Telia ja North European Oil Trade (NEOT) lisäävät polttoaineen lastauksen turvallisuutta ja vähentävät polttoainehävikkiä tekoälyn ja videoanalytiikan avulla.
St1-, ABC- ja Shell -huoltamoketjuille polttoaineet toimittavan NEOT:n Oulun terminaalilla on otettu käyttöön Telian toimittama tekoälysovellus, joka estää erilaisten polttoaineiden sekoittumista videoanalytiikan ja tekoälyn avulla. Ratkaisun kehittäjinä ovat Telian 5G Finland -verkoston yhteistyökumppanit Finwe ja FinCloud. Tämä ainutlaatuinen pilotti valjastaa uuden teknologian lisäämään turvallisuutta ja tehokkuutta.
”Tekoäly on parhaimmillaan juuri tämänkaltaisessa käytössä, jossa sen avulla pystytään välttämään inhimillisistä virheistä aiheutuvia vahinkoja. Polttoaineen kuljettaja siis edelleen vastaa lastaustoiminnasta, mutta hänellä on tekoäly turvaamassa selustaa”, kertoo NEOT:n tietohallintojohtaja Miika Leskinen.
Pienikin virhe lastaustilanteessa tulee kalliiksi
Tekoäly opetetaan tunnistamaan virheelliset lastauskytkennät sekä toimimaan ennaltaehkäisevänä työkaluna polttoaineen lastaustilanteessa. Kuljettaja saa apurin varmistamaan toiminnan turvallisuutta ja samalla polttoaineen hävikki vähenee.
”Tämä esimerkki on osoittanut tekoälyn hyödyt jo lyhyen pilottijakson aikana. Olemme päässeet noin 99-prosenttiseen toiminta- ja tunnistusvarmuuteen, jota voidaan pitää erinomaisena saavutuksena tässä monimutkaisessa ja haastavassa toimintaympäristössä.
Tulevaisuudessa voimme myös 5G-teknologiaa hyödyntämällä pienentää analyysin viiveitä entisestään”, sanoo robotiikka- ja tekoälypalveluiden johtaja Sam Salonen Telialta.
"Ihmisen tukena toimivan konenäköjärjestelmän ei tarvitse olla täydellinen. Todennäköisyys sille, että molemmat tekevät virheen yhtä aikaa, on erittäin pieni. Videoanalytiikan avulla saadaankin edullisesti väsymätön työpari, jonka keskittymiskyky ei vaihtele. Pyrimme siis yhdistämään ihmisen ja koneen parhaat puolet," kertoo Finwe Oy:n teknologiajohtaja Tapani Rantakokko.
”Tietojemme mukaan vastaavanlaista teknologiaa ei ole käytössä muilla polttoaineyhtiöillä. Olemme saaneet kesällä toteutetusta pilottihankkeesta lupaavia tuloksia, joten on mahdollista, että laajennamme toimintaa jatkossa myös muille terminaaleille”, sanoo Leskinen.
Haaste: NEOT halusi minimoida virheellisten lastauskytkentöjen määrän terminaaleilla.
Ratkaisu: Tekoälyyn perustuva järjestelmä, joka tunnistaa mahdolliset virheelliset lastauskytkennät ja toimii apurina kuljettajalle.
Hyödyt: Kytkentöjen oikeellisuuden varmistaminen takaa, että NEOT:n terminaalilta lähtee asiakkaille ainoastaan suunnitellun mukaisia oikeanlaatuisia tuotteita. Kytkentöjen oikeellisuuden varmistamisella vältetään ylimääräisiä kustannuksia ja polttoainehävikkiä.
Teksti: Martina Lilius & Laura Kultaranta