Maailmanlaajuisen Fruugo-kauppapaikan data sijaitsee Telia Helsinki Data Centerissä
Globaalisti toimiva ja jatkuvasti kasvava Fruugo-verkkokauppapaikka luottaa datansa sijoittamisessa suomalaiseen osaamiseen ja turvallisuuteen.
Suomessa 2006 perustettu verkkokauppapaikka Fruugo oli tunnettujen sijoittajien ja bisnesvaikuttajien suosikki, mutta hakeutui lopulta 2012 konkurssiin. Tuhkasta nousi kuitenkin Feeniks, ja Fruugon tarina jatkui brittiläisen Fruugo.com Limitedin omistuksessa. Uudesta Fruugosta on kasvanut yksi maailman suurimmista verkon kauppapaikoista. Sen kautta kuka vain voi myydä mitä tahansa kenelle tahansa, missä tahansa – 24/7 ympäri vuoden.
Merkittävä osa Fruugon juurista kasvaa ja kehittyy kuitenkin edelleen Suomessa: yhtiön koko tuotantoympäristö sijaitsee Telia Helsinki Data Centerissä ja Lauttasaari Data Centerissä.
”Olemme vuodesta 2014 alkaen tuplanneet liiketoiminnan – ja samalla myös infrastruktuurimme – joka vuosi. Siksi tarvitsemme tilat, joita on helppo kasvattaa myös jatkossa. Telian Helsinki Data Center on juuri sellainen”, Fruugon Chief Technology Officer Jukka Koivusalo kertoo.
Koivusalo on yrityksen ainoa työtekijä Suomessa, muut työskentelevät pääosin Iso-Britanniassa. Hän on ollut mukana yrityksessä sen suomalaisjuurilta asti ja tuntee teknologiset ratkaisut hyvin: ne ovat pääosin hänen suunnittelemiaan.
”Tietysti olemme 10 vuodessa rakentaneet paljon uutta ja modernisoineet vanhaa, mutta avainideat, mallit ja arkkitehtuurit ovat säilyneet Suomen Fruugon ajoilta. Toimiva arkkitehtuuri mahdollisti toiminnan nopean kasvun ja vähennyksen ja sitten toiminnan nostamisen uudestaan lentoon. Nyt meillä on 60 hengen teknologiaorganisaatio rakentamassa ja ylläpitämässä teknologiaamme.”
Fruugon tuotantoympäristö pohjautuu yrityksen itse hallinnoimaan infrastruktuuriin.
”Globaalin kauppapaikan järjestelmäkokonaisuus on huomattavan resurssi-intensiivinen eli se vaatii paljon palvelinkapasiteettia, muistia ja tallennustilaa. Meille on kustannustehokkaampaa ylläpitää omaa private cloudia, kun käyttää julkisia pilvipalveluita.”
Hajautus lähistölle kannattaa
Fruugolla on nyt Telia Helsinki Data Centerissä kaksi konesalia ja Lauttasaari Data Centerissä vielä kolmas.
”Olen erittäin tyytyväinen infrastruktuurimme nykytilaan. Telia pystyi toimittamaan meille maantieteellisesti hajautetut, vikasietoiset, huippunopeat yhteydet eri konesalien välillä”, Koivusalo kertoo.
Konesalien lyhyt etäisyys mahdollistaa sen, että tuotantodata voidaan kahdentaa synkronisesti kahteen paikkaan.
Koivusalo arvostaa Telia Helsinki Data Centeriä datan sijoituspaikkana, koska se on suunniteltu ja rakennettu juuri tähän käyttöön.
”Telia Helsinki Data Center on laitoksena todella moderni. Vikasietoisuus on hienosti suunniteltu ja rakennettu, ja tietoliikenneyhteydet ovat hyvät. Datakeskus mahdollistaa meille nopean kasvun myös jatkossa eli tarvittaessa voimme laajentaa useampaankin täysin itsenäiseen konesaliin.”
Tärkeää on myös Telia Helsinki Data Centerin toiminnan jatkuvuus.
”Telia Helsinki Data Centerille on suunniteltu hyvin pitkä elinkaari. Meiltä on kerran lakkautettu datakeskus alta. Tuotantoympäristön siirtäminen paikasta toiseen valtava urakka, kun liiketoiminnan pitää kuitenkin olla käynnissä koko ajan.”
Ympäristönäkökulmat vaikuttivat valintaan
Fruugo valitsi Telia Helsinki Data Centerin myös ympäristönäkökulman vuoksi.
”Datakeskuksen sijoituspaikkana Suomen etuna on ilmasto. Täällä konesalien tuottama hukkalämpö voidaan hyötykäyttää, kuten Helsinki Data Center tekee. Se pienentää omaa ympäristövaikutustamme. Muualla maailmassa konesalien hukkalämpö menee usein harakoille”, Jukka Koivusalo kertoo.
Telian Data Center Sales Lead Tero Niemelä vahvistaa, että ympäristöarvot ovat monelle yritykselle tärkeä valintakriteeri. Se korostuu myös Euroopan Unionin regulaatiossa. Juuri voimaan astunut Energy Efficiency Directive EED edellyttää kaikilta datakeskus-toimijoilta raportointia toiminnastaan ja tuloksistaan. Ensimmäinen raportti pitää antaa toukokuussa 2024.
”Datakeskuksista kerättävä data on osin julkista tietoa. Näin asiakkaat pääsevät suoraan myös itse arvioimaan palvelun tarjoajia energiatehokkuudenkin näkökulmasta. Telia Helsinki Data Centerin tehokkuusarvot ovat muihin maihin verrattuna huippuluokkaa”, Tero Niemelä kertoo.
Hänen mukaansa on jo nähtävissä datan siirtymistä eteläisemmistä maista kohti pohjoista. Ympäristönäkökulmien lisäksi myös sähkön hinta ja saatavuus vaikuttavat. Telian datakeskus käyttää vain vihreää vastuullisesti tuotettua sähköä.
Telia Helsinki Data Center sopii kaikenkokoisille yrityksille
Telian Customer Lead Henna Suorela suosittelee Telia Helsinki Data Centeriä niin pienille kuin suurillekin yrityksille. Datakeskuksen tilat skaalautuvat helposti monenkokoiseen tarpeeseen.
”Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kriittisetkin vaatimukset täyttävät tilat. Olemme huomioineet erityisesti yritykset, joilla on paljon vaatimuksia datan sijoittamisen suhteen”, Henna Suorela kertoo.
”Valttikorttejamme ovat sijainti, yhteydet, vakaa tulevaisuus ja ympäristövastuuasiat. Myös kaikki datakeskustoimijoilta vaadittavat sertifioinnit ovat kunnossa. Telia on vastuullinen, tunnistettu ja luotettava toimija”, Tero Niemelä tiivistää.
Haaste: Fruugon koko tuotantoympäristö pyöri yhdessä Telian konesalissa Lauttasaaressa. Globaalisti toimivan yrityksen riskit alkoivat kasvaa liian suureksi, kun kaikki oli keskitetty yhteen paikkaan. Myös tallennusjärjestelmän suorituskyky alkoi loppua kesken.
Ratkaisu: Päätettiin siirtää tuotantoympäristö Telian moderniin Helsinki Data Centeriin. Sinne luotiin kaksi uutta datahallia ja kolmas jätettiin Lauttasaaren. Näin yrityksellä on varma pohja myös kriisitilanteissa; vaikka yksi datahalli menetettäisiin, kaksi jää ja toimintaa voi jatkaa ilman että tuotantoon tulee katkoksia. Samalla saatiin tehtyä myös tallennusjärjestelmään kahdennettu ratkaisu.
Hyödyt: Fruugon varautuminen nostettiin globaalin liiketoiminnan vaatimalle tasolle. Samalla saatiin rakennettua tuotantoympäristö, jonka laajentaminen on huomattavasti ketterämpää kuin aikaisemmin.