”Viidennen sukupolven mobiiliverkot muodostavat yhteiskuntamme ja talouksiemme selkärangan. Ne yhdistävät miljardeja esineitä ja järjestelmiä myös kriittisillä aloilla, kuten energiahuollossa, liikenteessä, pankkitoiminnassa, terveydenhoidossa ja teollisuudessa.”
Euroopan komissio määritteli 5G:n mahdollisuuksia edellä mainitulla tavalla jo silloin, kun järjestelmä vasta teki tuloaan. Alusta pitäen on ollut selvää, että 5G ei ole vain paranneltu versio 4G:stä, vaan kyseessä on paljon suurempi muutos kuin aikaisempien verkkosukupolvien välillä. 5G vie teknologista vallankumousta eteenpäin.
Mitä kehitysloikka käytännössä tarkoittaa? Selvitimme Telian asiantuntijan Mika Raitolan kanssa, miten 5G eroaa 4G:stä.
1. Enemmän kapasiteettia, vähemmän ruuhkaa
5G on alusta saakka ollut nopeampi kuin aikaisemmat mobiiliverkot. Suurin muutos ei kuitenkaan liity nopeampiin yhteyksiin vaan 5G:n kykyyn mahdollistaa aiempaa viivekriittisempiä ja tärkeämpiä yrityssovelluksia.
Jo alkuvaiheen 5G-verkon kapasiteetti oli moninkertainen 4G-verkkoon verrattuna. Nyt muutama vuosi 5G-verkkojen avaamisen jälkeen, kapasiteetit ovat parantuneet entisestään. Suuremman kapasiteetin ansiosta verkossa on vähemmän ruuhkaa.
5G mahdollistaa tiedonsiirron esimerkiksi valtavalla SSAB:n terästehtaan alueella Raahessa. Siellä Telian 5G-verkko ulottuu kaikkiin rakennuksiin ja myös maan alle.
2. 5G:n lyhyempi viive hyödyttää teollisia sovelluksia
5G-verkon viive on pienempi kuin 4G:ssä. Lyhyt vasteaika mahdollistaa täysin uusien teknologisten ratkaisujen hyödyntämisen muun muassa yrityskäytössä.
Lyhyt viive helpottaa ja nopeuttaa esimerkiksi teollisuuden prosesseja. Etäohjattavilla koneilla kuten droneilla päästään paikkoihin, jotka ovat ihmisten ulottumattomissa. Sen sijaan itseohjautuvia ajoneuvoja ja koneita voidaan hyödyntää vain, jos ne voivat viestiä keskenään tai ohjauskeskukselle viiveettä ja reagoida välittömästi ongelmatilanteisiin.
Etäohjattavien koneiden edelläkävijöitä löytyy esimerkiksi kaivosteollisuudesta. Telia on yhdessä Nokian, Digitan ja Agnico Eagle Finland Oy:n kanssa rakentanut 5G-verkon Kittilässä sijaitsevaan Euroopan suurimpaan kultakaivokseen.
Toinen tapa hyödyntää 5G-verkkoa teollisuudessa on videovalvonta, jossa nykyään käytetään myös videoanalytiikkaa. Esimerkiksi Boliden Harjavallain tehtaalla Telian 5G-ratkaisu pitää kuonakuljetukset turvallisesti reitillään.
Nyt kun 5G verkon peittoalue on laajentunut, se mahdollistaa esimerkiksi laajemman alueen liikenteen automatisoinnin nopeaa ja luotettavaa mobiiliverkkoa hyödyntäen. Esimerkiksi Oslon metrojen ohjaamisessa hyödynnetään mobiiliverkkoa.
3. Internet of Things on harpannut eteenpäin
5G:llä on iso rooli myös esineiden internetin kehityksessä, sillä 5G-verkkoon voidaan liittää massiivisia määriä erilaisia laitteita. Antureilla on mahdollista kerätä dataa periaatteessa mistä tahansa. Tätä dataa voidaan hyödyntää ennakoivassa huollossa, päätöksenteossa sekä dataan pohjautuvien liiketoimintamallien kehittämisessä.
IoT-anturit eivät sinänsä ole mullistus, sillä erilaista tilannetietoa on kerätty ja hyödynnetty jo pitkään. 5G:n myötä dataa voidaan kuitenkin kerätä entistä suurempina määrinä tai entistäkin useammasta paikasta ja muodostaa siten kattavampi kokonaiskuva.
Yksi esimerkki tästä on suomalaisen logistiikkayritys Transvalin videoanalytiikkasovellus, joka hyödyntää Telian yksityistä 5G-verkkoa ja AWS-reunalaskentaa. Innovatiivinen videotunnistusratkaisu parantaa varaston tehokkuutta ja tarkkuutta.
4. Räätälöidyt verkkopalvelut varmistavat kapasiteetin kaikissa tilanteissa
5G-teknologia mahdollistaa niin kutsutun verkon viipaloinnin, jonka avulla pystytään toteuttamaan yrityksille ja organisaatioille räätälöityjä verkkopalveluita. Verkosta voidaan antaa tiettyä käyttötarkoitusta tai esimerkiksi päätelaitetta varten juuri kyseisen toiminnon tai laitteen tarvitsema kapasiteetti. Viipaloinnin avulla voidaan rakentaa tietoturvallisia yritys- tai organisaatiokohtaisia langattomia verkkoja, ns. privaattiverkkoja.
Osa verkon toiminnoista ei tarvitse paljoa kapasiteettia, kun taas toisille sovelluksille suuri kapasiteetti on välttämätön. Viipaloimalla verkko voidaan turvata esimerkiksi itseohjaavan liikenteen tai yhteiskunnan kriittisten sovellusten kuten hätäviestinnän toimintavarmuutta.
Kohteisiin, joissa on tarve erityisen suuren varmuuden 5G- tai 4G-verkoille, tehdään nykyään ns. Vahvennettuja mobiiliverkkoja. Nämä on suunniteltu takaamaan varayhteydet häiriötilanteissa, kuten kaapelivaurioiden tai muiden verkkohäiriöiden sattuessa. Tämä ratkaisu on erityisen hyödyllinen organisaatioille, joissa verkkoyhteyden katkeaminen voi aiheuttaa merkittäviä ongelmia, kuten sairaaloille, tehtaille ja logistiikkakeskuksille.
5G-verkkoja voidaan hyödyntää myös yritysten laajan alueen verkkojen toteuttamiseen. Näitä tehdään esimerkiksi SD-WAN tekniikalla, jolloin erilaiset yhteydet, niin kiinteät kuin 5G-yhteydet nivotaan ohjelmisto-ohjatuksi laajaksi verkkokokonaisuudeksi.
5. Mitä seuraavaksi?
5G on suunniteltu ratkaisemaan kapasiteetteihin ja nopeuteen liittyvät haasteet ja mahdollistamaan esimerkiksi tehdasympäristöjen ja älyliikenteen kehitys. 4G- ja 5G-verkot toimivat nyt – ja vielä pitkään tulevaisuudessakin – rinnakkain.
Telia on jo ottanut käyttöön 5G:n seuraavan tekniikan eli itsenäisen 5G-verkon (ns. Standalone eli SA). Standalone-verkko hyödyntää kaikkia 5G:n ominaisuuksia eikä se tarvitse enää rinnalleen 4G-verkkoa osaksi toimintaansa. Tämä parantaa 5G-verkon avulla tehtyjen privaattiverkkojen toimintaa ja mahdollistaa verkon viipaloinnin, joka tarjoaa entistä laadukkaampia yhteyksiä käyttäjille.
Monet 5G:n hyödyistä ovat sekä yritysasiakkaiden että kuluttajien ulottuvilla jo nyt. Niihin kuuluvat 5G-puhelimet ja -liittymät, nopeampi datansiirto sekä erilaiset videopalvelut. 5G soveltuu erinomaisesti yritys- tai organisaatiokohtaisten verkkojen rakentamiseen.
Telian 5G-verkko on laaja ja kattaa käytännössä suurimman osan Suomesta.