Kaikki artikkelit yrityksille

Lohkoketjuteknologia – tulevaisuuden lupaus

3 min
Kypäräpäinen mies kävelee satamakonttien edessä salkku kädessään. Kypäräpäinen mies kävelee satamakonttien edessä salkku kädessään.

Blockchain- eli lohkoketjuteknologia tulee muuttamaan asioita tulevaisuudessa paljon radikaalimmin kuin internet tähän mennessä. Muutaman vuoden päästä meillä voi jo olla täysin automaattisia organisaatioita, joissa sopimukset hoituvat koneellisesti.

Lohkoketjut ovat hajautettuja, demokraattisia ja kaikille vapaita tietokantaratkaisuja, joiden avulla tietoa voidaan tallentaa kaikkien verkossa olevien koneiden kesken siten, ettei yksi toimija voi sitä enää jälkikäteen muuttaa. Lohkoketjubisnes perustuu yhteisöön, joka hyötyy sen päälle rakennetusta ekosysteemistä ja sovelluksista. Samalla kun yhteisö ja sen yksittäiset jäsenet hyötyvät, hyötyy myös ketjun takana oleva yritys.

Lohkoketjut tulevat mullistamaan lukemattomia toimialoja ja etenkin korruptoituneiden maiden hallintoa ja käytäntöjä. Mutta mikä sitten estää hyppäämästä sankoin joukoin lohkoketjujen maailmaan?

”Lohkoketjuteknologia on perinteisempään tietokantateknologiaan verrattuna suhteellisen vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus, eikä sen valjastamista käyttöön osata vielä täysin hahmottaa. Ei siis tunnisteta tarvetta lohkoketjulle eikä sen konkreettisia hyötyjä ymmärretä”, opastaa Telian asiantuntija Essi Virta. Suomesta löytyy kuitenkin jo innostavia esimerkkejä, joihin tutustumme seuraavaksi.

Miten lohkoketjujen hyödyntämisessä pääsee liikkeelle? Ota yhteyttä, niin jutellaan

Koukeroinen logistiikka-ala hyötyy lohkoketjuista

Telia on mukana Kouvola Innovationin kanssa EU:n rahoittamassa logistiikka-alan lohkoketjuprojektissa nimeltä SmartLog, kertoo hankkeen kanssa työskentelevä Telian Essi Virta.

”Olemme rakentaneet lohkoketjuteknologiaan perustuvan tietoturvallisen ohjelmistoalustan, johon tallennetaan verkostossa mukana olevien logistiikka- ja muiden toimijoiden toimitusketjuihin liittyvät transaktiot. Näiden Ruotsissa, Virossa ja Latviassa toimivien yritysten toiminnot yhdistyvät yhteisessä logistiikkaketjussa, jossa liikkuu kaikkien vuorollaan kuljettama ja käsittelemä tavara.”

”Pureudumme palvelullamme logistiikka-alan toimijoiden yleiseen ongelmaan eli lukemattomiin hajanaisiin järjestelmiin, ohjelmistoihin ja palveluihin, jotka eivät keskustele keskenään. Kun kontti kulkee esimerkiksi Helsingistä Amerikkaan, käy se läpi monia eri vaiheita. Kun tiedot saadaan yhteiseen järjestelmään, jossa tietoa ei pysty jälkikäteen muuttamaan ja jossa luottamus, tietoturva ja läpinäkyvyys ovat sisäänrakennettuja ominaisuuksia, ollaan kehitystyössä otettu valtava harppaus eteenpäin”, Virta summaa Blockchainin edut.

Blockchain digitaalisen asuntokaupan mahdollistajana

Marraskuussa 2018 perustettu Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy on tuonut markkinoille ainutlaatuisen digitaalisen kaupankäyntialustan, jolla  asunto-osakkeen kaupat voidaan hoitaa täysin digitaalisesti ilman pankkikonttorissa käyntiä. Palvelu avautui kiinteistönvälittäjien käyttöön tämän vuoden kesäkuussa ja se on avoin kaikille kiinteistönvälittäjille ja pankeille, kertoo Tomorrow Techin toimitusjohtaja Sami Honkonen.

Honkosen Tomorrow Tech on kehittänyt DIASin yhdessä suomalaisten pankkien kanssa. Mukana asunto-osakekaupan digitalisoimisessa ovat olleet myös kiinteistönvälittäjät ja rakennuttajat. DIAS on avoin, suljettua DLT -lohkoketjuteknologiaa (Distributed Ledger Technology) hyödyntävä alusta, joka mahdollistaa hajautetun tietokannan, jolloin asuntokauppaan liittyvät tahot voivat toimia helpommin yhdessä luotettavasti ja turvallisesti.

Mutta miksi digitaalinen asunto-osakekauppa on perinteistä parempi?

”Täytyy muistaa, että tällä hetkellä merkittävä osa asunto-osakekaupasta tehdään vielä pitkään perinteisillä paperisilla osakekirjoilla. Asunto-osakekirjojen digitalisoituminen tulevaisuudessa tulee tarjoamaan entistä nopeamman, joustavamman ja turvallisemman tavan kaupankäyntiin. Sähköistä osakekirjaa ei tarvitse säilyttää pankkiholvissa eikä osakekirjoja lähetellä pankista toiseen asuntokauppojen yhteydessä. Kaupankäynti ei ole enää aikaan ja paikkaan sidottua eivätkä osakekirjat voi hävitä. Manuaalisen työn vähentyessä säästyy myös kaikkien osapuolten aikaa”, Honkonen päättää.

Lohkoketjuteknologian lisäksi maailmaa ja bisnestä muuttaa 5G – näin se voi kohentaa kilpailukykyä

Entistä nopeampi 5G-verkko mahdollistaa monia asioita, jotka aiemmin ovat olleet vain mielikuvituksen tuotetta. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden monipuolinen hyödyntäminen vaikkapa teollisuushalleissa ja peruskouluissa avaa uusia mahdollisuuksia, joilla koko Suomen globaalin kilpailukyvyn voi saada nousukiitoon.

LUE 5G-TEKNOLOGIAN MAHDOLLISUUKSISTA
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Tietoturva