Kaikki artikkelit yrityksille

Inspiraationa maailman metsät ja johtava teknologia

5 min
Ponssen Noora Komulainen sivuprofiilissa. Ponssen Noora Komulainen sivuprofiilissa.

Nykyaikaiset metsäkoneet ovat huippumoderneja liikkuvia tietokoneita, joiden teknologia auttaa korjaamaan puuta ympäristöystävällisesti. Ponssen Noora Komulainen sanoo, että yritys ei voi kasvaa ilman vastuullisia innovaatioita. On innostavaa muuttaa asioita teknologian avulla paremmiksi. 

”On hauska ajatella, että Ponsse toimi IoT:n pioneerina aivan naapurissa samoihin aikoihin, kun minä synnyin”, Ponssen IT Specialistina työskentelevä 27-vuotias Noora Komulainen sanoo. 

Teknologiaan intohimoisesti suhtautuva IT-ammattilainen on kotoisin Sonkajärveltä, 30 kilometriä Vieremältä, missä metsäkoneyhtiö Ponsse toimii uusien teknologioiden edelläkävijänä. Ponssen metsäkoneisiin tuli verkkoyhteys jo vuonna 1997. Koneet lähettivät metsäyhtiölle dataa esimerkiksi siitä, kuinka paljon puita päivässä oli hakattu.

Samaa tietoa – ja paljon muuta – koneet keräävät edelleen. Nykyaikaisia Ponssen metsäkoneita voi luonnehtia huippumoderneiksi liikkuviksi tietokoneiksi, joissa digitalisaatio on viety kokonaan uudelle tasolle. Järjestelmän avulla metsäkoneyrittäjä pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti esimerkiksi koneiden sijaintia ja polttoaineen kulutusta sekä optimoimaan kulkureittiä metsässä.

Ponsse käyttää dataa muun muassa tuotekehitykseen, koneiden huollon ja kunnossapidon tehostamiseen sekä kuljettajien koulutukseen.

Ponssen koneissa on Telia Global IoT Connectivity -liittymä, jonka avulla laitteita voi hallita yli maarajojen. Tämä mahdollistaa reaaliaikaisen ja tietoturvallisen seurannan.

”Toimimme yli 40 maassa, kaikilla mantereilla. Meille on tärkeää, että koneiden laitteet ja järjestelmät yhdistyvät verkkoon häiriöttä joka puolella maailmaa”, Komulainen toteaa.

Hän muistuttaa, että metsäkone on yrittäjälle iso investointi – sen on toimittava yhtä hyvin niin Latinalaisessa-Amerikassa kuin Pohjois-Savossakin. 

Tietokoneiden ja japanilaisten autojen fani

Noora Komulainen kiinnostui tekniikasta jo nuorena. Hän innostui tietotekniikasta ja ohjelmoinnista koulun tietotekniikan tunneilla ja rakensi itse ensimmäisen tietokoneen 13-vuotiaana. Kotijoukot kannustivat, vaikka muut perheenjäsenet ovat ’IT-asioissa peukalo keskellä kämmentä’.

Toinen intohimon kohde olivat japanilaiset autot.

”Kun muiden teinityttöjen huoneiden seinillä oli julisteita Tokio Hotel -yhtyeestä, minulla oli kuvia vanhoista japanilaisista autoista. Ensimmäinen oma autoni oli ralliauto Mitsubishi Lancer EVO III. Se on minulla edelleen ja niin rakas, että olen sanonut, että minut haudataan siinä”, Komulainen vitsailee.

Tällä hetkellä Komulaisen pihassa on kuusi autoa, joita hän tuunaa ahkerasti. Hän osallistuu aktiivisesti autonäyttelyihin ja -tapahtumiin sekä harrastaa rata-ajoa niin jäällä kuin asfaltillakin. Alan harrastajat tuntevat hänet myös sosiaalisessa mediassa – hänen yksittäisellä autoaiheisella TikTok-videollaan voi olla lähes miljoona katselukertaa.

Onkin luontevaa, että Komulainen päätyi myös työssään tekniselle alalle. Hän uskoi jo nuorena, että IT-alalla pääsee vaikuttamaan ja tekemään monipuolisesti töitä kiinnostavien asioiden parissa.

”IT-ala on minulle riittävän nopeatempoista. Teknologia kehittyy jatkuvasti. Olen vauhdikas persoona ja rakastan sitä, että tekemistä piisaa. Työelämässä arvostan aktiivista otetta ja vastuunkantoa. Haluan itsekin tarttua uusiin haasteisiin ennakkoluulottomasti.”

 

Linux-taitajasta pörssiyritykseen

Lukion jälkeen Noora Komulainen opiskeli ICT-asentajaksi. Koulussa häntä kiinnostivat erityisesti Linux-palvelimet. Hän pääsi jopa pitämään oppitunteja aiheesta.

Komulaisen kyvyt huomattiin Ponssella, jonne hän pääsi töihin vuonna 2018. Hän on vastannut IT Specialistina muun muassa Ponssen mobiililaitteiden MDM-hallintaratkaisuista eli esimerkiksi sovellusten ja tietoturvavaatimusten etähallinnasta. Viime aikoina hän on opiskellut työnsä ohella tietotekniikan insinööriksi.

Pohjoissavolaisen Komulaisen mielestä on ollut hienoa nähdä, kuinka pörssiyritys Ponsse toimii digitalisaation edelläkävijänä, vaikka sen kotipaikka on pienellä paikkakunnalla.

”Ympärille ei välttämättä tarvita startup-kuhinaa, jotta yritys voi nousta yhdeksi maailman johtavimmista ja arvostetuimmista alallaan.”

Kestävät arvot yhdistävät

Yksi syy siihen, että Noora Komulainen viihtyy Ponssella, on hänen ja yrityksen samanlainen arvomaailma. Teknologian hyödyntäminen ympäristöystävällisissä ratkaisuissa inspiroi Komulaista. Hänen mielestään yritysten on kannettava vastuunsa ympäristön hyvinvoinnista tuotteissaan, palveluissaan ja toiminnassaan.

”Ponsselle kestävä kehitys ei ole mikään yksittäinen arvo, vaan pohja kaikelle toiminnalle. Metsät ovat arvokkaita hiilinieluja ja uusiutuvaa raaka-ainetta, ja voimme edistää  talousmetsien kestävää käyttöä datan avulla. Ponssen ratkaisuilla metsää pystytään hoitamaan ja käsittelemään vastuullisemmin. On innostavaa olla mukana muuttamassa teknologian avulla metsätaloutta yhä ympäristöystävällisemmäksi”, hän sanoo.

Ponsse on erikoistunut tavaralajimenetelmään. Siinä rungot katkotaan jo metsässä täsmälleen oikeisiin mittoihin ja eri käyttötarkoituksiin, kuten sahatukiksi tai kuitupuuksi. Näin hakkuutyön jalostusaste kasvaa merkittävästi. Etuja ovat työn korkea tuottavuus ja ympäristöystävällisyys.

”Uudet metsäkoneet kykenevät mittaamaan maaston muodot ja voivat ehdottaa kuljettajalle esimerkiksi, miten maastovaurioita voidaan välttää ja missä järjestyksessä puut olisi järkevintä kaataa. Kuljettajaa opastavat älykkäät järjestelmät ovatkin Ponssen kehitystyön keskiössä”, Komulainen avaa.

Kohti nollapäästöistä puunkorjuuta

Noora Komulainen uskoo, että menestyäkseen yrityksen on pystyttävä perustelemaan olemassaolonsa. Kasvu ei onnistu ilman vastuullisia innovaatioita.

Ponssella uusin innovaatio johdattelee kohti nollapäästöistä puunkorjuuta. Yhtiö on kehittänyt sähkökäyttöisen Ponsse EV1 -metsäkonekonseptin yhdessä Seinäjoella sijaitsevan teknologiayhtiö Epecin kanssa. Epec on osa Ponsse-konsernia.

”Sähköinen metsäkonekonsepti on iso askel, jonka avulla pystymme tulevaisuudessa pienentämään puunkorjuun hiilijalanjälkeä”, Komulainen sanoo.

Epecillä on merkittävä rooli myös Telian yhteistyökumppanina. Kansainvälisesti palkittu Telia Global IoT Connectivity -palvelu leviää maailmalle Ponssen metsäkoneiden lisäksi myös Epecin myyntityön kautta. Epecin etäyhteysyksikköjen yhteydet on toteutettu Telian ratkaisuilla.

Liittymät löytyvät kaikista Ponssen koneista, mutta Epec tarjoaa alustan ja globaalit yhteydet muidenkin teollisuusyritysten koneisiin.

Kun Noora Komulaista pyytää määrittelemään itseään, hän käyttää sanoja pirskahteleva, aikaansaava, innostunut ja innostava.

”Näin minua on luonnehdittu. Näen myös Telian aikaansaavana ja innostuneena kumppanina, jolla on Ponssen tavoin eteenpäin menevä ote. Uskon, että pääsemme yhdessä pitkälle”, hän toteaa.

Nooraa inspiroivat asiat – TOP 3

1. Hevoset

Majesteettisia eläimiä katsoessa on vaikeaa olla inspiroitumatta. Hevosten kanssa toimiminen rauhoittaa mieltä ja antaa tilaa uudenlaisille ajatuksille. Hevosten mutkaton ja rauhallinen suhtautuminen elämään on asia, josta voisi ottaa mallia.

2. Luonto

Luonnon kauneus, siellä liikkuminen ja ilmiöiden tarkkailu avaavat uudenlaisia näkökulmia. Se, miten luonnossa kaikki toimii oman tarkoituksensa mukaan, on todella inspiroivaa.

3. Uuden oppiminen

Vaikka korkeakouluopinnot työn ohella olivat ajoittain melko raskaita, sain koulutuksesta valtavasti inspiraatiota. Uuden oppiminen avaa aina uusia ovia ja mahdollistaa uusia toimintatapoja. Oppitunneilla kysyin usein itseltäni: Voisiko tätä hyödyntää meillä Ponssellakin?

Menestyäkseen pitää olla rohkea, mutta ei hullunrohkea

Täysin uudenlaisia älykaappeja kehittävän Selfly Storen toimitusjohtaja Aslak de Silva on nähnyt, miten innovaatiot johtavat hyviin asioihin yrityksissä. Selfly Storen kaapeissa käytetään Telia Global IoT Connectivity -liittymää, jonka avulla laitteita voi hallita helposti ja nopeasti yli maarajojen.

Lue artikkeli
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

IoT Asiakastarinat