5G-robotit Taika ja Frans ovat tuottaneet arvokasta dataa palvelurobotiikasta
Telia on mukana VTT:n kaksivuotisessa MURO-innovaatiohankkeessa, jossa tutkitaan palvelurobotiikkaa ja uusia tapoja hyödyntää robotteja teollisissa toiminnoissa. Hanketta varten Telia on muun muassa testannut 5G-kyvykkäiden Taika- ja Frans-palvelurobottien käyttöä oikeissa ympäristöissä.
Vuonna 2021 käynnistynyt VTT:n MURO-innovaatiohanke (Multi-Purpose Robotics as Operator Business) tavoittelee monikäyttöisten palvelurobottien alustaa, josta yritykset voivat tulevaisuudessa ostaa palveluroboteilta tehtäviä esimerkiksi teollisiin toimintoihin ja asiakaspalveluun. Hanketta rahoittaa Business Finlandin lisäksi yhdeksän hankkeessa mukana olevaa yritystä, jotka erikoistuvat robotiikkaratkaisuihin.
Telia on edistänyt MURO-hankkeessa uusien robotiikan palvelukonseptien käyttöönottoa ja ohjannut alustavia palvelurobotteja ihmisten työn tueksi. Erityisesti 5G-teknologia ja reunalaskenta ovat ohjanneet robottien kehittämistä ja testaamista. Tähän mennessä Telia on toteuttanut kaksi käytännön kokeilua robottien käyttömahdollisuuksista erilaisissa teollisissa ympäristöissä.
Taika-robotti tukenut palvelurobotiikan käyttöönottoa asiakaspalvelussa ja datan keräämisessä
Ensimmäisen robottikokeilun Telia toteutti Taika-palvelurobotin kanssa kesästä 2021 alkuvuoteen 2022 Helsingin Tripla-ostoskeskuksessa. Kokeilu antoi esimakua siitä, miten esimerkiksi saman ostoskeskuksen toimijat voivat tilata itsenäisesti kulkevalta robotilta eri palveluita. Taika rullaili keskuksessa ruokalähettinä ja kuljetti ruokaa ravintolamaailmasta hotelliasukkaille. Samalla se hyödytti ostoskeskusta muillakin tavoin, kuten keräämällä kameransa avulla ostoskeskukselle tärkeää tietoa ruuhkaisuudesta ja ihmisten reittivalinnoista.
Joulun alla Taika saattoi parkkeerata itsensä joulukuusen alle ja laskea, kuinka moni henkilö suuntasi joulutorille. Tiedonkeruussa varmistetaan, että yksityisyyttä ei loukata missään vaiheessa – robotit eivät siis tunnista ihmisiä, vaikka keräävätkin näiden liikkumisesta arvokasta dataa kamera- ja laskentateknologian avulla.
Frans-robottikoirasta tukea tylsiin, riskialttiisiin ja haastaviin tehtäviin
Toinen kokeilu sijoittui kesään 2022, kun Telian robottikoira Frans kulki Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren sellutehtaalla Kemissä kartoittaen mahdollisia käyttökohteita. Frans teki esimerkiksi 3D-skannauksia ja kaasumittauksia ja hyödynsi lämpökameraansa havaitakseen ylikuumenemistilanteita – tylsiä ja monotonisia, mutta samalla tärkeitä, osin riskialttiita ja ihmisille haastavia tehtäviä. Tehdasympäristössä tieto mahdollisesta kaasuvuodosta on saatava heti, ei muutaman tunnin päästä.
Fransia on kehitetty ja testattu myös rakennusalan palveluyhtiö Firan työmaalla Myllypurossa. Robotin kyky liikkua työmaan muuttuvassa ympäristössä ja toistaa lämpökameramittauksia tai 3D-skannauksia tuottaa tietoa työmaan turvallisuuden, johtamisen ja laadunvalvonnan tarpeisiin. Toistuvat 3D-skannaukset mahdollistavat etenemisen seurannan ja vertailun rakennuksen tietomalliin. Palvelurobottia voidaan käyttää myös ”etäläsnäoloon” eli erilaisten tarkastusten tai vierailujen toteuttamiseen – robotin kyydistä käsin ja sen havainnointikykyä käyttäen.
“Elämme jännittäviä aikoja palvelurobotiikassa, joka on ottanut suuria harppauksia viime vuosina ja tarjoaa nyt aivan uusia mahdollisuuksia teollisten palveluiden kehittämisessä”, kertoo Telian liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola. “Nyt on oikea aika pohtia, miten robotiikka voi tukea ja rikastaa liiketoimintaa”, Lepola toteaa.