Kaikki artikkelit yrityksille

Mullistaako IoT sinun toimialasi?

3 min

Esineet liittyvät kiihtyvällä tahdilla verkkoon – IoT:n avulla voidaan luoda uutta liiketoimintaa, säästää kuluja sekä karsia turhia työvaiheita. IoT:n käyttöönotto ei ole kallista tai vaikeaa, joten pilotoimaan kannattaa lähteä rohkeasti.

Kun kaukolämpöverkkoon kuuluva vesijohto hajoaa, tieto paineen laskusta tietyssä osassa verkkoa rekisteröityy heti putkistoon asennettuihin antureihin. Verkko sulkee vaurioituneen osan ja ihminen lähtee tarkistamaan tilannetta.

Säännöllisten huoltotarkastusten määrä vähenee, kun kaupungin infrastruktuuri opetetaan ilmoittamaan, milloin huoltoa tarvitaan. Vesivahingot eivät tuota yhtä paljoa tuhoa kuin aiemmin, koska ne huomataan entistä nopeammin.

Älykkyys säästää energiaa. Kun asukkaiden kodit on kytketty internetiin ja niiden lämpötilaa mitataan jatkuvasti, voidaan lämpötilan antaa pudota muutamalla asteella asukkaiden poissa ollessa. Pieni ekoteko pystytään tekemään miljoonakaupungissa miljoona kertaa.

Tulevaisuuden kaupunki myös tietää, mihin, milloin ja miten kaupunkilaiset haluavat liikkua. Se osaa suunnitella joukkoliikennereitit siten, että kaikkien yhteenlaskettu matkustusaika on mahdollisimman lyhyt – tietenkin turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat huomioiden.

Nämä voivat vaikuttaa esimerkeiltä kaukaa tulevaisuudesta. Kaikki edellä mainitut innovaatiot on kuitenkin mahdollista toteuttaa jo tänään.

Reaaliaikainen data nousee liiketoiminnan ytimeen

Uudet IoT-verkkoteknologiat ovat mullistaneet esineiden internetin, sillä niiden avulla tietoa keräävien ja lähettävien sensorien akut saadaan kestämään kymmenenkin vuotta. Ideana on, että sensorit aktivoituvat ja lähettävät tietoa palvelimelle ainoastaan, kun niihin ohjelmoitu mittausraja ylittyy.

”Voimme yhdistää esineiden ja asioiden paikkatietoon IoT-mittaustuloksia esimerkiksi valosta, säteilystä tai kaasujen pitoisuuksista. Paikkatietoa ja muita mittaustuloksia voidaan hyödyntää myös liikkuvissa kohteissa, kuten eläinten, laivojen, konttien ja muiden kuljetusvälineiden seurannassa”, kertoo IoT-myynnistä Telialla vastaava Kalle Mehtola.

”Dataa hyödyntävän liiketoiminnan kasvua vauhdittaa IoT:n ja teollisen internetin kehityksen lisäksi myös 5G. Sen mahdollistama reaaliaikainen data tukee muun muassa älykkään liikenteen ja kaupunkiympäristön kehittämistä. Pilotteja tehdään koko ajan enemmän ja niistä myös viestitään julkisesti. Nyt on korkea aika tulla mukaan miettimään, miten digitalisaatio ja tietoliikenne voivat hyödyttää yrityksesi liiketoimintaa”, Mehtola summaa.

Älyä kiinteistöbisnekseen

NB-IoT:n avulla on mahdollista seurata rakennusten koko elinkaarta, mikä tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia kaikille rakennus- ja kiinteistöalan toimijoille.

Ensinnäkin yritykset voivat IoT-ratkaisujen avulla helpottaa päivittäistä työntekoa tiloissaan. Työpisteiden käyttöastetta ja ilmanlaatua voidaan seurata sensoreilla. Myös ilmanvaihtoa ja valaistusta voidaan automatisoida sen perusteella, mitkä tilat ovat käytössä.

Toiset ratkaisut liittyvät siihen, miten koko kiinteistö voi optimoida ja seurata energiankulutustaan. Tulevaisuudessa myös videovalvontatekniikkaa käytetään yhä monipuolisemmin osana toimitilojen IoT-infraa.

IoT-data muuttaa kuljetusalan

IoT muuttaa myös raskaan kaluston kuljetuksia luomalla ymmärrystä ja lisäämällä kontrollia siitä, mitä ratissa ja varikolla päivän aikana todella tapahtuu.

Tiedon avulla voidaan rakentaa tarkempia aikatauluja, vähentää kustannuksia ja säästää isoissa kuluissa. Onnibussille IoT:n hyödyntäminen tuo vuodessa lähes 300 000 euron polttoainesäästöt. Nobinalla älykäs varikkolämmitys puolestaan säästää vuosittain 22 GWh energiaa.

Tehdäänkö sinunkin liiketoiminnastasi älykästä?

Älä jää miettimään yksin, vaan otetaan IoT yhdessä haltuun.

Ota yhteyttä
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

IoT