Täysin uudenlaisia älykaappeja kehittävän Selfly Storen toimitusjohtaja Aslak de Silva on nähnyt, miten innovaatiot johtavat hyviin asioihin yrityksissä. Omia johtamisoppejaan hän ammentaa sekä kokemuksesta että kamppailulajitaustastaan.
Kurinalaisuus, kunnianhimo, rohkeus ja jatkuva palo oppia uutta. Näillä ominaisuuksilla Selfly Storen toimitusjohtaja Aslak de Silva on menestynyt niin yritysmaailmassa kuin kamppailulajeissakin.
Urheilutaustastaan de Silva on ammentanut myös yritysmaailmaan.
”Korealaisessa Han Moo do -lajissa korostetaan kestävyyttä, mutta myös ystävällisyyttä, toisten kunnioittamista ja kannustamista kaikessa elämässä. Olen yhdistänyt tätä henkeä liike-elämän johtajuuskokemuksiin ja -oppeihin. Intohimonani on erinomainen johtajuus”, hän sanoo.
Tällä hetkellä de Silva luotsaa nousukiidossa olevaa suomalaista teknologiayritystä, Selfly Storea. Metsäjätti Stora Enson omistama yritys on tuonut markkinoille uudenlaisen älykaappisarjan, joka perustuu tunnisteisiin ja sensoriteknologiaan. Selfly Storen kaapeissa käytetään Telia Global IoT Connectivity -liittymää, jonka avulla laitteita voi hallita helposti ja nopeasti yli maarajojen. Tämä mahdollistaa laitteiden reaaliaikaisen ja tietoturvallisen seurannan.
Älykaappien ylellinen ostokokemus
Aslak de Silva hyppäsi Selfly Storen toimitusjohtajan saappaisiin helmikuussa 2022. Hän naurahtaa kiinnostuneensa yrityksestä, koska vihaa jonottamista.
”Matkustan paljon, kun käyn puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Jos haluan syödä lentokentällä, jonotan ensin tehdäkseni tilauksen ja sen jälkeen kassalle. Olisin valmis palvelemaan itseäni, jos saisin haluamani tuotteet sujuvasti automaatista.”
Selfly Storen älykaapit ovat kuin pieniä itsepalvelukauppoja. Ne yleistyvät lentokenttien lisäksi esimerkiksi hotelleissa ja toimistoissa.
”Ostokokemus on viety uudelle, jopa ylelliselle tasolle. Ostoprosessi muistuttaa kotijääkaapin käyttöä. Oven saa auki maksukortilla tai älypuhelimella. Kuluttaja valitsee kaikki haluamansa tuotteet, ja oven sulkemisen jälkeen maksu tuotteista veloitetaan kortilta tai mobiililompakosta”, de Silva kertoo.
Hän uskoo vakaasti automaattisten älykaappien olevan vähittäiskaupan seuraava askel.
Kaapeissa on tarkat, etänä luettavat RFID-tunnisteet ja sensorit. Kun ostodata tallentuu reaaliaikaisesti pilvipalveluun, tieto helpottaa tuotteiden oikea-aikaista täydentämistä sekä varastojen hallintaa. Ruokahävikkiä ja jätettä syntyy vähemmän.
Kumppanuus Telian kanssa toimii de Silvan mukaan erittäin hyvin.
”Meillä on asiakkaita 21 Euroopan maassa, joten tarvitsimme globaalin ja luotettavan kumppanin. Älykaapeissamme olevat Telian SIM-kortit yhdistyvät paikallisen operaattorin verkkoon ilman huolia vaikka roamingin estoista. Luotettavat yhteydet ovat Selflylle ensiarvoisen tärkeitä. Kaappejamme voi olla esimerkiksi Alppien laaksoissa vuorten katveessa: jos yhteydet eivät toimi, kaappimme eivät toimi.”
Selfly Storen taustayhtiönä toimiva Stora Enso päätyi älykaappien kehittäjäksi RFID-tunnisteiden kautta. Stora Enso kehitti uusiutuvan ja kierrätettävän ECO RFID-tunnisteen, joka on täysin yksilöity ja tehokas tapa inventoida tuotteita.
”Älykkäitä tunnisteita käytetään Selfly Storen kaapeissa. Tämän lisäksi konsernissa on laajaa osaamista automaatiosta sekä kehittyneestä teknologiasta aina tekoälypohjaisiin ratkaisuihin. Näiden yhtälönä syntyi Selfly Storen kokonaisuus”, de Silva kertoo.
Tähän mennessä Selfly Store on tuonut markkinoille kaksi kaappia, joissa toisesta myydään huoneenlämpöisiä ja toisesta viileitä aterioita ja välipaloja. Huhtikuussa 2023 lanseerattiin maailman ensimmäinen itsepalveluälypakastin.
Innovaatiot johtavat hyviin asioihin
Ennen Selfly Storea Aslak de Silva työskenteli varsinaisella innovaatioiden näköalapaikalla. Hän toimi neljä vuotta Nordic Business Forumin toimitusjohtajana. Hän on myös Forbesin Business Councilin jäsen ja kirjoittaa Forbes.comille.
”Olen saanut nähdä, kuinka innovaatiot johtavat hyviin asioihin yrityksissä. Monella toimialalla parhaat keksinnöt syntyvät usein startupeissa, joissa on kokeileva, rohkea ja kannustava yrityskulttuuri.”
De Silva huomauttaa kuitenkin, että raja rohkeuden ja hullunrohkeuden välillä on ohut. Riskejä pitää olla valmis ottamaan, mutta jos menestyminen vaatii liikaa onnenkantamoisia, mennään hullunrohkeuden puolelle.
”Markkinoilla pitää olla tarve uudelle ratkaisulle. Keksinnölle täytyy olla kysyntää ja ihmisillä halukkuutta maksaa siitä. Esimerkiksi Selfly Storelle ei riitä tieto siitä, että Euroopassa on 20 miljardin markkinat myyntiautomaateille. Ei meille ole tilaa markkinoilla, jos emme vastaa aitoon kysyntään.”
Onnistuminen koostuu valinnoista
Aslak de Silvaa voi hyvällä syyllä sanoa menestyjäksi. Hänen mielestään menestyminen vaatii myös yksilötasolla sekä rohkeutta että osaamista. Parhaat innovaatiot eivät synny sattumalta.
De Silva sanoo, ettei itse ole koskaan pelännyt hypätä uuteen ja heittäytyä epämukavuusalueelle.
”Suomessa moni arastelee myyntityötä ja pelkää epäonnistumista. Minä luotin siihen, että koska olen tottunut ottamaan vastaan lyöntejä, potkuja ja kuristuksia, kestän kyllä, jos joku sanoo minulle ”ei” tai käyttäytyy huonosti. Siitä saan tilaisuuden oppia”, hän naurahtaa.
Puoliksi suomalainen ja puoliksi srilankalainen de Silva on aiemmin työskennellyt Irlannissa teknologiayritys IBM:llä sekä alkoholibrändi Baileysilla. Kotimaassa hän on johtanut myyntiä muun muassa mediakonserni Keskisuomalaisessa ja älyviherseiniä tekevässä Naavassa.
Hän on aina pyrkinyt erottamaan oleellisen epäolennaisesta.
”Keskityn siihen, missä haluan onnistua. Jos haluan menestyä töissä, minun pitää pystyä olemaan läsnä tiimilleni. Jos haluan pysyä hyvässä kunnossa, treenille ja levolle on löydettävä aikaa. Sama koskee perhe-elämää. Onnistuminen koostuu valinnoista.”
De Silva haluaa ottaa aikaa henkilökohtaiselle kehittymiselle. Aamuisin hän nousee venyttelemään ja opiskelemaan tunnin ajaksi. Usein sitä seuraa vielä aktiivinen treeni ennen varsinaisen työpäivän alkua.
”Yrityksen johtaminen on kuin urheilijan peruskunto, jota täytyy rakentaa jatkuvasti. Se vaatii pitkäjänteisyyttä, tahtoa ja vahvaa strategiaa. Kun olen parempi johtaja, tiiminikin voi menestyä paremmin”, Aslak de Silva sanoo.
Aslakin TOP3 vinkit – inspiroidu näistä oppaista
1. Winner’s Mindset
”Opin jo kamppailu-urallani ottamaan iskuja vastaan, häviämään ja nousemaan uudestaan voittajaksi. Winner’s Mindset -kirjan artikkelissani kerron, miten rakentaa asenne, joka vie joka päivä lähemmäksi tavoitteita. Oppaassa on kiinnostavia ja rohkeita oivalluksia 33 kirjoittajalta.”
2. Good to Great
”Jim Collinsin kirjat ja puheet ovat toimineet vuosien saatossa apuna ja inspiraationa. Good to Great on klassikko, joka auttaa ymmärtämään, että riippumatta ulkoisista tekijöistä, aina joku samalla sektorilla menestyy. Olosuhteet eivät määrittele menestystä, vaan valinnat ja fokus.”
3. Obstacle is the Way (+ Ego is the Enemy)
”Ryan Holiday on auttanut ymmärtämään miten oppia vaikeuksista ja mikä oikeasti onkaan lopputulos, jota voi arvostaa. Hän korostaa menestyksen olevan sitä, että tekee oikeasti parhaansa eikä sitä minkä tuloksen saavuttaa. Holidayn lukeminen tuo energiaa ja inspiraatiota, mutta samalla rauhoittaa mieltä.”