Accenturen 5G-pilotti on askel kohti kokonaan mobiilia verkkoinfraa
Teknologia- ja konsultointiyhtiö Accenture aloitti Helsingin-toimistollaan 5G-pilotin, jotta sen työntekijöillä olisi vakaa ja nopea verkko käytettävissään sijainnista riippumatta. Tulevaisuudessa yrityksen tavoitteena on korvata kiinteää verkkoinfraa mobiiliyhteyksillä nykyistä laajemmin.
Accenture työllistää Suomessa reilut tuhat ihmistä. Toimisto on työntekijöille vain yksi monista mahdollisista työskentelypaikoista, ja suuri osa työstä tehdäänkin kotona, asiakkaiden tiloissa ja työmatkoilla. ”Helsingin-toimistolla työskentelee kerrallaan vain noin neljännes työntekijöistä. Toimiston kiinteä IT-infrastruktuuri on siis vajaakäytöllä, ja rupesimme kumppanimme Telian kanssa etsimään paremmin skaalautuvaa mutta yhtä stabiilia vaihtoehtoa kiinteälle verkolle”, kertoo Accenturen Pohjoismaiden tietohallintojohtaja Klaus Pedersen.
Accenture ja Telia päättivät ryhtyä kokeilemaan toimiston kiinteän verkon korvaamista kokonaan julkisella 5G-mobiiliverkolla. Pilotin aikana Accenturella on testattu 5G-yhteyttä tukevien laitteiden toimivuutta, ja jatkossa on tarkoitus asentaa 5G-sim-kortit suoraan työntekijöiden kannettaviin tietokoneisiin. ”5G-mobiiliverkko vetää nopeudessa ja luotettavuudessa vertoja kiinteälle verkolle, eikä se vaadi meiltä kiinteitä investointeja. Suojattuihin laitteisiimme yhdistettynä se on myös erittäin tietoturvallinen ratkaisu”, Pedersen perustelee.
Vaivaton verkko
Suomen IT-asioista Accenturella vastaava Antti Vilenius on mielissään 5G-pilotista. ”Telia vastaa mobiiliverkon toimivuudesta, joten verkon ylläpitotaakkamme Accenturella kevenee. Yhteyden ominaisuuksia on myös helpompi muuttaa kuin kiinteän verkon ominaisuuksia. Nämä ovat palveluna ostamisen hyötyjä.”
"Videokonferenssit onnistuvat 5G-yhteyden ansiosta entistä häiriöttömämmin, ja pilvessä olevien tiedostojen parissa työskentely on sujuvampaa.”
- Anni Moisio, Accenture
Pilotin alussa syksyllä 2019 5G-verkon kattavuudessa oli Vileniuksen mukaan haasteita, mutta ne selätettiin yhdessä Telian kanssa. Sittemmin 5G-yhteys on toiminut hyvin ja tehnyt pilottiin osallistuneiden työntekijöiden työstä helpompaa. Näkemyksen jakaa Accenturen konsultti Anni Moisio, joka tekee työtään usein asiakkaalla tai reissun päällä: ”Esimerkiksi videokonferenssit onnistuvat 5G-yhteyden ansiosta entistä häiriöttömämmin, ja pilvessä olevien tiedostojen parissa työskentely on sujuvampaa.”
Kohti kattavaa mobiili-infraa
Helsingin pilottia aiotaan Accenturella vielä jatkaa ja sen avulla kerrytetään edelleen tietoa 5G-verkon toimivuudesta kiinteän toimistoverkon korvaajana. Usko mobiiliverkon mahdollisuuksiin on kuitenkin jo nyt kova. ”Pitkän aikavälin tavoitteemme on päästä kokonaan eroon kiinteästä verkkoinfrasta toimistoissamme ja korvata se nopealla ja luotettavalla mobiili-infralla”, Pedersen kertoo. ”Tulevaisuudessa meillä on toivottavasti koko Pohjoismaat kattava yhteinen verkkoinfrastruktuuri, joka toimii ainakin osittain 5G-verkon varassa.”
Accenture povaa 5G-verkon merkityksen kasvavan lähitulevaisuudessa lähes kaikilla aloilla, ja yritys auttaa myös asiakkaitaan löytämään parhaat 5G-käyttötapaukset. ”Haluamme olla etunenässä uudistamassa yritysten ekosysteemejä, joten on tärkeää, että työntekijöillämme on ensi käden kokemusta modernista verkkoinfrasta”, Pedersen toteaa.
Teksti: Satu Ekman