Konecranes ja Telia kehittävät tulevaisuuden satamaa 5G-teknologian avulla
Nykyaikainen satama on huippuunsa hiotun logistiikkaketjun yksi keskeinen solmukohta. Tehokkuuden lisäksi sataman toimintojen tärkein tavoite on turvallisuus, jota parannetaan nyt 5G-teknologian ja analytiikan avulla. Konecranesin ja Telian yhteishanke kehittää ratkaisuja tulevaisuuden automatisoituihin satamatoimintoihin.
Satamakentällä on päällekkäin pinottuja kontteja, alueella liikkuu autoja, trukkeja, työntekijöitä ja raskaita konttinostureita. Telian ja Konecranesin yhteishankkeessa on valjastettu 360° videokuva, 5G-verkko ja videoanalytiikka konttikentällä liikkuvan laitteen ympäristön valvomiseen. 5G-trukki tunnistaa automaattisesti ympärillään olevia elementtejä, kuten ihmisiä, ajoneuvoja ja esteitä.
Kokeilulla kehitetään tulevaisuuden satamaa, jossa autonomisesti liikkuvat ajoneuvot ja kuljetuslaitteet hoitavat luotettavasti, turvallisesti ja tehokkaasti kaikkien meidän päivittäisiä tarpeitamme palvelevaa logistiikkaa.
Lue lisää: Miten 5G-privaattiverkko toimii Kalmarilla?
”Kävimme yhdessä Konecranesin kanssa läpi sitä, miten voisimme hyödyntää 5G:n ja data-analytiikan mahdollisuuksia osana heidän innovaatiotoimintaansa. Päädyimme laajan kumppaniverkoston kanssa toteutettavaan videoanalytiikkahankkeeseen, jota on nyt kokeiltu konttisatamaympäristössä”, kertoo projektipäällikkö Markus Heikkilä Telialta.
”Konttisatama on vilkas paikka, jossa sattuu ja tapahtuu paljon ja jossa vahingoista voi koitua kalliit tai kohtalokkaat seuraukset. Mitä jos liikkuva työkone voitaisiin tuoda automaattisen videovalvonnan piiriin? Telia oli jo toteuttanut videoanalytiikkaan perustuvan palvelun teollisuuslaitoksessa, joten saimme heiltä nopeasti kysymykseemme myöntävän vastauksen”, muistelee silminnähden tyytyväinen Konecranesin Port Servicen tuoteportfolion päällikkö Sami Piittisjärvi hankkeen syntyhetkiä.
Konecranes kehittää tuotteitaan nopeilla innovaatiosykleillä. ”Konseptien kehittelyn ja testauksen tarkoituksena on löytää tuotteisiimme uusia ratkaisuja, jotka voimme sitten tuoda valmiina osaksi asiakkaille toimitettavia ratkaisuja”, summaa Piittisjärvi.
Trukki näkee esteet, jos kuljettajan silmä välttää -
5G:llä voidaan lisätä sataman turvallisuutta laajalla rintamalla
Kokeilussa haarukkatrukkiin asennettiin 360° videokamera, joka välittää 5G-verkon yli kuvaa videoanalytiikkasovelluksen analysoitavaksi. 5G:n alhainen viive ja massiivinen kapasiteetti tekevät mahdolliseksi korkean resoluution videokuvan siirtämisen liikkuvasta laitteesta pilvipalveluun. Reaaliaikaisuuden ansiosta trukki näkee itse myös ne esteet, jotka kuljettajalta jäävät huomaamatta.
”Kokeilu toteutettiin Konecranesin Hyvinkään konttikentällä, mutta tutkimme konseptia kaikkia satamissa käytettäviä työkoneita ja laitteita silmälläpitäen. Videoanalytiikan tehokkuus- ja turvallisuushyödyt vaikuttavat erittäin lupaavilta ja tulokset kannustavat meitä jatkamaan kehitystyötä tulevaisuuden asiakasratkaisuja varten”, arvioi Konecranesin Piittisjärvi.
Hanke on hyvä esimerkki uuden teknologian yhteistyöstä, johon tarvitaan monia osaajia. Telia tuo kokonaisuuteen 5G-verkon, laitteet ja datan reitityksen. FinCloud Oy:n kamera ja suoratoistosovellus tuottavat videon Insta Digital Oy:n videoanalytiikkasovellukselle, joka pyörii Telian hallinnoimassa pilvipalvelussa.
Onnistunut kokeilu näyttää suuntaa tulevaisuuteen, jossa autonomisesti liikkuvien työkoneiden turvallisuus varmistetaan reaaliaikaisen analytiikan avulla. Silloin turvallisuutta varmistavat bitit voivat liikkua Telian satamalle toimittamassa 5G-privaattiverkossa tai hybridiympäristössä, jossa reunalaskenta ja pilvipalvelut toimivat saumattomasti yhteen.
”Olemme saaneet vasta hieman kurkistaa 5G:n tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Jokaisen tällaisen hankkeen myötä tuntuu, että hurjemmatkin visiot ovat vain tekemistä vaille valmiita”, summaa Piittisjärvi.
Teksti: Timo Saxén