Lohkoketjuteknologia tekee digitaalisesta kaupankäynnistä turvallista
DBE Core Oy tarjoaa yrityksille ja organisaatioille uuden ajan ekosysteemin, joka tehostaa kaupankäyntiin liittyviä prosesseja.
“Tuomme ostajien ja toimittajien välille lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan alustan, Core Platformin, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tiedonsiirron sekä kolmansien osapuolten, kuten rahoittajien, liittymisen suoraan mukaan viestiketjuun. Tämä on uusi tapa rahoittaa yritysten käyttöpääomaa automaattisesti suoraan tilauksesta, ja edesauttaa yritysten nousua koronakriisin jälkeen”, DBE Coren operatiivinen johtaja Karri Mikkonen toteaa.
Lohkoketjut ovat hajautettuja tietokantoja, joiden avulla tieto voidaan tallentaa luotettavasti siten, ettei se ole jälkeenpäin muutettavissa. Lohkoketjun päälle rakennetusta ekosysteemistä hyötyy jokainen siihen kuuluva ja se lisää luottamusta eri intressejä omaavien toimijoiden välille. Kenties kuuluisin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä toteutus on tehty kryptovaluutta bitcoinia varten, mutta Mikkonen peräänkuuluttaa liiketoimintalohkoketjujen erilaisuutta.
“Lohkoketjuihin liittyy vielä uuden teknologian karttamista. Hyperledger-pohjainen bisneslohkoketju sotketaan kryptovaluuttoihin, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Tällä teknologialla pystytään myös ratkaisemaan ongelmia, joiden ratkaiseminen ei ole mahdollista tähtimäisessä verkossa”, hän sanoo.
Lohkoketjuteknologian avulla voidaan esimerkiksi nopeuttaa uusien kumppaneiden kanssa toimimista, sillä bisnestä voidaan tehdä ilman tapaamisia, joita perinteisesti on vaadittu luottamuksen rakentamiseksi. Ostotoiminnan digitalisoinnilla on lukuisia muitakin hyötyjä.
“Sekä toimittajan kulut että ostajan hinnat laskevat, manuaalisessa työssä syntyvien virheiden karsiminen parantaa tehokkuutta ja ostajan seuranta paranee. Keskitettyyn malliin verrattuna hajautettu malli on erittäin tehokas”, Mikkonen toteaa.
“Sekä toimittajan kulut että ostajan hinnat laskevat, manuaalisessa työssä syntyvien virheiden karsiminen parantaa tehokkuutta ja ostajan seuranta paranee."
-Karri Mikkonen
Hän kertoo, että manuaaliset työvaiheet aiheuttavat 100 000 ostotilausta kohden noin 2 miljoonaan euron kustannukset. Core Platformia käyttämällä tämä kustannus pienenee jopa 80-90 prosenttia.
Core Platformin kehitystyö perustuu tutkimustietoon. Mikkosen mukaan Maritime Digital Supply Space -projektin toteuttamassa akateemisessa tutkimuksessa selvisi, että palveluun liitetään myös turvallisuuden ja hyvinvoinnin näkökulmia.
“Käyttäjät assosioivat uuden toimintatavan kollegoiden hyvinvointiin ja bisneksen jatkuvuuteen. Kenenkään ei enää tarvitse pelätä manuaalisen työn aiheuttamia virheitä tai sitä, että sähköpostissa jää jakamatta tärkeitä tietoja.”
Turku ja Espoo tekivät historiaa
Alkuvuodesta 2020 Turun kaupunki teki DBE Core Platformilla sähköisen demotilauksen Espoon kaupungilta. Myös pankki liittyi mukaan viestiketjuun. Kokeilu oli tiettävästi maailman ensimmäinen kerta, kun kuntasektorin toimijat testasivat lohkoketjua.
“Lainan hakeminen tuotannon ajaksi nopeutuu, kun pankki voi liittyä mukaan ja näkee reaaliajassa, että kerrottu tilaus on olemassa”, Mikkonen sanoo.
Core Platform integroituu yrityksen toiminnanohjausjärjestelmään, mutta sen käyttö onnistuu myös kevytkäyttöliittymästä, Core Portalista, joko tietokoneella tai älylaitteella. Mikkonen näkee alustan potentiaaliset markkinat laajoina.
“Core Platformin soveltamisesta keskustellaan kuntasektorin ja puolustusvoimien kanssa. Alustaa voi soveltaa myös logistiikan ja IoT-datan välittämiseen monen toimijan välillä.”
Arkkitehtuuriltaan selkeä ja kustannustehokas malli
Core Platformin tuottaneen Telian Head of Security & Digital ID Tomi Hautala kertoo, että muilla olemassa olevilla teknologiaratkaisuilla ei päästä samanlaiseen hallittavuuteen ja läpinäkyvyyteen.
“Vanhoissa malleissa kaikki tieto pääasiassa kopioidaan järjestelmästä toiseen ilman keskitettyä orkestrointia, eikä lisäarvopalveluja voida rakentaa samassa mittakaavassa. Jos pankki haluaisi pääomarahoittaa tuotantoa, jokaisen toimijan pitäisi tehdä jokaisen pankin kanssa oma integraatio. Core Platform on paitsi kokonaisarkkitehtuuriltaan selkeämpi, myös kustannustehokas”, hän sanoo.
Kun kyseessä on yritysten bisneskriittinen data, ratkaisun tietoturvan on oltava korkealla tasolla. Hautala sanoo, että Telia hyödyntää laajaa tietoturvaosaamistaan kokonaisuuden suojauksessa.
“Ekosysteemissä jäsenenä olevat pääsevät kiinni oman data-alueensa dataan. Muun muassa varmenteiden ja vahvan tunnistautumisen avulla varmistetaan, että vain oikeat tahot pystyvät sitä lukemaan ja tuottamaan. Data on myös kryptattu.”
Yhteistyö Telian ja DBE Coren välillä on jatkunut jo useamman vuoden. Mikkosen mukaan kumppanuus on perustunut keskustelevaan toimintatapaan.
“Telian ammattilaisten apu kehitystyössä oli korvaamatonta ja on sitä yhä”, hän kehuu.
Teksti: Suvi Lindström