Yleinen ALV-kanta on noussut 25,5 prosenttiin. Päivitämme verkkosivujemme hintoja, osa hinnoista päivittyy viiveellä. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää

Kaikki artikkelit

Mobiilivarmenne takaa turvallisen digiasioinnin – "Ei ole koskaan maailmassa murrettu"

2 min
Mobiilivarmenne ei tarjoa rikolliselle pääsyä säästöihisi.

Verkossa tapahtuvat huijausyritykset ovat viime vuosina lisääntyneet hurjaa vauhtia.

Vahvan tunnistautumisen palvelut ovat rikollisille hedelmällinen hyökkäyskohde, jonka vuoksi huolellisuus digitaalisesti asioidessa on nyt entistä tärkeämpää. Verkkopankkitunnusten käyttämistä olisi hyvä suosia vain pankkiasioita hoitaessa – muulloin Mobiilivarmennetta.

Mobiilivarmenne on puhelimen SIM-korttiin aktivoitava digitaalinen tunnistuspalvelu, joka korvaa pankkitunnukset ja avainlukulistat. Se on käytännössä sähköinen henkilöllisyystodistuksesi.

Mobiilivarmennetta voi käyttää eri verkkopalveluihin kirjautuessa ja sen käyttö Suomessa on kasvanut vauhdilla helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden ansiosta. 

Lue lisää – mikä on Mobiilivarmenne?

Kun huijaukset kehittyvät, turvallisen asioinnin merkitys kasvaa

Tunnistatko sinä jokaisen huijausviestin?

Tietoturvariskit ja suomenkieliset verkkohuijaukset ovat kehittyneet vauhdilla, osittain tekoälyn kehityksen myötä. Ihmisiä yritetään jallittaa jo kaikissa digitaalisissa kanavissa: niin sähköpostilla, somessa, tekstiviesteillä kuin Google-mainonnallakin.

Huijausviestit ovat usein uskottavia ja niiden takaa avautuu täysin aidolta näyttävä kirjautumissivu. 

”Huijaussivustoilla ihmistä pyydetään kirjautumaan palveluun pankkitunnuksilla tai kysytään maksukortin tietoja rahasiirtoa varten. Sivustot näyttävät aidoilta, jolloin on helppo erehtyä syöttämään tietojaan rikollisille ja menettää rahansa”, Telian tunnistuspalveluiden asiantuntija Joni Rapanen kuvailee.

 

Krista Kosonen istuu turvavyö kiinnitettynä.
"Ostaisitko auton ilman turvavyötä?", kysyy Krista Kosonen kampanjamme mainoksessa, herätellen katsojaa pohtimaan myös digitaalisen turvallisuuden merkitystä.
 

Mobiilivarmenne on umpikuja rikolliselle

Vahinkoja kuitenkin sattuu ja välillä karaistuneinkin diginatiivi klikkaa ajatuksissaan huijausviestiä

Finanssialan arvion mukaan suomalaiset menettivät verkkorikollisille yli 44 miljoonaa euroa viime vuoden aikana. Tämäkin summa olisi kuitenkin voinut olla olematon ja rikolliset jääneet nuolemaan näppejään, jos käytössä olisi ollut Mobiilivarmenne.

”Rikolliset ovat kiinnostuneet pääasiassa pääsystä ihmisten pankkitileille tai luottokorttitietoihin”, Joni Rapanen korostaa.

Mobiilivarmenne on rikolliselle umpikuja, sillä se ei tarjoa pääsyä rahoihisi. Mobiilivarmenteen kautta tunnistautuminen vaatii käyttäjän SIM-kortin sisältävän henkilökohtaisen laitteen ja tunnusluvun – muilla laitteilla tulee seinä vastaan.

Mobiilivarmenteella säilytät mielenrauhasi – ja rahasi

Koska rikolliset havittelevat huijausviesteillä pääsyä pankkitilillesi ja luottotietoihin, tulisi pankkitunnuksia käyttää lähinnä verkko- tai mobiilipankissa asioidessa – kaikissa muissa tapauksissa Mobiilivarmenne on turvallinen vaihtoehto.

Näin säilytät mielenrauhasi ja varmistut, ettet menetä pankkitietojasi ja säästöjäsi vääriin käsiin.

”Mobiilivarmenteessa käytettyä salausta ei ole koskaan maailmassa murrettu. Edes Telian insinööreillä ei ole pääsyä asiakkaan salausavaimeen”, Rapanen vakuuttaa.

 

Anna Kangas, Niko Norisalo

Tunnistautuminen alkaa turvallisesta verkosta

Tunnistautuminen alkaa turvallisesta verkosta

Telian puhelinliittymään aktivoit Mobiilivarmenteen veloituksetta.

Aktivoi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Tietoturva
Edellinen artikkeli
Kellopuhelin on turvallinen ensipuhelin lapselle – ”Toivon, että voisi pitää käytössä mahdollisimman pitkään”
Kellopuhelimen avulla älypuhelimen hankintaa voi lykätä. Lue äidin ja opettajan kokemuksia ...
Seuraava artikkeli
Oletko huoleton puhelimen käyttäjä? 6 syytä, miksi Telia on turvallinen valinta
Listasimme keskeisimmät konstit, joilla varmistamme digitaalisen turvan.