Yhteydet maailmalle ovat nykyään monelle Euroopassa toimivalle yritykselle elintärkeät, ja toimintaympäristön vakaus on yhä painavampi kriteeri datakeskuksen sijaintia valittaessa. Suomi vetää nyt yrityksiä puoleensa muun muassa strategisella sijainnillaan, luotettavalla infrastruktuurillaan sekä vihreällä energiallaan, kertovat Telian datakeskusasiantuntijat Sauli Österman ja Michael Holm.
1. Stabiili ja strategisesti lähellä
Euroopan unionissa toimivat yritykset ovat perinteisesti sijoittaneet datansa Frankfurtin, Lontoon, Amsterdamin ja Pariisin isoihin datacentereihin. Nyt näiden FLAP-alueiden rinnalle ovat nousemassa Pohjoismaat, kertoo Michael Holm Telialta. ”Ilmaston lämpenemisestä johtuvat sään ääri-ilmiöt sekä poliittisen tilanteen kiristyminen monessa maassa ovat nostaneet Pohjolan viileän ympäristön sekä vakaan poliittisen tilanteen kysyntää kansainvälisesti. Näin ollen moni yritys harkitsee datan sijoituspaikaksi Suomea, Ruotsia tai Norjaa.”
Lisäksi yritykset arvostavat datakeskuksen hyviä yhteyksiä Kaukoitään – tinkimättä infrastruktuurin laadusta. ”Suomi on strategiselta sijainniltaan idän ja lännen välissä erinomainen vaihtoehto datan säilytykseen. Pystymme tarjoamaan myös esimerkiksi erittäin toimivat, nopeat ja turvalliset yhteydet sekä luotettavan sähkönjakelun. Yhteys vaikkapa Frankfurtiin Suomesta on Pohjoismaiden nopein”, Holm listaa.
”Olemme myös hyvissä suhteissa muiden maiden kanssa. Tästä kertoo vaikkapa se, että valtiot järjestävät verrattain usein Suomessa huipputason poliittisia kokouksia. Lisäksi olemme ainoana Pohjoismaana osa sekä EU:ta että euroaluetta, mikä helpottaa kumppanuussuhteita Euroopassa.”
2. Luotettava ja datakeskuksille suopea hallinto
Telian Sauli Österman kertoo, että Suomi on paitsi hallinnoltaan stabiili myös ICT-myönteinen maa, jossa datakeskuksia tuetaan.
”Maailmanpankin mittauksissa Suomi sijoittuu maiden kärkijoukkoon muun muassa hallinnon laillisuuden, hallinnon tehokkuuden ja korruption kitkemisen mittareilla. Tämän lisäksi nykyinen hallinto suosii kansainvälistä datakeskusliiketoimintaa muun muassa pitämällä kustannukset maltillisina. Esimerkiksi sähkön hinta on Suomessa EU:n keskiarvoa matalampi, ja yritysverotus on kansainvälisille sijoittajille suotuisa.”
Katso video: 3 syytä valita kotimainen datakeskus
3. Vihreää energiaa ja kunnianhimoiset ilmastotavoitteet
Holmin ja Östermanin mukaan Suomi on datan sijoituspaikkaa hakeville yrityksille oikea valinta myös ympäristötavoitteiden valossa. ”Suomessa panostetaan vihreään energiaan, jolla pyöritetään myös datakeskuksia. Esimerkiksi Telia Helsinki Data Centerissä käytetään yksinomaan uusiutuvaa hiilineutraalia energiaa. Lisäksi Helsingin datakeskuksemme hukkalämpö ohjataan paikalliseen kaukolämpöverkkoon, jonka kautta se lämmittää yli 20 000 kotia Helsingin-seudulla.”
EU:n Fit for 55 -ilmastopaketin tarkoitus on vähentää EU:n kasvihuonepäästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Moni yritys on jo reagoinut pakettiin päivittämällä omat ilmastotavoitteensa sen mukaisiksi. ”Helsinki puolestaan tavoittelee 60 prosentin päästövähennyksiä 2030-vuoteen mennessä, eli kunnianhimoisemmin kun unioni yleisesti. Pystymme siis tukemaan yrityksiä niiden ympäristötavoitteiden saavuttamisessa”, Holm ja Österman sanovat.
4. Huipputason teknologia-asiantuntijuutta
”Datakeskus ei ole pelkkä seinät ja katto. Tarvitaan osaavaa paikallista henkilökuntaa pitämään data turvassa ja kehittämään datakeskuksen toimintaa”, Österman toteaa. ”Korkean tason teknologiaosaamisen maana Suomi kykenee tarjoamaan aidosti asiantuntevaa datakeskusosaamista kansainvälisten yritysten käyttöön.”
Suomessa koulutukseen panostetaan, ja maassa on kehitetty teknologisia innovaatioita jo varhain, Österman tarkentaa. ”Teknologisella edelläkävijyydellä on täällä pitkät perinteet, ja esimerkiksi OECD-maiden oppimistuloksia arvioivassa PISA-tutkimuksessa Suomi on menestynyt kautta vuosien erinomaisesti.”
Telia panostaa datakeskuspalveluihin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa
Telia on Pohjolan ja Baltian laajuisesti toimiva ICT-yritys, joka tarjoaa datakeskuspalveluita kotimarkkinoillaan. Telian datakeskuspalveluiden kruununjalokivi on vuonna 2019 valmistunut Telia Helsinki Data Center, jonka tilat skaalautuvat joustavasti neljäsosaräkistä globaalin pörssiyrityksen tarpeisiin. Datakeskusta käyttävät jo nyt monet kansainväliset yritykset.
”Helsinki Data Center on Euroopan moderneimpiin kuuluva, erittäin turvallinen ja monipuolisesti sertifioitu datakeskus, jossa ympäristöystävällisyys on otettu vakavasti. Käytämme esimerkiksi vain uusiutuvia energianlähteitä, ja datakeskuksessa syntyvä hukkalämpö ohjataan lämmittämään koteja”, Holm ja Österman tiivistävät.
Teksti: Satu Ekman