5G on uuden sukupolven verkkoyhteys, jonka keskeisiä ominaisuuksia ovat nopeus, lyhyt viive sekä suuri kapasiteetti. Parempaan suorituskykyyn kannattaa investoida niissä yrityksissä, joissa siitä on aidosti hyötyä liiketoiminnalle.
”Monessa yrityksessä pohditaan nyt, mihin 5G:tä tarvitaan vai tarvitaanko ollenkaan? Vastaus tähän piilee omassa liiketoiminnassa”, kertoo Telian 5G-asiantuntija Mika Raitola.
5G-ratkaisut nopeuttavat työskentelyä ja lisäävät turvallisuutta
Raitolan mukaan monet ratkaisut, jotka edellyttävät suurten datamäärien siirtämistä, vaativat tuekseen luotettavan ja nopean 5G-yhteyden: ”Teollinen internet ovat tyypillinen esimerkki ratkaisuista, joka tarvitsee 5G:tä datan siirtämiseen datakeskuksen ja suurten teollisuuskoneiden, tekoälysovellusten tai tuhansien verkkoon kytkettyjen IoT-anturien välillä.”
Myös AR- ja VR-teknologian sekä itseohjautuvien tai etäohjattavien laitteiden luotettava toiminta vaatii lyhyen viiveen, eikä käytössä saa esiintyä häiriöitä turvallisuussyistä.
”Vaikka teknologiaa ei käyttäisi nyt, kannattaa katsoa kauemmas tulevaisuuteen. Matkapuhelimetkin olivat ensin suuryritysten käytössä, ja nyt meiltä jokaiselta löytyy sellainen taskusta”, Raitola sanoo.
5G tukee jo nyt monien yritysten kasvua. Raitolan mukaan esimerkiksi 5G:n mahdollistamaa reaaliaikaista analytiikkaa hyödynnetään jo useissa organisaatiossa älykaupungeista terveydenhuoltoon ja pienempiin yksityisiin toimijoihin.
Toimiston ja työntekijän sijainti voi myös luoda tarpeen nopeille yhteyksille. Liikkuvat työntekijät, jotka välittävät työssään vaikkapa suuria videotiedostoja, voivat lähettää ne ongelmitta 5G-yhteyden yli.
5G tukee tiedolla johtamista – toimialasta riippumatta
”Usein ajatellaan, että 5G:stä hyötyvät vain suuret teollisuusalan yritykset, joilla on etäohjausta ja IoT-sensoreita tai tekoälyratkaisuja kuten konenäköä käytössä tuotantolaitoksissaan. 5G:stä on kuitenkin hyötyä myös pienemmille yrityksille ja organisaatioille”, Raitola täsmentää.
"Pienikin yritys voi hyötyä 5G:stä."
Etäopetus ja erilaiset virtuaalineuvottelut ovat monelle tuttuja kevään 2020 myötä, ja käytössä kaiken kokoisissa organisaatioissa. Lähitulevaisuudessa niistä saadaan yhä sujuvampia 5G:n sekä AR- tai VR-teknologian ansiosta. Lisäksi yritysten liiketoimintapäätökset paranevat saadessaan tueksi reaaliaikaista dataa. ”Pienikin yritys voi siis hyötyä 5G:stä”, Raitola summaa.
”Uskon, että pian kaikessa on älyä. Olemme jo nähneet liikenteen ohjaamista videoanalytiikalla sekä datan keräämistä suoraan vesi- ja energialaitosten infrastruktuurista. Äly on tulossa kaikille toimialoille”, Raitola toteaa.
5G-laitteista ja -liittymistä löytyy vaihtoehtoja eri tarpeisiin
5G-verkon käyttö edellyttää 5G-laitetta ja siihen sopivaa liittymää. Telian 5G-verkkoa löytyy jo yli 30 kaupungista. 5G-verkon peittoaluetta laajennetaan yhä eri puolilla maata.
”5G-laitteita on jo saatavilla ja ne ovat taaksepäin yhteensopivia eli kun 5G-verkkoon ei saa yhteyttä, laitteet voivat käyttää 4G:tä. Vaikka peruskäytössä yhteyksien välistä eroa ei välttämättä vielä huomaa, 5G-yhteys tulee näkymään siinä, miten sujuvaa tulevien sovellusten käyttö on. Vaativimmissa ratkaisuissa 5G on valttia jo nyt”, Raitola päättää.