Takaisin

Telia jälleen mukana eniten päästöjä vähentäneiden yritysten listalla

3 min
Nainen rannalla katsoo puhelinta. Nainen rannalla katsoo puhelinta.

Telia on jälleen listattu eniten ilmastopäästöjään vähentäneiden yritysten kärkijoukkoon Euroopassa. Konkreettisia lukuja vastuullisista teoista on koottu Telian tuoreeseen vastuullisuusraporttiin.

Arvostettu talouslehti Financial Times on jälleen laatinut listan eniten ilmastopäästöjään vähentäneistä eurooppalaisista yrityksistä. Vuoden 2024 Europe's Climate Leaders -listalle valittiin tänä vuonna 600 yritystä. Telia sijoittui kaikista yrityksistä sijalle 5.

Financial Timesin ja Statistan koostama lista ilmestyi nyt neljättä kertaa. Telia on valittu listalle mukaan alusta alkaen. Listauksen mukaan useimmat eurooppalaiset yritykset ovat edistyneet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Pisteytyksessä on otettu huomioon myös muita kestävän kehityksen toimenpiteitä ja ulkopuolisten organisaatioiden, kuten CDP:n, arvioita yritysten toiminnasta.

Sitä, miten vastuullisuustavoitteita kohti on edetty voi tarkastella tuoreesta Telia Companyn vastuullisuusraportista. Tiesitkö nämä 5 asiaa?

1. Hiilidioksidipäästöt alas

Telia on vähentänyt oman toimintansa hiilidioksidipäästöjä jopa 87 prosenttia vuodesta 2018, mikä vastaa 408 000 edestakaista lentoa Tukholman ja Helsingin välillä.

Suurin osa hiilidioksidipäästöistä syntyy verkon rakentamisesta ja ylläpidosta, verkkolaitteista sekä matkapuhelimista ja muista laitteista.

Pienenevät hiilidioksidipäästöt ovat myös yksi Telialle tuotteita ja palveluita toimittavien yritysten valintakriteereistä. Vuoden 2023 loppuun mennessä 52 prosenttia toimittajista oli sitoutunut tavoitteisiin. Edellisvuonna vastaava luku oli 35 prosenttia. 

2. Entistä enemmän kierrätystä

Telian toiminnasta syntyvästä jätteestä 72 prosenttia käytettiin uudelleen tai kierrätettiin vuoden 2023 aikana. Tavoitteena on nostaa luku 100 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Pitkän aikavälin tavoitteena on saavuttaa nettonollapäästöt koko arvoketjussa vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteet ovat Science Based Targets -aloitteen (SBTI Corporate Net-Zero Standard) hyväksymät, eli ne perustuvat tieteelliseen tutkimukseen ja ovat Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia.

Elektroniikkalaitteiden elinkaaren maksimointi on tärkeä keino päästöjen pienentämisessä.  Vuonna 2023 Telian yritysasiakkaille myydyistä puhelimista 27 prosenttia oli palvelulaitteita. Telia huolehtii palvelulaitteiden päätymisestä joko uusiokäyttöön tai materiaalin kierrätykseen. Reitittimistä 17 prosenttia oli kierrätettyjä vuonna 2023.

Myös loppuun käytettyjen elektroniikkalaitteiden kerääminen talteen on tärkeää, sillä niistä saadaan monia arvometalleja.

3. 100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

Telia on käyttänyt vain uusiutuvaa sähköä vuodesta 2020 lähtien. Suomessa uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on ollut käytössä jo 15 vuotta.

Oman toiminnan energiatehokkuutta pyritään jatkuvasti parantamaan. Vuonna 2023 sähkönkulutus Telian liittymää kohti kasvoi 1,8 % edellisvuoteen verrattuna. Tämä johtuu pääosin 5G-verkon käyttöönotosta ja vanhan puhelinverkon sulkemisesta. Sähkönkulutus siirrettyä mobiilidatan bittiä kohden kuitenkin laski 12,2 % vuonna 2023.

4. Digitaitoja kaikille

Tulevaisuus nojaa digitaalisiin ympäristöihin. Telia haluaa tarjota mahdollisuuksia omien digitaitojen kehittämiseen, jotta laitteiden ja palveluiden käyttö on kaikille turvallista.  

Telia Companyn digitaalisen osallistamisen hankkeet ovat tavoittaneet 1,4 miljoonaa ihmistä vuodesta 2021 lähtien. Keskeisiä digitaalisen osallistamisen kohderyhmiä ovat ikäihmiset, lapset, maahanmuuttajat ja pienyritykset.

Suomessa Telia on järjestänyt digiopastuksia ja turvallisen verkkoasioinnin webinaareja ikäihmisille yhdessä OP Ryhmän kanssa. Digitaitojen valmennukset tavoittivat yli 6 000 ihmistä vuonna 2023.

5. Ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi

Telia tarjoaa ratkaisuja asiakkaidensa päästöjen vähentämiseksi. ICT-alan tuotteet ja palvelut mahdollistavat päästösäästöjä muilla toimialoilla, kuten liikenteessä ja kiinteistöalalla. 5G mahdollistaa viisi kertaa 4G:tä energiatehokkaamman datansiirron.

Vuonna 2023 Telian IoT-palvelut säästivät energiaa suunnilleen saman verran kuin 228 000 keskimääräistä suomalaista kotitaloutta kuluttaa.

Yritysten laiterumba kuormittaa ympäristöä ja työntekijöitä – Palvelulaite on helppo apu

Palvelulaite pienentää hiilijalanjälkeä.

Tutustu palveluun
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Ympäristö Palvelulaite Ympäristövastuu Yritysvastuu
Edellinen artikkeli
Piilottelu vei Hemmi Palmin sairasvuoteelle saakka – ”Uskalla olla oma itsesi”
Seuraava artikkeli
Vanha puhelimesi on kirjaimellisesti kullan arvoinen — lähetä se tuottoisalle kiertueelle