Takaisin

Kyberrikollisuus rajussa kasvussa Pohjoismaissa – Valtaosa hyökkäyksistä kohdistuu nyt työntekijöihin

2 min
Telian tietoturvapäällikön Henry Kylänlahden mukaan kyse ei enää ole siitä, tehdäänkö yritykseen kyberhyökkäys, vaan milloin se tehdään.

Kyberhyökkäykset kasvoivat Pohjoismaissa lähes 500 prosenttia vuoden aikana. Kuitenkin vain kolmannes yrityksistä kertoo olevansa varautunut kyberhyökkäykseen ja siitä toipumiseen, käy ilmi Telia Security Trend -raportista.

Telian tuoreen selvityksen mukaan vain noin 37 prosenttia yrityksistä on varautunut  kyberhyökkäyksestä selviämiseen. Digiturvallisuuteen porautuvan raportin keskeisin havainto on, että kyberhyökkäysten ensisijainen kohde on ihmiset.

“Rikolliset kohdistavat hyökkäyksiä suoraan yritysten henkilöstöön ja myös yksityishenkilöihin”, Telian tietoturvapäällikkö Henry Kylänlahti sanoo.

Kylänlahti pitää huolestuttavana, että Telian kansainvälisessä selvityksessä vain reilu kolmannes yrityksistä kertoo olevansa varautunut kyberhyökkäyksen varalle ja tietää, miten niistä toivutaan.

Tietoturva ei tule koskaan valmiiksi. Teknologiainvestoinnit ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on saada henkilöstö mukaan tietoturvatyöhön. Pohjoismaisessa vertailussa digiresilienssi on Suomessa onneksi melko hyvällä tasolla”, Kylänlahti arvioi.

Uunituore raportti tutkii digitaalisen turvallisuuden nykytilaa, kartoittaa keskeisiä turvallisuushaasteita ja opastaa, miten tietoturvatyönsä kanssa kamppailevat organisaatiot voivat selviytyä kasvavista haasteista.

Raportissa viitataan konsulttiyhtiö McKinseyn laajaan tutkimukseen, jonka mukaan kyberrikollisuuden maailmanlaajuiset menetykset nousevat 101,5 miljardiin dollariin ensi vuonna.

”Nyt kaivataan digitaalista turvavyötä”

Jopa 98 prosenttia kaikista hyökkäyksistä kohdistuu yksittäisiin työntekijöihin, kun heitä huijataan paljastamaan arkaluonteisia tietoja tai mahdollistamaan pääsy yhtiön järjestelmiin.

“Nyt on korkea aika tarkistaa, että yrityksen digitaalinen turvavyö on kunnossa. Digitaalista turvallisuutta pitäisi tarkastella samalla tavalla kuin auton turvavyötä – auto ei kulje metriäkään, ennen kuin kaikkien turvavyö on kiinni”, Kylänlahti kuvailee.

Tekoäly nostetaan raportissa keskeiseen rooliin, sillä se on lisännyt räjähdysmäisesti personoitujen huijausviestien lähettämistä. Tekoälyn avulla verkkorikolliset pystyvät esimerkiksi ihmisen sosiaalisen median profiilien avulla rakentamaan silmänräpäyksessä yhä henkilökohtaisempia ja uskottavampia viestejä.

“Meidän kaikkien tietoturvataidot joutuvat yhä enemmän testiin. Siksi näistä asioista on tärkeää keskustella ja auttaa parantamaan koko yhteiskunnan digitaalista resilienssiä”, Kylänlahti tiivistää.

Telia Security Trend -raportti 2024

Digitaalinen resilienssi ja varautuminen kyberuhkiin ovat ajankohtaisia puheenaiheita yhä useammassa organisaatiossa. Syväsukella aiheeseen lukemalla raporttimme.

Lataa
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Gcore Selects Telia Helsinki Data Center for Its Cutting-Edge AI GPU Cloud Infrastructure
Telia Helsinki Data Center has entered a strategic partnership with Gcore, the global edge AI, ...
Seuraava artikkeli
Finferries manages traffic census in Telia's programmable 5G network
Finferries is the first pilot customer of Telia's Sirius development project. The company utilises ...