Piensatelliitteihin ja niiden avulla kerättävän datan käsittelyyn keskittynyt ICEYE on kasvanut muutamassa vuodessa Aalto-yliopiston startupista kansainväliseksi satelliittikuvan toimittajaksi. Muun muassa valtioiden, merenkulkualan ja vakuutusyhtiöiden tarpeisiin dataa välittävälle yritykselle turvalliset datakeskuspalvelut ovat välttämättömät.
Pekka Laurila perusti ICEYEn vuonna 2014 Aalto-yliopiston nanosatelliittitutkimusryhmässä tapaamansa Rafal Modrzewskin kanssa.
”Ensimmäinen satelliittiprototyyppi suunniteltiin meriliikenteen käyttöön. Satelliitin avulla pystyttiin välittämään laivoille tietoa jäätilanteesta riippumatta pilvisyydestä, mistä saimme nimemme”, nykyään yrityksen strategiajohtajana toimiva Laurila kertoo.
Tänä päivänä ICEYE palvelee merenkulkualan lisäksi valtiollisia toimijoita sekä rahoitus- ja vakuutusalojen yrityksiä. Laurilan mukaan ICEYE työllistää noin 160 henkeä. Suomen lisäksi yrityksellä on toimistot Puolassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Ainutlaatuisen ICEYEn toiminnasta tekee erittäin tarkkojen SAR-tutkien rakentaminen pieniin, alle sadan kilon painoisiin satelliitteihin, jotka kykenevät skannaamaan maan pintaa pilvisyydestä huolimatta tarkasti, ja lähettämään tunneittain päivittyvää dataa takaisin maahan.
”Teknologiamme mahdollistaa luotettavan ja objektiivisen datan keräämisen lähes reaaliajassa, kustannustehokkaasti”, Laurila summaa.
Kansainvälinen kasvuyritys luottaa Pitäjänmäkeen
ICEYEn järjestelmissä liikkuu suuria määriä tiheästi päivittyvää dataa, mikä asettaa tiukat vaatimukset ICT-infrastruktuurin kapasiteetille, toimintavarmuudelle ja tietoturvallisuudelle.
”Erityisen tärkeää meille on piikkikapasiteetti. Yksittäinen kuva tulee pystyä käsittelemään ja toimittamaan asiakkaalle tarvittaessa nopeasti”, Laurila täydentää.
Myös valtiollinen säätely vaikuttaa ICEYEn datan säilyttämis- ja prosessointimenetelmiin. ”Meidän on pystyttävä demonstroimaan asiakkaillemme datan käsittelyketju ja taattava sille tietty turvaluokitus.”
Suomessa ICEYE säilyttää merkittävää osaa laitekaapeistaan Telia Helsinki Data Centerissä, joka on Pitäjänmäessä sijaitseva, Euroopan moderneimpiin kuuluva datakeskus.
”Meidät vakuutti valinnasta datakeskuksen fyysinen turvallisuus, palvelutaso ja Telian verkottamisosaaminen. Arvostimme myös Telian toimia ympäristön hyväksi: Helsingin datakeskuksen toiminnasta syntyvä lämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon ja keskus toimii vihreällä energialla”, Laurila selostaa.
”Hankimme Telialta myös muita ratkaisuja, kuten mobiililiittymät ja puhelimia kuukausimaksullisena palveluna. Koemme, että palveluiden keskittäminen yhdelle kumppanille on meille kannattavaa.”
”Tällä hetkellä ICEYE on voimakkaassa kasvuvaiheessa. Siksi nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että ICT-inframme toimii ja takaa meille operatiivisen toimintavarmuuden.”
- Pekka Laurila, ICEYE
Lisäkapasiteettia datalle ICEYE hankkii Laurilan mukaan pilvipalveluista, kuten AWS:stä. ”Kun tarvitsemme lisää skaalaa datan säilytykseen, laskentatehoon tai tiedon jakamiseen asiakkaillemme, saamme sitä helpoiten pilvestä. Datakeskusraudan ja pilven hybridi muodostaa meille sopivan, ketterän ja tehokkaan mutta turvallisen yhdistelmän.”
”Tällä hetkellä ICEYE on voimakkaassa kasvuvaiheessa, ja innovaatiotamme ollaan nyt toden teolla kaupallistamassa. Siksi nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että ICT-inframme toimii ja takaa meille operatiivisen toimintavarmuuden”, Laurila sanoo.
Kuvat: ICEYE