Kaikki artikkelit yrityksille

5G-liittymät vähentävät ruuhkaa verkossa

2 min

5G-laitteiden ja -liittymien myynti aloitettiin jo syksyllä 2019, mutta 5G puhuttaa yhä niin yrityksissä kuin kotisohvilla. Monia kiinnostaa erityisesti, miten 5G-teknologia käytännössä näkyy ihmisten ja yritysten arjessa.

”5G-taival on aloitettu”, julistaa Janne Koistinen, Telian 5G-ohjelman johtaja. ”Ensin 5G-liittymiä ja -laitteita kokeiltiin teollisten ratkaisujen rakentamisessa. Nyt päätelaitteet ja osaaminen on kehittynyt siihen pisteeseen, että matkalle pääsee mukaan jo laajempi käyttäjäkunta”, Koistinen jatkaa. 

Telian 5G toimii jo lähes 60 paikkakunnalla ympäri Suomen. Telian oman verkon lisäksi 5G-rakentaminen on käynnistymässä Pohjois- ja Itä-Suomessa, jotka kuuluvat Suomen Yhteisverkon alueisiin. Suomen Yhteisverkko rakentaa mobiiliverkkoja Telialle ja DNA:lle.

Viidennen sukupolven verkon rakentaminen jatkuu yhä, ja uusia laitteita hankitaan ympäri Suomen. 5G-puhelimet ja 5G-reitittimet ovat yhteensopivia myös 2G-, 3G- ja 4G-verkkojen kanssa.

Enemmän kapasiteettia kotiin, tehtaalle ja toimistoon

Toistaiseksi harva puhelinsovellus vaatii toimiakseen 5G-yhteyden. 5G-liittymiltä kuitenkin odotetaan 4G-yhteyttä parempia nopeuksia. Vaikka lisävauhtia onkin luvassa, suurin parannus verkon käyttäjäkokemuksessa on puolet pienemmän viiveen ansiota. 

Suuret nopeudet ja pienemmän viiveen havaitsee päivittäisessä käytössä: esimerkiksi sähköpostit liitetiedostoineen latautuvat entistä nopeammin. 5G-liittymien myötä myös suoratoistopalvelut ja online-pelaaminen helpottuvat.

4G-verkon rinnalla käytettävä 5G tuo lisää kapasiteettia. ”Verkot ovat etenkin ilta-aikaan hitaita, sillä paljon käyttäjä on liikkeellä samaan aikaan. 5G-liittymät vähentävät ruuhkaa viemällä osan käyttäjistä eri verkon piiriin”, kuvailee Telialla 5G:n parissa työskentelevä tuotepäällikkö Sami Mäkinen.

Yrityskäytössä verkkoyhteyden luotettavuus heijastuu koko liiketoimintaan. 5G:n ansiosta saadaan paremmat yhteydet myös niihin tehtaisiin ja toimistoihin, joihin sopivaa kiinteää yhteyttä ei ole saatavilla. Lisäksi yrityksiä houkuttavat 5G:n lisäkapasiteetti sekä parempi tiedonsiirto.

5G-liittymät helpottavat myös liikkuvien työntekijöiden työtä. Suuria tiedostoja kuten videomateriaalia voi nyt siirtää tietokoneesta pilvipalveluun myös tien päällä. Muistitikkuja tai paikallisverkkoyhteyttä ei enää vaadita.

5G siirtää datan älyvarusteista datakeskukseen

5G-liittymillä saadaan lopultakin erilaiset VR- ja AR-ratkaisut kaikkien käyttöön. ”Kodeissa haetaan uusia kokemuksia viihde- ja pelimaailmaan, kun taas yritykset ovat kiinnostuneita asennus- ja turvabisneksestä”, kertoo Mäkinen.

Mäkisen mukaan 5G-verkon viiveetön tiedonsiirto tulee mullistamaan erilaiset älyvarusteet. Esimerkiksi näkymä asennustoimenpiteestä voi pian siirtyä asentajan suojalaseista langattomasti datakeskukseen, jossa tekoäly analysoi työn onnistumista. Vastaavasti datakeskuksesta voidaan lähettää kuvaa ja ohjeita laseihin reaaliajassa. 5G-teknologiaa ja konenäköä on jo testattu ABB:n tehtaalla. 

Tulevaisuudessa reaaliaikaisella tiedonsiirrolla edistetään myös työturvallisuutta. Tieto vaikkapa asentajan työtapaturmasta voi älylaitteiden kautta saapua automaattisesti ja paikalle saadaan hälytettyä apua heti vahingon sattuessa.

”5G-liittymillä haluamme palvella erityisesti suomalaista liike-elämää ja tarjota digitaalisen alustan liiketoiminnan kehitykselle”, Koistinen kertoo. ”Etsimme yhdessä asiakkaiden kanssa prosesseja, joiden toimintaa voidaan tehostaa langattomilla tietoliikenneratkaisuilla. Emme lopeta siihen, kun yhteys on valmis. Parhaimmillaan 5G-liittymän myötä voidaan kehittää yrityksille 5G-teknologiaa ja data-analytiikkaa hyödyntäviä sovelluksia, jotka kasvattavat asiakkaan liikevaihtoa”, Koistinen päättää.
 

5G on täällä, onko yrityksesi valmis?

Tulevaisuuden 5G-verkko tuo yrityksellesi aivan uusia kasvun mahdollisuuksia. Lataa 5G-opas ja löydä parhaat käyttökohteet yrityksellesi.

Lataa opas (PDF)
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

5G Toiminnan tehokkuus