Takaisin

Kellopuhelin on turvallinen ensipuhelin lapselle – ”Toivon, että voisi pitää käytössä mahdollisimman pitkään”

4 min
Kellopuhelin säästää pienen lapsen netin haitalliselta sisällöltä ja on turvallinen tapa harjoitella itsenäistä kulkemista esimerkiksi kouluun.

Kellopuhelin on viime vuosina lisännyt suosiotaan lasten ensipuhelimena ja älypuhelimen hankinta on lykkääntynyt aiempaa myöhemmälle iälle.

Ensipuhelimen hankinta tulee ajankohtaiseksi monessa perheessä, kun koulunaloitus lähestyy. Koulun myötä lapsen elinpiiri laajenee, taidot kehittyvät, sosiaalinen verkosto kasvaa ja omatoimisuus lisääntyy.

Pirkanmaalla luokanopettajana työskentelevä Hannele kertoo, että kellopuhelimet alkavat olla tuttu näky koululaisten ranteissa. 

”Sanoisin, että noin kolmasosalla oppilaista on kellopuhelin, etenkin tänä vuonna kun uudet ykkösluokkalaiset aloittivat koulussa”, Hannele avaa.

Myös Helsingin Lauttasaaressa asustavalle Nicolinan perheelle aihe on ajankohtainen. Tytär aloitti koulun tänä syksynä ja ensimmäiseksi puhelimeksi valikoitui Xplora-kellopuhelin

”Vanhempainryhmässä moni kertoi, että lapselle on ostettu kellopuhelin. Eskarissa harvoilla oli kellopuhelin, mutta kouluun se on hankittu”, Nicolina kertoo.

Mutta miksi juuri kellopuhelin on nyt pienten koululaisten hittituote, ja mitkä ominaisuudet on koettu hyviksi lapsen turvallisuuden kannalta? Lähdetään ottamaan selvää.

Antaa lapsen leikkiä – turvassa haitalliselta sisällöltä ja koukuttavilta sovelluksilta

Koulun alku ei tarkoita lapsuuden loppumista – se jatkuu vielä pitkään. 

Puhelimen tarvetta pohtiessa kannattaakin ottaa huomioon lapsen ikä, taitotaso ja tarpeet. Onko lapsi vielä kyllin vanha sisäistämään asiat, joita internetissä näkee? Entä kykeneekö lapsi maltilliseen kännykänkäyttöön?

Alle kouluikäiselle tai koulutien aloittavalle kellopuhelin on lapsen kehityksen kannalta älypuhelinta parempi vaihtoehto. 

Kellopuhelin säästää pienen lapsen netin haitalliselta sisällöltä ja koukuttavilta sovelluksilta, sillä sen avulla ei pääse avoimeen nettiin ja toiminnallisuudet ovat varsin yksinkertaiset.

Lue myös: Suomalaiset huolissaan lasten nettiturvallisuudesta

”Pidän sitä tärkeänä, että me vanhemmat olemme edelleen vastuussa lapsestamme ja siitä, millaista sisältöä hän näkee. Jos lapsellamme olisi älypuhelin, kokisin että en pystyisi samalla tapaa huolehtimaan lapsen digiturvasta ja mitä sisältöä hän puhelimellaan näkee”, Nicolina painottaa.

Kun lapsi ei koukutu erilaisiin sovelluksiin, jää aikaa leikille ja mielikuvitukselle – niille asioille, joita lapsen kuuluukin tehdä. 

Kellopuhelin tarjoaa myös lapsien leikkeihin hauskaa lisämaustetta, kuten aktivoivia pelejä sekä mahdollisuuden ottaa valokuvia.

 


Asiantuntijatyönsäkin puolesta Nicolina on valveutunut tietoturva-asioissa ja ymmärtää, kuinka tärkeää lasten digiturvakasvatus on. Perheen corgi-koiran ei onneksi tarvitse vaivata mieltään digiasioilla. Kuva: Anna Kangas

Vapauden ja turvan tasapaino – harjoittelua itsenäisiin leikkeihin GPS:n avulla

Kellopuhelin on turvallinen ja hauska tapa lapselle harjoitella itsenäistä leikkimistä ja koulumatkan taittamista. Lapsi pääsee ottamaan varovasti askelia kohti omatoimisempaa elämää, turvallisesti.

Kellopuhelimen myötä myös vanhempi saa mielenrauhan. Tieto siitä, että lapsi on joko koulussa, yhdessä sovitulla koulutiellä tai kodin läheisyydessä, helpottaa vanhemman huolta pienestä.

”Kellopuhelin on hyödyllinen, kun koulupäivän jälkeen lapsi voi harjoitella itsenäisesti kotiin kulkemista. Hän voi soittaa vanhemmalle, kun on tulossa kotiin vaikkapa tietyssä risteyksessä”, ykkösluokkaa opettava Hannele kertoo.

Tutustu ja tilaa: Lasten kellopuhelin liittymällä

Monelle vanhemmalle kellon GPS-paikannustoiminne on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Niin myös Nicolinalle: ”Paikannuksen ansiosta tiedän, missä tyttäreni liikkuu. Se tuo tietynlaista turvantunnetta ja mielenrauhaa.”

”Kelloon voi asettaa esimerkiksi turva-alueen. Kun lapsi on sen ulkopuolella, kellopuhelimen sovellus ilmoittaa siitä vanhemman kännykkään”, kertoo Nicolina kellon paikannus- ja turva-alueominaisuuksista.

Toki lapsen paikannus on vain väliaikaista. ”Uskon, että GPS:n hyödyntäminen loppuu, kun älypuhelin otetaan käyttöön ja lapsen reviiri kasvaa.”

Puheluita kummitädille ja emoji-reagointeja – mahdollisuus itsenäiseen ja turvalliseen yhteydenpitoon

Nicolinan mielestä kellopuhelin täyttää ne perustoiminnot, joita yhteydenpitoon ykkösluokkalainen tarvitsee. 

”Käytämme paljon ääniviestejä ja emojeita, koska tytär ei ole vielä täysin lukutaitoinen.”

Lauttasaarelainen äiti kertoo, että tyttärelle yksi parhaimmista jutuista kellopuhelimessa on vapaus soitella ja mahdollisuus omaan sosiaaliseen elämään. 

Jokaista puhelua varten ei siis tarvitse enää pyytää äitiä tai isää soittamaan tai lainaamaan puhelinta. ”Mä olin aiemmin vähän niin kuin kotipuhelin”, Nicolina naurahtaa.

”Lapsi voi itse laittaa ääniviestejä kavereille ja soittaa kummitädille tai mummolle. Se on helpottanut yhteydenpitoa etenkin heihin, keitä ei muuten arjessa näe.”

 

Puhelin kädessä, jossa näkyy Xplora-sovellus
Lapsen kellopuhelinta hallinnoidaan vanhemman kännykällä, Xploran omalla huoltajan sovelluksella. Sitä kautta tapahtuu myös mm. yhteydenpito ja paikannus. Kuva: Anna Kangas
 

Kellopuhelimen ominaisuuksissa on huomioitu myös yhteydenpidon turvallisuus. Kellopuhelimella voi olla yhteydessä henkilöihin, jotka sovellukseen vanhempi on määritellyt.

”Pidän vanhempana myös siitä, että kellopuhelimeen voi soittaa vain numerot, jotka sovellukseen on määritelty. Muut puhelut eivät mene läpi”, avaa Nicolina kellopuhelimen turvallisuutta.

Tutustu: Digitaalinen vanhemmuuspakkaus – tukea digiturvakasvatukseen

Nicolina kertoo haluavansa opettaa tyttärelleen myös kasvotusten tapahtuvan vuorovaikutuksen merkitystä.

”Olen kertonut hänelle, että soita ja varaa treffit sen sijaan, että juttelisi vain puhelimessa.”

Tutkimuksissakin osoitetaan, että lasten kehittyville aivoille kaikkein tärkein virike on elävä vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa, muun muassa kielen ja tunnetaitojen oppimisen kannalta.

”Olen kaikin puolin tyytyväinen kellopuhelimeen ja suosittelen sitä vanhemmille. Oma toiveeni on, että kellopuhelimen voisi pitää käytössä mahdollisimman pitkään”, Nicolina summaa.


Teksti: Anna Kangas

Lasten kellopuhelin liittymällä

Lasten kellopuhelin liittymällä

Tilaa lapselle Xplora-kellopuhelin ja luotettava puhelinliittymä yhdessä edulliseen kuukausihintaan.

Tilaa nyt
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Lapset ja netti
Edellinen artikkeli
Osaatko tunnistaa huijausviestin? Opettele nämä tuntomerkit
Saitko epäilyttävän viestin? Näin tunnistat ja ennaltaehkäiset huijaukset.
Seuraava artikkeli
Mobiilivarmenne takaa turvallisen digiasioinnin – "Ei ole koskaan maailmassa murrettu"
Mobiilivarmenne on turvallisin tapa digitaaliseen asiointiin. Se ei tarjoa rikolliselle pääsyä ...