Kaikki artikkelit yrityksille

Aina ajantasainen VPN turvaa pääsyn yritysverkkoon

3 min

VPN-yhteys takaa työntekijöiden tietoturvallisen pääsyn yrityksen sisäverkkoon etätoimistolta – mutta vain, jos se on ammattimaisesti ylläpidetty ja ajan tasalla. Telia Etäkäyttö -palvelu on yrityksille huoleton etätyöratkaisu, jonka tietoturvallisuutta valvovat ja hallinnoivat Telian asiantuntijat.

VPN- eli virtual private network -palvelun kysyntä on kasvanut viime aikoina etätyön lisääntyessä. ”Useassa organisaatiossa VPN-kapasiteetti ei enää vastaa tarvetta. Joissakin yrityksissä VPN on hankittu usealta palvelun tarjoajalta, mikä hankaloittaa ohjelmistojen hallinnoimista”, Telian tietoturvapalvelutiimejä johtava Sakari Koikkalainen kertoo.

Koikkalaisen mukaan VPN on etätyötä tehdessä tarpeellinen, sillä julkisen internetin tietoturvallisuuteen ei voi luottaa. Suojatun yhteyden ylläpito ei kuitenkaan saisi viedä liikaa yrityksen resursseja. ”Telia Etäkäyttö -palvelu takaa, että yrityksen työntekijät voivat keskittyä itse työntekoon tietoturvan ylläpidon sijasta.”

Räätälöity ratkaisu

Telia Etäkäytöstä vastaava Juha Lamberg kertoo palvelun olevan räätälöitävissä kunkin yrityksen tarpeisiin: ”VPN-palvelu skaalautuu kymmenen hengen yrityksestä kymmenien tuhansien käyttäjien organisaatioihin. Oikeudet yrityksen sisäverkossa oleviin tietoihin voidaan määritellä työntekijöiden roolien mukaan, ja alihankkijoille ja kumppaneille voidaan tarvittaessa helposti myöntää pääsy yrityksen verkkoon.”

Lamberg kertoo, että VPN voidaan liittää esimerkiksi Windows-tunnuksiin, jolloin työntekijä on aina Windows-käyttöjärjestelmään kirjautuneena ollessaan työnantajan tietoturvan piirissä. ”Harva kaipaa lisää käyttäjätunnus- ja salasanapareja muistettavakseen, joten VPN:n on useimmiten järkevintä liittää yrityksellä jo käytössä oleviin tunnistusmenetelmiin.”

VPN:n avulla taataan liiketoiminnan jatkuminen keskeytyksettä tilanteissa, joissa kumppaneiden on päästävä sisäverkkoon tehdäkseen yrityksen kanssa yhteistyötä.

VPN-palvelun käyttöönotto- ja kirjautumistavat määritellään kuitenkin aina yritys- ja käyttäjäprofiilikohtaisesti yhdessä yrityksen tietoturvasta vastaavan kanssa. ”Toimitamme kustomoituja ratkaisuja ja vastaamme siitä, että uusimmat päivitykset palveluun ovat voimassa”, Lamberg sanoo.

Tietoturvaan tarvitaan muutakin kuin VPN

Toimivan VPN-yhteyden avulla yritys voi siis suojata tietojaan ja tarkkailla niiden käyttöä vaikeuttamatta työntekijöiden etätyötä. Sen avulla taataan myös liiketoiminnan jatkuminen keskeytyksettä tilanteissa, joissa kumppaneiden on päästävä sisäverkkoon tehdäkseen yrityksen kanssa yhteistyötä. ”Yritykset toimivat tänä päivänä monimutkaisissa alihankintaketjuissa, ja yhteistyökumppani voi hyvinkin toimia maailman toiselta puolen. Siksi joustava etäyhteys on yrityksille nykyään välttämätön”, Koikkalainen painottaa.

Koikkalainen ja Lamberg muistuttavat, ettei VPN kuitenkaan yksin takaa etätyön tietoturvallisuutta. ”VPN ei monitoroi, kuka pystyy kotona tai junassa katsomaan työntekijän näyttöä tai kuuntelemaan työpuhelua sivukorvalla.” Suojatun yhteyden lisäksi yrityksen tulee siis varmistaa, että työntekijöillä on riittävät tiedot fyysisen turvallisuuden merkityksestä ja tietoturvallisista työtavoista.

HALUATKO KÄYTTÄJÄYSTÄVÄLLISEN ETÄYHTEYSRATKAISUN?

Näin teet kotona tai tien päällä työskentelystä sujuvaa.

OTA YHTEYTTÄ
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Verkko Etätyö