Takaisin

Kotien älylaitteista tuli kyberrikollisten täsmäase – Näin huolehdit kotisi digiturvallisuudesta

2 min

Nordea on joutunut syksyn aikana historiallisen voimakkaan kyberhyökkäyksen kohteeksi. Nyt on paljastunut, että rikolliset ovat valjastaneet suomalaisten kodeissa olevia älylaitteita aseikseen. Jokainen voi kuitenkin helposti huolehtia kotinsa digiturvallisuudesta.

”Turvaa tietokone, tabletti ja älypuhelin tietoturvaohjelmistolla. Lataa sovellukset ja tiedostot aina luotettavista lähteistä ja virallisista sovelluskaupoista. Huolehdi reitittimen päivityksistä ja suojaamisesta”, Telian laiteliiketoiminnan johtaja Markku Saranpää tiivistää ohjeet.

Monessa suomalaiskodeissa älylaitteita on jo kaapattu rikolliseen toimintaan. Miten silloin pitää toimia?
 
”Reitittimen tai muun laitteen kaappaamisen tunnistaminen voi olla todella vaikeaa. Yksi merkki voi olla verkon hidastuminen. Usein ensimmäisen tieto haittaohjelmasta tai kaappauksesta tulee omalta operaattorilta sähköpostilla ja tekstiviestillä”, Saranpää kertoo.
 
Laitteiden palauttaminen tehdasasetuksille auttaa Saranpään mukaan yleensä haittaohjelmatartuntoihin. Joskus reitittimen uudelleenkäynnistyskin voi olla riittävä toimenpide.
 
Mikäli reititin on saastunut haittaohjelmilla ja sitä ei päivitetä haittaohjelman poiston jälkeen, reititin saa uuden tartunnan melko pian. Ratkaisevaa on reitittimien päivityksien ajantasaisuus.
 
”Meillä myytävät reitittimet on testattu ja turhat portit suljettu. Yksi vaihtoehto on vuokrata meiltä reititin, jolloin  huolehdimme reitittimen päivityksistä”, Saranpää lupaa.

Entä jos jääkaappi tai ilmalämpöpumppu on kaapattu?
 
”Älylaitteiden hankinnassa kannattaa suosia tunnettuja merkkejä, joissa turvallisuudesta on huolehdittu. Halpislaitteiden tietoturva voi olla puutteellista”, Saranpää pohtii.

Hän myös ohjeistaa, ettei kodin älylaitteita kannata yhdistää suoraan julkiseen internetiin.
 
”Verkkoon kytkettävät älylaitteet on hyvä eristää omaan verkkoon, esimerkiksi luomalla reitittimen hallintapaneelista oma vierailijaverkko näille laitteille.”

Vanha reititin on tietoturvariski
 
Saranpää muistuttaa myös reitittimen päivityksistä ja suojaamisesta. Hän suosittelee hallintapaneelin salasanan vaihtoa sekä reitittimen etähallintamahdollisuuden poistamista.
 
”Laitteen toiminnallisuuden varmistavat päivitykset hoituvat vähintään takuuajan, tyypillisesti kaksi vuotta. Turvallisuuteen liittyviä päivityksiä laitevalmistajat jakavat pidempään, eikä laite päivitysten loputtuakaan heti muutu turvattomaksi, jos sen ohjelmistosta ei löydy haavoittuvuuksia. Yleisesti voi sanoa, että yli viisi vuotta vanhan laitteen tilalle kannattaa etsiä uutta vaihtoehtoa”, Saranpää sanoo.

Niko Norisalo

 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Telian liikkumispalvelu palkittiin parhaana datatalouden keksintönä Suomen ensimmäisessä isossa tekoälykilpailussa - ”Yhteistyön voitto”
Telian kehittämä ihmisjoukkojen liikkumista mittaava Crowd Insights -palvelu voitti tänään Vuoden ...
Seuraava artikkeli
Gcore Selects Telia Helsinki Data Center for Its Cutting-Edge AI GPU Cloud Infrastructure
Telia Helsinki Data Center has entered a strategic partnership with Gcore, the global edge AI, ...