Kaikki artikkelit yrityksille

5G parantaa teollisuuden tehokkuutta, turvallisuutta ja joustavuutta

3 min
Kuvassa Telian Marko Lepola. Kuvassa Telian Marko Lepola.

BLOGI

5G-teknologia tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia teollisuudelle parantaa tehokkuutta, turvallisuutta ja joustavuutta. Profession CxO Industry -tapahtuma pidettiin syyskuun 2024 alussa Tampere-talolla ja minä pääsin pitämään puheenvuoron 5G:n vaikutuksesta teollisuuteen. 

Mitä teollisuus tarvitsee ja miksi?

Teollisuuden perusvaatimukset ovat selviä – turvallisuus ja jatkuvuus, 24/7 tuotanto, korkea automaatioaste, operatiivinen tehokkuus, uusien teknologioiden jatkuvuuden turvaaminen sekä kokonaiskustannusten hallinta. Mutta mitä uutta kuvaan on tulossa?

Oma vastaukseni on, että entistäkin autonomisempia järjestelmiä, joustavia valmistusmenetelmiä ja aivan uusia kykyjä ja työkaluja työntekijöille. Selvää on ainakin se, että reaaliaikaisen analytiikan keinot yhdistyvät tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin. Roboteista ja tekoälystä on tulossa todellisia työkavereita. Mutta yksi kiinnostava kulma tulee vielä esiin – voisiko etätyö olla kohta todellisuutta myös teollisuudessa?

Osaammeko tunnistaa mahdollisuudet ja lähteä liikkeelle?

Liikkeelle lähteminen on aina vaikeaa, mutta nyt on nähtävissä lupaavia ennusmerkkejä. Digita ja Taloustutkimus tekivät kevään ja kesän aikana tutkimuksen suomalaisen teollisuuden digitalisaatiosta. Tulokset julkaistaan 2.10.2024 tuloswebinaarissa, mutta kerron muutaman ennakkohavainnon. Näyttäisi nimittäin siltä, että suomalaiset yritykset tunnistavat käyttötapauksia jo erittäin laajasti ja näkevät mahdollisuuksia investoida niihin kahden vuoden aikana. Tuotannon robotiikka, toiminnanohjaus, käsipäätelaitteet ja analytiikka muodostavan kärjen. Kiinnostavaa on myös se löydös, että langattomuudesta on tulossa aivan uusi vaatimus. Suomalaiset yritykset ovat myös löytäneet vahvan IT/OT -linkin. Näitä ratkaisuja ei voi rakentaa ilman vahvaa yhteistyötä ja tiukkaa tietoturvaa.

Mistä löytää todellisia esimerkkejä?

Hyvät esimerkit auttavat ja kun tapahtuma kerran pidettiin Tampereella, niin ilmiselvä käyttötapaus oli Sandvikin Automine -konsepti eli sähköiset, autonomisesti työskentelevät kaivoskoneet. Näitä koneita voidaan tarvittaessa etäohjata ja ne keräävät valtavan määrän tuotantodataa sekä kartoittavat ympäristöään. Tämä on erinomainen esimerkki 5G:n mahdollistamasta konseptista.

Toinen samankaltainen esimerkki on Volvo Autonomous Solutionsin TARA-ohjelman sähköinen TA15 -dumpperi, mutta ilman ohjaamoa.  Dumppereita testataan jo laajasti ja testauskäyttöön löytyy 5G-kyvykkäitä testiratoja, kuten Ruotsin AstaZero.

Todellisia esimerkkejä löytyy myös tutkimushankkeista. Teimme Telialla laajan tutkimushankkeen monikäyttöisistä palveluroboteista. Veimme 5G-robotti ”Fransin” töihin rakennustyömaalle, teolliseen kunnossapitoon ja autotehtaalle. Näissä esimerkeissä 5G mahdollistaa valtavan määrän tiedonkeruuta ja käsittelyä – sekä reunalaskennan että pilven avulla. Osa Fransin havainnoinnista on myös tekoälypohjaista videoanalytiikkaa ja tässä on yksi keskeinen piirre, jossa tietoliikenneteknologia kietoutuu yhteen muiden teknologioiden kanssa. Loppukäyttäjille tämä tarkoittaa myös aivan uutta käyttömukavuutta, uusien kykyjen saamista kenttätyöhön ja todellista mahdollisuutta teolliseen etätyöhön

Mihin 5G:n kehitys on seuraavaksi menossa?

Teolliset sovellukset ovat aina kriittisiä ja tähän asti verkko on ollut sovelluksen kehittäjälle irrallinen osa. Tämä on kuitenkin nyt muuttumassa. Telian Sirius-hanke on lähtenyt testaamaan Nokian Network-as-a-code-konseptia, jossa teollinen sovellus voi ottaa verkon komentoonsa ja vaikkapa määritellä tarvitsemansa kapasiteetin, tarkistaa liikkuvien laitteiden sijainnin tai hakea verkon tilatiedot. Konseptiin sisältyy myös tarvittava laskentakapasiteetti ja se mahdollistaa laajojen teollisten ratkaisujen käyttöönoton. 

Miten tämä kaikki liittyy innovaatioihin, teollisiin investointeihin, kilpailukykyyn ja osaamisen kehittämiseen?

Päivän muut puheenvuorot nostivat hienosti esiin sen, mitä Suomessa nyt kipeästi kaivataan – uutta investointien ja kasvun aaltoa. 5G-teknologia tarjoaa teollisuudelle merkittäviä mahdollisuuksia parantaa tehokkuutta, turvallisuutta ja joustavuutta. Se mahdollistaa uusia työskentelytapoja, teknologioiden integrointia ja muuttaa teollisen työn luonnetta ja tehokkuutta. Lähdetäänkö liikkeelle?

Marko Lepola, Telian liiketoiminnan kehitysjohtaja

 

Innovaatiohanke Sirius tuo 5G:n uusimmat ominaisuudet ensimmäisten asiakkaiden käyttöön

Haemme nyt edelläkävijäyrityksiä mukaan pilotointiin.

Tutustu hankkeeseen
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

5G Teollisuus