Kaikki artikkelit yrityksille

Luotettava 5G-verkko tuo yrityksille kilpailuetua

4 min
Teollisuustyöntekijä ohjaa Robottikoira Fransia kauko-ohjaimella. Teollisuustyöntekijä ohjaa Robottikoira Fransia kauko-ohjaimella.

Puutavaraa nostavaa kuormainta ohjataan etänä 200 kilometrin päästä ja varaston täyttöastetta seurataan kameran ja tekoälyn avulla. Uuden sukupolven turvallinen 5G-verkko avaa mahdollisuuksia kokonaan uudenlaisen teknologian hyödyntämiselle niin tehtaissa kuin toimistoissa.

Tästä suuresta saavutuksesta ei ole pidetty isoa meteliä: Suomeen on lyhyessä ajassa rakennettu yksi maailman kattavimmista 5G-mobiiliverkoista. Esimerkiksi Telian 5G-verkko on jo yli 4,3 miljoonan suomalaisen ulottuvilla.

Uuden sukupolven mobiiliverkon läpimurto näkyy myös siinä, että viime vuoden kymmenestä myydyimmästä matkapuhelinmallista jo kahdeksan oli 5G-puhelimia”, Telian liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola huomauttaa.

5G:n lyömättömät edut on huomattu myös yrityksissä. 4G-tekniikkaan verrattuna 5G mahdollistaa 10–20 kertaa nopeammat yhteydet. Verkon vaste- eli reagointiaika putoaa murto-osaan entisestä. 5G-verkko on myös entistä energiatehokkaampi tapa siirtää dataa. Telian verkon etuna on myös turvallisuus, jonka 5G-verkkoteknologian kotimaisuus varmistaa. Huoltovarmuusyhtiönä Telian roolina on vastata yhteisen turvaverkkomme toimivuudesta eli siitä, että yhteydet toimivat luotettavasti kaikissa tilanteissa.

Työn tekemisen tavat tehostuvat

Käytännössä 5G:n avulla pääsee hyödyntämään valokuidun tasoista verkkoyhteyttä langattomasti. Esimerkiksi monien toimistotöiden tekeminen riippuu aiempaakin vähemmän paikasta, kun vaativiakin käyttösovelluksia voi käyttää luotettavasti ja turvallisesti mobiiliyhteydellä.

”Käyttäjäkokemus paranee oleellisesti, kun suuretkin tiedostot avautuvat parissa sekunnissa. Työajan käyttö tehostuu, kun latausta ei enää tarvitse odottaa puolta minuuttia”.

Myös rakennusalan ammattilaiset ovat jo havainneet 5G:n hyödyt. Digitaaliset
piirustukset ja 3D-mallit löytyvät nopeasti omalta mobiililaitteelta. Työmaapäällikön työaikaa ja askelia säästyy, kun dokumentteja ei tarvitse käydä katsomassa erikseen toimistolla.

Verkon viipalointi ja privaattiverkko

Yritysten kannalta 5G-verkon mullistavimpia ominaisuuksia on niin sanottu verkon viipalointi. Se tarkoittaa, että verkon kapasiteetista voidaan erottaa määrätty osa tietylle käyttäjälle.

”Se takaa luotettavat yhteydet myös paikoissa, joissa verkon ruuhkaisuus vaihtelee. Näin yritys voi käyttää mobiiliverkkoa entistä kriittisempiin käyttötarkoituksiin.”

5G-tekniikka mahdollistaa myös yleisestä verkosta irrallaan olevien mobiiliverkkojen rakentamisen yritysten käyttöön. Telia on jo rakentanut useita 5G-privaattiverkkoja alustaksi vaativiin  teollisuuden käyttökohteisiin.

Monikäyttöinen privaattiverkko sopii älykkään teollisuuden ja uusien innovatiivisten ratkaisujen alustaksi esimerkiksi tehtaissa, kaivoksissa, voimalaitoksissa, varastoissa ja satamissa. Sitä voidaan hyödyntää myös sairaaloiden ja varikkojen kaltaisissa suurissa käyttökohteissa.

”Tuottavuutta, työturvallisuutta ja käyttömukavuutta parantavissa uusissa ratkaisuissa hyödynnetään muun muassa tekoälyä, konenäköä ja robotiikkaa. Luotettava ja nopea verkko mahdollistaa tämän täysimäärisesti.”

Esimerkiksi kaivoksissa voidaan käyttää autonomisia ja etäkäytettäviä kaivoskoneita. Tehokas verkko mahdollistaa muun muassa poraukseen ja kuormaukseen käytettävien laitteiden ohjauksen maan pinnalta. Vastaavanlaista etäkäyttöä kokeillaan Telian 5G-verkon kautta myös ruotsalaisessa metsäalan yrityksessä, jonka puutavaraa nostavaa kuormainta ohjataan etänä 200 kilometrin päässä.

Logistiikan ulkoistuspalveluja tarjoavalle Transvalille Telia on puolestaan kehittänyt tekoälyyn perustuvan ratkaisun, jossa varaston täyttöastetta seurataan kameroiden avulla ja hyödynnetään koneoppimista vapaan tilan laskennassa.

”Nämä kaikki esimerkit kertovat 5G:n mahdollisuuksista lisätä tuottavuutta, jonka heikosta kehityksestä Suomessa on viime aikoina kannettu huolta.”

5G mahdollistaa uudet ratkaisut

Marko Lepolan mukaan tähän saakka on nähty vasta pintaraapaisu 5G:n hyödyntämismahdollisuuksista. Esimerkiksi teollisuudessa robotiikan ja älykkään mittaustekniikan kehittyminen mahdollistavat entistä vaativampien työvaiheiden ja prosessien automatisoinnin.

”Ylläpito ja viankorjaus helpottuvat, kun hyvien yhteyksien ansiosta asiantuntija voi ratkaista ongelman etänä vaikkapa toiselta puolelta maailmaa.”

Lepolan arvion mukaan 5G vauhdittaa myös etäohjattavien tai täysin autonomisten ajoneuvojen ja työkoneiden kehitystä.

”Tiedonsiirron suuri kapasiteetti mahdollistaa esimerkiksi korkealaatuisen videokuvan ja sensoreiden käytön. Lyhyt vasteaika mahdollistaa käytännössä reaaliaikaisen etäohjauksen.”

Lepolan mukaan näköpiirissä häämöttää jo metaversumi, jossa digitaalinen ja virtuaalinen maailma kytkeytyy entistä tiiviimmin reaalimaailmaan. Esimerkiksi teollisuudessa se voi tarkoittaa, että työntekijä pystyy hoitamaan työnsä muualla kuin tuotantohihnan äärellä.

”Kumppaneidemme kanssa yhdessä toteutetut hankkeet osoittavat, että tähän suuntaan olemme jo vahvasti menossa.”

Kuuntele myös Futucast: 5G, automaatio ja Internet of Things | Marko Lepola -jakso!

5G mukana palvelurobotiikan kehittämisessä

Telia osallistui MURO-innovaatiohankkeeseen ja testasi 5G-robottiensa avulla niiden käyttömahdollisuuksia eri toimialoilla. Robottiteknologia on kehittynyt erityisesti tiedon keräämisen ja prosessoinnin suhteen. Taustalla on yhdistelmä 5G:tä ja reunalaskentaa eli datan hyödyntämistä lähellä sen keräyspaikkaa

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

5G Teollisuus