Takaisin

Telia kierrättää ja hyödyntää jopa 99,99 % jätteistään

Telia työskentelee jatkuvasti pienentääkseen ympäristöjalanjälkeään. Suomen Telian toiminnoista syntyy jätettä vuosittain noin 7000 tonnia. Ne ovat verkon rakentamiseen, ylläpitoon ja purkamiseen liittyviä jätteitä sekä asiakaslaitteista syntyvää elektroniikkajätettä, joista Kuusakoski Oy kierrättää ja hyödyntää valtaosan.

Kiinnostus siihen, mihin käytetyt tuotteet päätyvät, lisääntyy koko ajan, ja yritykset ovat nykyään entistä tietoisempia ympäristöasioista. Suomen jätelain mukaan kaikessa toiminnassa on pyrittävä huolehtimaan siitä, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Laki velvoittaa etsimään uudelleenkäyttömahdollisuuksia ja vasta sen jälkeen kierrättämään jätteen.  

Telia ei heitä vanhoja laitteitaan roskiin, vaan pyrkii käyttämään ne mahdollisuuksien mukaan uudelleen. Jätteistään Telia kierrättää tai hyödyntää jopa 99,99 %. Yritys on edelläkävijä ympäristövaikutusten hallinnassa: se on ensimmäinen kansallinen teleoperaattori, jolla on sertifioitu ympäristönhallintajärjestelmä sekä energiatehokkuusjärjestelmä. Se kuuluu myös EK:n ja Motivan energiatehokkuussopimukseen ja on mukana Sitran Climate Leadership Coalition ‑yhdistyksessä.

Asiakaspäällikkö Elina Tanskanen Kuusakoskelta kertoo, että Telia on tehnyt kierrätysyhteistyötä Kuusakosken kanssa vuodesta 2005. "Telia tunnetaan ympäristövastuullisuudestaan. Yrityksen ympäristöraportointi on kattavaa ja laadukasta, minkä lisäksi se tekee yhteistyötä vastuullisten yritysten kanssa."

Jätteestä teollisuuden raaka-aineeksi

Kuusakoski Oy on Suomen tunnetuin kierrätysalan yritys. Heinolassa sijaitsevassa metallien erottelutehtaassa kierrätysmateriaalit lajitellaan, käsitellään ja jalostetaan toimitettavaksi teollisuuden raaka-aineeksi mm. kotimaan terästeollisuudelle, Eurooppaan, Aasiaan ja Yhdysvaltoihin.

"Ihmiset ajattelevat usein, että laitteen matka päättyy, kun sitä ei enää käytetä. Me taas ajattelemme, että sen matka vasta alkaa siitä, kun se saapuu meille kierrätettäväksi", Elina Tanskanen kertoo.

Kuusakoski vastaanottaa metalleja ja jalometalleja, sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (SER-romua), rakennusjätettä, kierrätysmuoveja sekä autoja, akkuja ja renkaita. Materiaali voidaan toimittaa johonkin Kuusakosken 22 toimipisteestä, minkä lisäksi yritykseltä voi tilata kierrätysastiat ja kuljetuspalvelun.  

Kierrätystekniikka kehittyy koko ajan. "Pystymme saamaan SER-romusta irti noin 90 prosenttia kierrätyskelpoista materiaalia, kuten terästä, alumiinia, kuparia, lyijyä ja jalometalleja. Tietokoneiden ja televisioiden kohdalla materiaalihyötykäyttö on jopa 100 prosenttia. Laitteita saadaan palautettua myös alkuperäiseen käyttötarkoitukseen: esimekiksi tietokoneita toimitetaan tietoturvakäsittelyn jälkeen koulujen käyttöön", Elina Tanskanen selittää.

Kierrätysmetallien käyttö teollisuudessa vähentää kaivostoimintaa, ympäristöhaittoja ja energiakulutusta. Kierrättäminen on todellinen ympäristöteko ja on tärkeää että yritykset, kuten Telia, tekevät tässä asiassa oman osansa. Yksityishenkilöt voivat puolestaan tuoda Telia-kauppoihin kierrätettäväksi laatikoiden pohjilla lojuvat vanhat kännykkänsä ja tietokoneensa. Kaikista Telia-kaupoista löytyy Data-SER -astia, jonne vanhat laitteet voi palauttaa. Telia huolehtii käytetyt laitteet asianmukaiseen kierrätykseen Elker-tuottajayhteisön kautta.

Kuusakoski Group on monipuolinen kierrätyspalveluyritys, jonka liikevaihto vuonna 2017 oli yli 570 milj. euroa ja henkilöstö 2 400. Yrityksellä on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Yhdyvalloissa sekä edustus Kiinassa ja Taiwanissa.

Vastuu ympäristöstä

Pyrimme jatkuvasti pienentämään ympäristöjalanjälkeämme – kiinnitämme erityisesti huomiota energiatehokkuuteen, kierrätykseen sekä tuotteidemme ja palveluidemme positiivisiin ympäristövaikutuksiin.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu Ympäristövastuu
Edellinen artikkeli
Telia on toimialansa edelläkävijä ympäristöasioissa
Kierrätämme asianmukaisesti 99,99 % keskusvarastolla syntyvistä jätteistä.
Seuraava artikkeli
Lapset ja netti: Käyttörajoituksista hyvinvoinnin pohtimiseen
Lapset ja nuoret toivovat aikuisilta läsnäoloa ja ymmärrystä digitaaliselle harrastamiselle ja ...