3G-alasajo lähestyy – varmista laitteiden ja palveluiden 4G- ja 5G-yhteensopivuus
3G-verkko korvataan tulevina vuosina ympäri maailman uudemmalla 4G- ja 5G-teknologialla. Muutos tarkoittaa parempia yhteyksiä ja uudenlaisia palveluratkaisuja. Muutos tulisi huomioida erityisesti uusissa laitevalinnoissa jo nyt, jotta laitteiden elinkaari pysyy pitkänä.
Vuoden 2023 loppuun mennessä Telia korvaa 3G-verkon uudella teknologialla, jolloin 4G- ja uusi 5G -teknologia ottavat paikan perusverkkoina. Telian lisäksi samanlaista muutosta ajavat muutkin operaattorit Suomessa ja ympäri maailman.
Siirtymä on osa muutosta, jossa vanhempaa ja huonompaa yhteyttä ajetaan alas ja korvataan paremmalla. ”Verkkoteknologiasta toiseen siirtyminen ja vanhojen versioiden hiipuminen on alalle tyypillistä”, kertoo Juha Sutinen, Telian osastopäällikkö, joka vastaa integraatiohankkeista B2B-puolella.” 4G ja 5G mahdollistavat hyvälaatuiset ja entistä luotettavammat langattomat tietoliikenneyhteydet.”
Muutos ei tapahdu hetkessä, vaan hallitusti vuoden 2023 loppuun mennessä. Telia tekeekin jo hartiavoimin töitä, jotta uudet tekniikat voivat sujuvasti ottaa paikan poistuvalta 3G-verkolta. Kuluttajien ja yritysten on hyvä jo huomioida muutos toiminnassaan, esimerkiksi liittymien ja päätelaitteiden hankinnoissa.
3G-verkon alasajo tarkoittaa parempia yhteyksiä ja palveluita
Alasajon tuoma uudistus takaa siirtymän hitaammasta verkko- ja datayhteyksien siirtonopeudesta ripeämpiin ja varmempiin yhteyksiin. Jos miettii perinteistä työntekoa, ei 3G välttämättä enää riitä. Toisin sanoen muutos on osa uutta normaalia.
Kuluttajien ja yritysten näkökulmasta muutos on myönteinen, ja Sutinen peräänkuuluttaa uusien yhteyksien tuomia hyötyjä. Uusien yhteyksien nopeudet ovat täysin eri luokkaa 3G-verkkoon verrattuna. ”4G- ja 5G-verkoissa yhteysnopeudet ovat huimia. Teknologiana 3G on vanhentunut sen verran, että ero on käyttäjän näkökulmasta merkittävä”, Sutinen sanoo.
Sutisen mukaan 5G-verkko edustaa jo pientä revoluutiota, sillä 5G mahdollistaa täysin uudentyyppisiä palveluita, erityisesti yrityksille. Jatkossa viestintä- ja tietoliikennepalveluja voi kohdistaa asiakkaille entistä paremmin heidän omien käyttäjätarpeidensa pohjalta.
Maailmanlaajuinen 3G-verkon alasajo edellyttää ajantasaisia laitteita
Ympäri maailmaa muutosta on edistetty vaihtelevassa tahdissa, ja jotkut maat ovat jo poistaneet 3G:n käytöstä. Vuonna 2022 3G on suljettu tai suljetaan muun muassa Yhdysvalloissa, Norjassa ja Tanskassa, ja kehityskulku on samanlainen muissakin Euroopan maissa. Mikäli laitteet ja palvelut on sidottu 3G-verkkoon, Suomesta lähtevän matkailijan liittymä tai SIM-kortti ei pahimmassa tapauksessa enää toimikaan ulkomailla.
Suurin osa tällä hetkellä myytävistä laitteista toimii jo 4G- ja 5G-verkossa. Telia onkin jo pitkään myynyt pelkästään sellaisia laitteita, joissa tuleva muutos on huomioitu. Telia myös tukee vanhojen laitteiden, kuten puhelinten ja tablettien, vaihtamista uudempiin tarjoamalla korvattavista laitteista hyvityshintoja ja kierrättämällä laitteet.
4G- ja 5G-kyvykkyys täytyy tarkistaa laitteen, liittymän sekä SIM-kortin suhteen. Huomioitavaa on myös se, että laitteiden puheominaisuuksien täytyy tukea uutta teknologiaa, sillä 3G:n poistuessa jäljelle jää taustalle vanha 2G ja uudet teknologiat. Tällöin laitteet, joissa 4G tai 5G ei toimi, toimivat esimerkiksi puheluissa 2G-verkon laadulla.
Laiteinvestointien ei tarvitse olla kalliita, Sutinen huomauttaa. ”Laitehinnat ovat tulleet huomattavasti alaspäin viime vuosina.”
Telia laajentaa 5G-verkkoaan Pohjoismaissa ja Baltian maissa kiihtyvään tahtiin
Telia mukana asiakkaan muutoksessa
Telia tukee asiakasta muutoksesta varmistamalla, että asiakkaalla on paras mahdollinen laitteen, liittymän ja SIM-kortin yhdistelmä, jonka asiakas kokee tarvitsevansa ja haluavansa. Myös asiakaspalvelu auttaa kuluttajia käytännön kysymyksissä liittyen 3G-verkon alasajoon.
Oman Telia-liittymän tilanteen voi tarkistaa esimerkiksi kirjautumalla Minun Telia -asiointipalveluun, mistä voi varmistaa, tukeeko liittymä 4G- tai 5G-verkkoa. Puhelimen verkkoasetukset myös paljastavat käytettävissä olevat verkot. Minun Teliasta tai asiakaspalvelusta voi myös tilata tarvittaessa uuden SIM-kortin – vuonna 2011 hankitut tai näitä uudemmat SIM-kortit eivät edellytä toimenpiteitä.
Poistuva 3G ei välttämättä vaadi muutoksia, ja asiakas saattaa hyödyntää Telian palveluita, joissa 2G-verkon siirtokapasiteetti ja -laatu on riittävä. Näin voi olla esimerkiksi tiettyjen M2M eli machine-to-machine -koneratkaisujen kohdalla, kun laitteet ja järjestelmät tarvitsevat verkkoyhteyttä tuottaakseen tarvittavaa dataa.
”Tähtäämme yhdessä siihen, että asiakkaamme pärjäävät arjessa käyttämiensä laitteiden ja palveluiden kanssa aina oikealla tavalla”, Sutinen toteaa.