Kaikki artikkelit yrityksille

Onhan yrityksesi elintärkeä data varmassa turvassa?

4 min
Mies datakeskuksen konehuoneessa. Mies datakeskuksen konehuoneessa.

Geopoliittinen epävarmuus korostaa entisestään liiketoiminnan kannalta kriittisen datan suojaamista. Kotimainen konesalipalvelu tarjoaa tähän turvallisen ja yrityksen kaikkiin tarpeisiin vastaavan ratkaisun.

Venäjän hyökkäyssota ja suurvaltojen kiristyneet suhteet vaikuttavat monin tavoin myös suomalaisyritysten toimintaan. Yksi seurauksista ovat kasvaneet kyberuhat, joihin varautuminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

"Nyt kannattaa todella miettiä, mikä on yritykselle kriittistä dataa, missä se sijaitsee ja kenellä on mahdollisuus päästä siihen käsiksi", Telian konesalikapasiteettipalveluiden ratkaisumyyjä Jari Lehtonen sanoo.

Myös Telian tuotehallintajohtaja Kimmo Hanninen korostaa, että yrityksen tarvitsemat konesali- ja pilvipalvelut kannattaa valita huolella.

"Tietoturvan merkitystä ei voi tänä päivänä aliarvioida. Tätä korostavat julki tulleet tietomurrot ja haittaohjelmat, jotka voivat pahimmillaan kaataa yrityksen."

Omien palvelimien sijaan moni yritys vuokraa tarvitsemansa konesalikapasiteetin ulkopuoliselta palveluntarjoajalta tai käyttää julkisia pilvipalveluja. Palvelun valintaan ja suunnitteluun kannattaa varata aikaa sekä käyttää osaavaa ja luotettavaa kumppania.

Miksi Granlund luottaa Telian konesaliin?

1. Määrittele yrityksesi tarpeet ja tunnista kriittinen data

Jari Lehtonen suosittelee kaikille asiakkailleen tarpeiden luokittelua, jossa määritellään liiketoiminnan kannalta elintärkeät järjestelmät ja tunnistetaan kriittinen data.

"Selvitys auttaa valitsemaan sopivimman palvelukokonaisuuden. Myös palvelun joustavuus yrityksen tuleviin tarpeisiin kannattaa ottaa huomioon."

Yritysten liiketoiminnalle kriittisiä toimintoja ovat esimerkiksi toiminnanohjaus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmät. Niitä ovat myös talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmät.

Kimmo Hanninen sanoo, että konesalipalveluja tarvitsevilla yrityksillä on monenlaisia tarpeita.

"Pienempi yritys voi tarvita muutaman palvelimen kriittisten tiedostojensa säilyttämiseen. Suurimmilla asiakkaillamme voi olla käytössään lähes tuhat palvelinta, joissa pyöritetään monimutkaisia järjestelmiä ja käsitellään valtavia datamääriä."

2. Valitse datalle taatusti turvallinen säilytyspaikka

Liiketoiminnan kannalta kriittistä dataa voidaan säilyttää konesalissa, yksityisessä pilvessä, julkisessa pilvessä tai näitä vaihtoehtoja yhdistävässä hybridiratkaisussa.

Yksityinen pilvi (Private Cloud) tarkoittaa yrityksen pilviympäristöä, joka sijaitsee palveluntarjoajan konesalissa. Silloin palvelussa käytetyt fyysiset laitteet, palvelimet, yhteydet ja ylläpitohenkilöt on helppo todentaa.

Julkinen pilvi (Public Cloud) on puolestaan virtuaalinen palvelinympäristö kaikkine sovellus-, sovelluskehitys-, verkko- ja tietoturvaympäristöineen, jota käytetään internetin kautta. Niitä tarjoavat esimerkiksi globaalit IT-jätit.

Hanninen korostaa, että yksityinen pilvi ja julkinen pilvi eivät ole suoraan kilpailevia keskenään, vaan enemmänkin toisiaan tukevia ja täydentäviä ratkaisuja.

"Jokaiselle sovellukselle ja jokaiselle palvelimelle sekä kaikelle datalle löytyy oikea paikkansa jatkuvuudenhallinnan analyysin ja suunnittelun jälkeen. Hybridiratkaisujen merkitys nousee koko ajan. Tällaisen ratkaisun toteuttamisesta tai optimoinnista kannattaa keskustella myös kumppanin kanssa", Hanninen toteaa.

3. Datan fyysisellä sijainnilla on merkitystä

Julkisen pilven palvelut ovat yleensä erittäin luotettavia ja turvallisia. Täysin iskunkestäviä nekään eivät kuitenkaan ole.

"Esimerkiksi laajamittainen häiriö kansainvälisissä tietoliikenneyhteyksissä voisi estää palvelujen käytön", Lehtonen huomauttaa.

Viime aikoina on keskusteltu muun muassa internetin selkärangan muodostavien merenalaisten tietoliikennekaapeleiden turvallisuudesta.

Lehtosen mukaan datan fyysinen sijainti on entistä tärkeämpi kriteeri palvelujen valinnassa. Moni asiakas haluaa varmistua, että tietojen säilytyspaikka sijaitsee Suomessa.

"Telian konesaleissa data on varmassa turvassa kotimaassa."

Turvallisessa säilytyspaikassa data on suojassa tietomurroilta. Oleellista on myös datan asianmukainen varmuuskopiointi ja nopea sekä luotettava palautumiskyvykkyys.

"Telia tuottaa palveluja kahdessa Suomessa sijaitsevassa konesalissa. Pahimman varalta data on tallennettu vielä kolmanteen kotimaassa sijaitsevaan konesaliin", Hanninen sanoo.

Myös turvallisen yhteyden varmistaminen yrityksen ja konesalin välillä on tärkeää. Hannisen mukaan tähän on useita tehokkaita vaihtoehtoja muun muassa verkkoliikenteen salaavalla VPN-yhteydellä.

4. Vaadi kumppanilta vahvaa osaamista tietoturvassa

Tietoturva on päivittäistä kilpajuoksua kyberuhkia vastaan. Teliassa se tarkoittaa oman osaamisen ja järjestelmien jatkuvaa kehittämistä.

"Tietoturva on koko toiminnan ytimessä jo senkin vuoksi, että meillä on asiakkaina useita huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä. Olemme myös tiiviisti mukana yritysten ja viranomaisten yhteistyössä, jotta yhteiskunnalle elintärkeät palvelut saadaan pidettyä toiminnassa kaikissa oloissa", Lehtonen toteaa.

Telian vahva osaaminen tietoturva-asioissa on myös asiakkaiden hyödynnettävissä. Telian SOC-tietoturvakeskus palvelee yritysasiakkaita valvomalla IT-ympäristön tietoturvapoikkeamia ja reagoimalla niihin ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

5. Pidä henkilöstö hereillä kyberuhkia vastaa

Tietoturva vaatii jatkuvaa valppautta myös työpaikoilla, sillä hyökkääjät etsivät aina yrityksen heikointa lenkkiä ja iskevät siihen. Osaava ja tietoturvasta huolehtiva henkilöstö on tehokkain ase kyberhyökkääjiä vastaan.

"Poikkeustilanteita varten yrityksellä tulee olla varautumissuunnitelma, jonka pohjalta henkilöstö pystyy yhteistyössä mahdollisen kumppaninsa kanssa toimimaan tehokkaasti ja ehkäisemään suurimmat vahingot", Hanninen sanoo.

Huijausviestejä ja tietojenkalasteluja tulee päivittäin sähköposteina ja tekstiviesteinä. Jokaisen työntekijän tulee olla koko ajan hereillä, jotta ei lankea verkkorikollisen ansaan klikkaamalla väärää liitettä tai linkkiä.

"Myös tietokoneiden, mobiililaitteiden ja ohjelmistojen päivitysten on oltava ajan tasalla ja kaikkien salasanojen turvallisia", Hanninen muistuttaa.

Kiertokapula otti Telian pilvialustan käyttöön skaalautuvana konesalipalveluna

Oman konesalin elinkaaren päättyminen sai Kiertokapulan pohtimaan konesalin uudistamista tai siirtymistä osaavaan ulkoiseen palveluntarjoajaan.

Tutustu
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Datacenter Pilvipalvelut Tietoturva