"Naiset ovat mestareita taikomaan pelkoja esiin" – Anu Kuistiala Telian mentorointitilaisuudessa
Telian Future Female leaders -mentorointiohjelman puolivälitapaamisessa kuultiin vahvoja naisjohtajia. Customer Channelsin vetäjä Tuula Heikkinen valotti omaa urapolkuaan ja kertoi, kuinka omat arvot ovat ohjanneet hänet hienoihin uramahdollisuuksiin sekä unohtumattomiin käänteisiin. Mittavan uran MTV:n uutisissa sekä Johtajanaiset-kirjan kirjoittanut Anu Kuistiala muistutti ajattelun ja sisäisen puheen merkityksestä.
Tuula Heikkisellä on 20 vuoden monipuolinen ura talossa. Matkalle on mahtunut useita asiakaskeskeisiä tehtäviä sekä isoja vastuita konsernin puolella. Yhteistä on ollut suuret muutokset sekä useat hypyt kohti tuntematonta. Hän rohkaiseekin heittäytymään ja tekemään asioita, jotka kehittävät omaa osaamista laajalti.
"Minulla ei ole koskaan ollut systemaattista urasuunnitelmaa vaan olen omien arvojeni kautta rohkeasti lähtenyt kokeilemaan uutta. Usein olen heittänyt itseni kylmiin vesiin ja janonnut uusia mahdollisuuksia. Tylsistyn, jos asiat junnaavat paikoillaan. Urakehitystä ei kannata ajatella vain vertikaalisesti vaan uralla voi edetä myös laajentamalla omaa osaamista horisontaalisesti", Heikkinen rohkaisee.
"Mitä puhuu itselle, mieli ottaa sen totena"
Johtajanaiset-kirjan kirjoittanut Anu Kuistiala on taustaltaan mittavan uran MTV:llä tehnyt uutistoimituksen esimies ja ulkomaan kirjeenvaihtaja. Kuistiala alleviivasi ajattelun voimaa.
Sisäinen puhe ja omat ajatukset vaikuttavat vahvasti, miltä itsestä tuntuu ja tunteet puolestaan vaikuttavat tekoihin.
"Mieli uskoo se, mitä sille toistuvasti kertoo. Jos ajattelee olevansa ääliö, myös tuntee olonsa ääliöksi – ja toisin päin. Negatiivinen kierre lähtee nopeasti liikkeelle ja siksi on todella tärkeää keskittyä myönteisiin asioihin sekä omiin vahvuuksiin. Itseään ei kannata sabotoida, sillä aivot ei erota mikä on totta ja mikä kuvitelmaa", Kuistiala neuvoo.
Kuistiala löysi Johtajanaiset-teosta kirjoittaessaan kolme usein toistuvaa kompastuskiveä.
"Kiltin tytön syndroomaa poteva tekee aina vähän liikaa ja yrittää olla kiltti sekä osaava. Tällainen henkilö tekee helposti muidenkin työt ja ottaa kantaakseen sellaista, mitä ei tarvitsisi. Huijarisyndroomasta kärsivä sen sijaan epäilee itseään, vaikka muut sanoisivat muuta. Liiallinen itsekriittisyys puolestaan näkyy kohtuuttomana vaativuutena itseään kohtaan."
Onneksi omaa ajatteluaan voi muuttaa ja työhön kannattaa valjastaa myös alitajunnan voima. Kuistiala painottaa, ettei mieleen kannata luoda negatiivisia etukäteisajatuksia.
"Koskaan ei pitäisi rakentaa itselleen esterataa ja miettiä epäonnistumista jo etukäteen vaan olla rohkeasti oma itsensä ja luotaa siihen, että se kantaa. Naiset ovat mestareita taikomaan pelkoja esiin. Sen sijaan pitää pyrkiä niin että näkyy!"
Teksti: Jenni-Mari Karén
Kuva: Henni Hyvärinen ja Heini Vahteristo