Kaikki artikkelit yrityksille

Maailman ensimmäinen teollinen 5G-tekoälysovellus syntyi Suomessa – ”Kyllä tässä sisua tarvitaan”

3 min
Tehdastyöntekijä hyödyntää 5G-tekoälysovellusta työpisteellään  Tehdastyöntekijä hyödyntää 5G-tekoälysovellusta työpisteellään

5G-teknologia ja konenäkösovellus ovat rantautuneet Leevi Pienihäkkisen työpisteelle. Niiden ansiosta hänen ei enää tarvitse stressata, tuliko moduuli varmasti koottua oikein ja ovatko kaikki ruuvit riittävän kireällä.

Pienihäkkisen käsissä syntyy ABB:n tehtaalla taajuusmuuttajien moduuleita, ja virheet ovat siinä mielessä kohtalokkaita, että väärin koottu moduuli voi esimerkiksi pysäyttää rahtilaivan keskelle valtamerta. Työntekijöillä on valtavasti asiantuntemusta ja osaamista, mutta kun moduuleita kootaan joka päivä lukemattomia, on virheen mahdollisuus olemassa.

”Saan ruudulta välittömän palautteen, mikäli asennuksessa on tapahtunut jokin virhe”, Pienihäkkinen selittää. ”Näytöltä näen kondensaattoreiden ladontajärjestyksen, ja sovellus tarkistaa myös, että ne on asetettu moduuliin oikein päin.”

Pienihäkkisen työpisteeltä löytyvä älykäs ratkaisu on maailman ensimmäinen teollinen 5G-tekoälysovellus ja se otettiin käyttöön ABB:n Helsingin-taajuusmuuttajatehtaalla. Ratkaisussa hyödynnetään reaaliaikaista videokuvaa, joka toimitetaan huippunopeassa 5G-verkossa tekoälyn analysoitavaksi Telian datakeskukseen. Tekoäly ei pysty tulkitsemaan pikselimössöä, joten videokuvan on oltava korkealaatuista.

”Siirrettävän datan määrä on valtava, jolloin tarvitaan 5G:n kapasiteettia. 5G on tässä erittäin oleellinen myös sen vuoksi, että tekoälyn antama palaute tarvitaan välittömästi”, toteaa Suomen ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta.

Ratkaisu vaikuttaa työhyvinvointiin: ”Huoli ja stressi asennusvirheistä poistuvat. Paras tulos syntyy, kun älykkäät järjestelmät tekevät yhteistyötä ihmisen kanssa”, Säynevirta sanoo. ”Myös tuottavuus kasvaa, kun sovelluksen avulla päästään käytännössä sataprosenttiseen laatuun. Helsingin-taajuusmuuttajatehtaan lisäksi laadun toteutuminen on myös tärkeää varmistaa globaalisti, minkä sovellus mahdollistaa.”

5G on keskeinen avain neljännessä teollisessa vallankumouksessa

”5G on tehty juuri tätä varten”, toteaa Telian 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen viitaten ABB:n tehtaalla lanseerattuun sovellukseen. ”Tuotantolinjoja pitää pystyä muuttamaan entistä joustavammin ja myös järjestelmien on oltava muunnettavissa mahdollisimman nopeasti. Kun hyödynnetään pilvipalveluita, saadaan muutokset päivitettyä joka paikkaan saman tien. Pilvi tarjoaa myös rajatonta laskentakapasiteettia, ja 5G mahdollistaa viiveettömän, langattoman yhteyden pilveen.”

Tehdasympäristössä verkon äärimmäinen luotettavuus ja pienet viiveet ovat erittäin tärkeitä. Viides verkkosukupolvi onkin suunniteltu siten, että se tukee muun muassa Industry 4.0 -ympäristöjen ja älyliikenteen kehittämistä. Koistinen painottaa, että 5G:ssä suurin arvo ei synny verkkoyhteydestä vaan siitä, että dataa kerätään ja jalostetaan sekä käytetään tekoälyä muun muassa datan analysoimiseen: ”Näin syntyy mahdollisuuksia tuottaa uudenlaista digitaalista liiketoimintaa.”

”5G-piloteissa olennaista on löytää sovelluskohteet, joissa 5G:n avulla voidaan kasvattaa tuottavuutta. 5G:n mahdollistama tuottavuusloikka voi itse asiassa olla valtava. GSMA:n selvityksen mukaan mobiiliteollisuus saattaa tuoda talouskasvua globaalisti vuosien 2018-2023 välisenä aikana jopa 850 miljardia dollaria. Uuden teknologian hyödyntäminen edellyttää kuitenkin yhteistyötä yritysten välillä sekä lainsäädäntöä, joka sallii askelten ottamisen kohti tuntematonta. Ja tietysti tämä vaatii myös jonkinlaista sisua, minkä vuoksi tämä sovellus on kehitetty Suomessa”, Koistinen naurahtaa.

”Vielä viisikin vuotta sitten tällaisen ratkaisun kehittäminen olisi vienyt paljon enemmän aikaa”, lisää toimitusjohtaja Mika Torhola Atostek Oy:stä, jonka kehittämä ABB:n tehtaalla hyödynnettävä konenäkö- ja tekoälysovellus on. ”Nyt sovellus saatiin käyttöön muutamassa kuukaudessa. Tämä on ratkaisu, jossa Gartnerin hypekäyrä tulee todeksi.”

 

Tekoälysovellus toimii työntekijän tukena seuraamalla videokameran avulla taajuusmuuttajien kokoonpanoa ja varmistamalla, että laite on oikein koottu asiakastilauksen ja tuotteen työohjeen mukaisesti. Nopeat yhteydet mahdollistavat asentajalle reaaliaikaisen ja viiveettömän palautteen omasta työstä, minkä odotetaan merkittävästi helpottavan kokoonpanoa käytössä olleeseen paperiseen työohjeeseen verrattuna.

Projekti on toteutettu yhteistyössä vaativiin teollisuussovelluksiin erikoistuneen Atostek Oy:n sekä Telian kanssa. Atostek vastaa hankkeen konenäkö- ja tekoälysovelluksesta, ja Telia toteuttaa järjestelmän huippunopeat 5G-mobiiliyhteydet sekä vastaa tekoälysovelluksen tarvitsemasta laskentakapasiteetista datakeskuksessaan.

 

Teksti: Mari Rihti

Tekoäly mullistaa asiakaspalvelun

Tekoäly voi löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ennakoida asiakaspoistumia ja vapauttaa aikaa henkilökohtaisemmalle asiakaspalvelulle.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat 5G Teollisuus