Rikshemin toiminnan tehostamisen ja energiankulutuksen, kustannusten ja ympäristövaikutusten vähentämisen sekä vuokralaisten tyytyväisyyden lisäämisen. Rikshem on yksi Ruotsin suurimmista kiinteistönomistajista. Digitalisaatiomatka jatkuu edelleen, mutta Rikshemin mukaan asiakastyytyväisyys on kasvanut jo viidellä prosentilla.
Asunnoista älykkäiksi rakennuksiksi Telian IoT-ratkaisujen avulla
Prosessi alkoi vuonna 2019, kun Telia aloitti Rikshemin kiinteistöjen IT-infrastruktuurin turvaamisen muodostamalla yhteydet 30 000 asuntoon 500 kiinteistössä avoimen kuituverkkonsa kautta. Rikshem päätti panostaa kolmeen osa-alueeseen luodakseen älykkäämpiä rakennuksia ja asukkailleen energiatehokkaampaa ja mukavampaa asumista.
Tähän mennessä Rikshem on hyödyntänyt Telian älykäs rakennus -portfolion tarjoamia IoT-ratkaisuja, kuten Kiinteistöjen olosuhdeseuranta -ratkaisua, joka mahdollistaa toimintojen seurannan ja optimoinnin 23 000 asunnossa.
Rikshemin energiapäällikkö Daniel Östman kertoo:
“Seuraamalla sisäilman laatua voimme tunnistaa ja säätää poikkeamia ennen kuin ne muodostuvat ongelmiksi, ja olemme säästäneet paljon energiaa hienosäätämällä lämpötilaa rakennuksissamme.”
Telian äykkään rakennuksen -ratkaisut ovat tulossa integroiduksi osaksi Rikshemin työprosessia, mikä mahdollistaa lisääntyneen tehokkuuden ja vastuullisen toiminnan sekä tyytyväisemmät vuokralaiset.
Asiakastyytyväisyys on kasvanut viidellä prosentilla
Rikshemillä asiakasstrategina työskentelevä Johanna Lidesjö kertoo, että sisäilman seurannan aloittamisen jälkeen asiakaspalvelu on saanut vähemmän sisäilmaa koskevia puheluja, ja jatkaa:
”Vuokralaistutkimuksemme mukaan tyytyväisyys sisälämpötilaan niin kesällä kuin talvellakin on kasvanut viidellä prosentilla, mikä muun muassa voidaan yhdistää suoraan olosuhteiden seurantaan. Tämä on hieno tulos, koska asiakastyytyväisyys on meille ensisijainen tavoite.”
Seuraavaksi Rikshem aikoo digitalisoida yhteisörakennuksia, kuten kouluja ja vanhusten ryhmäkoteja. Kun kaikki Rikshemin kiinteistöt on yhdistetty Telian turvalliseen ja vakaaseen verkkoon, heillä on mahdollisuus saavuttaa tulevaisuuden kestävä työskentelytapa, jossa päätöksenteko ja kiinteistöjen hallinta perustuvat dataan. Rikshem arvioi myös älykkäiden ratkaisujen mahdollisuuksia, jotka hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista.
“Yksi tärkeimmistä oppimiskokemuksista on ollut valita oikea kumppani, jolla on kaikki tarvittava tieto ja kapasiteetti. On suuri projekti yhdistää ja digitalisoida 500 kiinteistöä ympäri Ruotsia. Ilman Teliaa emme olisi saavuttaneet samanlaisia tuloksia näin lyhyessä ajassa”, sanoo Fredrik Stenberg, Rikshemin kiinteistöjen digitalisoinnin projektipäällikkö.
Viisi hyötyä Älykkään rakennuksen ratkaisuista
-
Kaikkien kiinteistöjen kerääminen yhdelle alustalle auttaa ennakoimaan ja tekee toiminnoista tehokkaampia.
-
Reaaliaikainen sisäilman seuranta tuo säästöjä energian käytössä ja kustannuksissa, ja siten myös vähentää CO2-päästöjä.
-
Mukavamman sisäilman ja paremman asiakaspalvelun ansiosta vuokralaiset ovat tyytyväisempiä asumiseen.
-
Yrityksen ja vuokralaisten tietojen hallinta turvallisen ja vakaan ratkaisun avulla.
-
Mahdollisuus lisätä digitaalisia työkaluja Telialta tai muilta toimittajilta avoimien API:iden ansiosta.
Kiinteistöjen olosuhdeseuranta -palvelun lisäksi taloyhtiöt hyötyvät Kaukolämmön optimointi -palvelusta, joka tarjoaa lisää työkaluja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi. Voit lukea palvelusta lisää artikkelista Älykäs lämmityksen ohjaus säästää kiinteistöjen kustannuksia ja ympäristövaikutuksia.
IoT-ratkaisut auttavat saavuttamaan tavoitteet
Kustannustehokas energiankulutus on taloyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille tärkeä tavoite, erityisesti kiristyvien energiahintojen ja ilmastotavoitteiden myötä. IoT-teknologia mahdollistaa ennakoivan toiminnan ja tukee päätöksentekoa. Mihin se perustuu?