Hyvät digisäännöt ja -tavat tukevat lasten ja perheiden hyvinvointia ja digitaalista turvallisuutta. Millä tavoin säännöt voi sitten muotoilla niin, että ne eivät aiheuta jatkuvasti kitkaa perheessä?
- Säännöt mietitään yhdessä. Lapsen toiveet ja ääni täytyy kuulua sääntöjen suunnittelussa. Keskustele lapsen kanssa siitä, mikä digitaalisissa välineissä ja ympäristöissä on hänelle tärkeää. Lapsi kokee, että hänen ajatuksiaan ja kiinnostuksiaan arvostetaan. Jokainen lapsi on erilainen. Se on samalla mahdollisuus oppia lapsen median käytöstä uutta.
- Jos lapsen toiveita ei voi toteuttaa, perustele linjaus. Kasvattajan velvollisuus on turvata lapsen hyvinvoinnin peruspilarit: lepo, ravinto, rutiinit, liikunta, leikki ja sosiaaliset suhteet. Jos lapsi ymmärtää tämän, hänen saattaa olla helpompi ymmärtää mahdollisten harmittavien rajoitusten taustalla olevat syyt.
- Aikuisten täytyy sitoutua myös. Lapsen on hyvä ymmärtää, että ikä tuo vapauksia ja vastuuta myös digitaalisiin välineisiin liittyen. Aikuisenkin on kuitenkin tärkeä tarkastella omaa median käyttöään ja sitoutua yhdessä sovittuihin rutiineihin. Jos kaikkien ruudut pannaan pois, se voi olla myös mahdollisuus tehdä jotain hauskaa yhdessä.
- Muista myös mukauttaa säännöt eri tilanteisiin. Hyvinvoivaan digiarkeen kuuluu ennustettavuus ja johdonmukaisuus, johon selkeät linjaukset toimivat hyvin. Joustavuus ei silti aina ole huono asia. Erikoispäiviä mahtuu jokaisen ihmisen ja perheen arkeen. Sääntöjen pitäisi tukea sitä, että lapsi oppii itse säätelemään median käyttöään erilaisissa tilanteissa.
- Päivittäkää sääntöjä tarpeen mukaan. Lapsen kiinnostuksen kohteet muuttuvat, eikä kaikki ruutuaika ole saman arvoista. Parhaimmillaan digilaitteet tarjoavat tukea oppimiseen ja hyvinvointiin. Lapsen voi olla myös helpompi hyväksyä rajoituksia, jos hän tietää, että saa lisää vapauksia joskus tulevaisuudessa. Jos sääntöjen noudattaminen sujuu hyvin, siitä kannattaa antaa kiitosta.
Kirjoittaja on digihyvinvoinnin asiantuntija Mirja Hämäläinen Pelastakaa Lapset ry:stä.
Pelastakaa Lapset on luonut perheen digisopimuksen, uuden työkalun helpottamaan perheiden digiarkea. Perheen digisopimuksen käyttö ei edellytä syvällistä osaamista digilaitteista. Sopimus tarjoaa ehdotuksia hyvistä käytänteistä, jotka tukevat koko perheen digitaalista hyvinvointia ja turvallisuutta. Perheen digisopimus - Pelastakaa Lapset