Kaikki artikkelit yrityksille

Kasvu alkaa turvallisuudesta – 4 teesiä

3 min
Panelistit keskustelemassa juontajan kanssa Telia Day Onen esiintymislavalla. Panelistit keskustelemassa juontajan kanssa Telia Day Onen esiintymislavalla.

Digitaalinen ympäristömme muuttuu jatkuvasti. Yritysten näkökulmasta kasvu ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä. Nämä olivat keskeisiä teemoja Telian Day One -virtuaalitapahtumassa. Poimimme päivän puheenvuoroista neljä kiinnostavaa teesiä.

1. Eurooppa on jäänyt jälkeen tekoälykilpailussa

”Nyt alkanut presidentti Donald Trumpin kulta-aika ei ole kulta-aikaa Amerikan perinteisille liittolaisille. Euroopalla on edessä haastavat ajat. Talous- ja teknologiapolitiikka ovat avainasemassa kansainvälisessä kilpailussa. 

Ajatushautomo Brookings-instituutin mukaan se, joka hallitsee tekoälyä vuonna 2030, hallitsee maailmaa vuoteen 2100. 

Eurooppa on jäänyt tekoälykilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan jalkoihin. 80 prosenttia johtavista tekoäly-yrityksistä tulee Yhdysvalloista. Amerikka on magneetti globaaleille tekoälyn osaajille.

Tilanne on Euroopan kannalta hälyttävä. Maanosamme suurimmat haasteet liittyvät yhteismarkkinoiden pirstaleisuuteen, kehittymättömiin pääomamarkkinoihin, yrittäjien haluttomuuteen ottaa riskejä sekä siihen, että Eurooppaan ei saada riittävästi globaalia kyvykkyyttä. Näiden ongelmien ratkaisu on välttämätöntä koko Euroopan olemassaolon kannalta.

EU:lta löytyy kyllä vahvuuksia, joiden varaan kilpailukykyä tulevaisuudessa voisi rakentaa. Tällaisia ovat esimerkiksi sääntelyvalta, osaamistaso, kvanttilaskenta sekä 5G ja mobiiliverkot. Näillä eväillä on mahdollista aloittaa matka kohti tarvittavaa muutosta.”

Anu Bradford, Columbia Law Schoolin oikeustieteen professori, tietokirjailija

 

2. Nopea digitaalinen kehitys vaatii uudenlaista johtajuutta

”Nyt eletään teknologian valtakautta. Teknologiayhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on kymmenessä vuodessa nelinkertaistunut ja jatkaa eksponentiaalista kasvuaan. Teknologia vaikuttaa kaikkien tapahtumien ja uutisten taustalla. 

Teknologian arvonluonti vaikuttaa monin tavoin geopolitiikkaan. Taistelussa arvonluonnista kansantalouksia aseistetaan esimerkiksi tulleilla ja vientirajoituksilla, mutta myös kyberhyökkäyksillä ja sosiaalisen median manipuloinnilla. Näiltä suojautuminen heikentää taloudellista tehokkuutta. 

Euroopassa ei ole haettu riittävästi yhteistyötä teknologisissa innovaatioissa, ja olemmekin jääneet kehityksessä jälkeen kilpailijoistamme. Täällä kyllä tuotetaan tieteellistä tutkimusta, mutta yritykset eivät pysty hyödyntämään sitä.

Neljästäkymmenestä teknologian huippuyrityksestä vain neljä tulee Euroopasta. 

Tekoäly ja muu nopeasti kehittyvä uusi teknologia vaativat uudenlaista lainsäädäntöä. Lainsäädäntöä pitäisi pystyä päivittämään tilanteen vaatiessa, samalla tavalla kuin ohjelmistoja päivitetään. 

Yrityksiin tarvitaan uudenlaista johtajuutta. Tarvitaan startup-henkistä energiaa ja kiireen tuntua.” 

Risto Siilasmaa, F-Securen ja WithSecuren perustaja, WithSecuren hallituksen puheenjohtaja 

 

3. Pk-yrityksissä pelätään uuden teknologian käyttöönottoa

"Suomalaisyritykset ovat digitalisaation alkutiellä aika pitkällä ja käyttävät monia digitaalisia työkaluja. Sen sijaan datatalouden ja tekoälyn hyödyntämisessä olemme paljon huonommassa tilanteessa. Digibarometrin mukaan vain yksi prosentti suomalaisyrityksistä käyttää dataa liiketoiminnan tuotannon tekijänä eli analysoi dataa ja myy sitä tuotteena eteenpäin.

Suomen Yrittäjien tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista pk-yrityksistä ei käytä tekoälyä lainkaan. Osa välttelee tekoälyä siihen liittyvän tiukan lainsäädännön pelossa.

Datan ja tekoälyn puolella on vielä paljon tekemistä, jotta koko yrityskenttä pystyisi luomaan kasvua digitalisaation uusista trendeistä.

Pk-yritysten kannalta haaste on se, että tarvittavan osaamisen skaala laajenee koko ajan. Yrittäjät sanovat, että niiltä puuttuu sekä osaamista että resursseja. 

Kouluttamisen sijaan pk-yrityksissä voitaisiin lisätä verkostoitumista. Yhdistetään kunkin yrityksen toimialaosaaminen sekä muiden osaaminen tekoälystä tai datataloudesta. Yhdessä tekeminen on tehokkaampaa kuin jokaisen pk-yrityksen kouluttaminen alusta pitäen esimerkiksi tekoälyyn." 

Kaisa Olkkonen, hallitusammattilainen, neuvonantaja ja sijoittaja 

 

4. Tekoälyn käytön pitäisi olla yhtä arkista kuin jääkaapin tai tiskikoneen käyttö

"Uusi teknologia ja tekoälyn kehittyminen voivat johtaa teknologiseen polarisaatioon. Osa ihmisistä saa esimerkiksi tekoälystä valtavasti hyötyä, ja osa ei ole koskaan edes kokeillut. Olisi tärkeää saada mahdollisimman moni matalalla kynnyksellä mukaan. 

Konkreettinen kehitys voi alkaa koulusta. Siellä pitäisi rakentaa arkisia kosketuspintoja teknologiaan. 

Luokkaan voitaisiin rakentaa sisäverkko, jonka avulla saadaan edes alkeellinen käsitys siitä, miten internet toimii. Opitaan, mikä on mikropiiri ja mikä transistori. Koodataan robotti tanssimaan. Tekoälyn käytön pitäisi olla yhtä arkista kuin jääkaapin tai tiskikoneen käyttö.

Kun ihmiset näkevät, miten tekniikka toimii, sitä ei pelätä."

Perttu Pölönen, futuristi ja tietokirjailija

Tekoälyn käytössä käyttäjän tarpeet ratkaisevat

Nappaa parhaat vinkit siihen, mitä kaikkea kannattaa huomioida suunniteltaessa palveluita tekoälyä hyödyntämällä.

Lue artikkeli
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Tekoäly Tietoturva