Kaikki artikkelit

Kierrätyspuhelin ei ole enää nolo – seuraavaksi käytettyjen puhelimien buumi saavuttaa yritykset

4 min
Telian kiertotalousasiantuntija Juha-Matti Kykkänen. Telian kiertotalousasiantuntija Juha-Matti Kykkänen.
Käytettyjen Telia Recycled -puhelimien kauppa käy kuumana. Siitäkin huolimatta liian moni vanha puhelin jää pölyttymään kaapin perukoille, jolloin arvokkaat metallit eivät päädy kiertoon. Yrityksille kierrätyspuhelimet ovat kätevä tapa pienentää sekä kustannuksia että hiilijalanjälkeä.

Mitä tärkeämpi tyyppi, sitä päheämpi luuri? Tämä ajattelumalli lienee monelle tuttu, mutta tilanne on hyvää vauhtia muuttumassa. Telian kiertotalousasiantuntija Juha-Matti Kykkänen kertoo, että ympäristövaikutus ohjaa yhä useammin ostopäätöstä. Muutoksen huomaa etenkin nuorissa ja nuorissa aikuisissa.

”Eräs isä kertoi 14-vuotiaasta lapsestaan, joka pyysi joululahjaksi uutta puhelinta. Kun isä kyseli, minkä uutuusmallin lapsi haluaisi, tämä vastasikin toivovansa käytettyä puhelinta.”

Kykkänen palkattiin nelisen vuotta sitten Telialle kehittämään kiertotaloutta. Pian tämän jälkeen Telia toi markkinoille Recycled-kierrätyspuhelimet, joiden ideoinnista ja lanseerauksesta Kykkänen vastasi. Aiemmin hänet tunnettiin perustamastaan Recci-vaatekierrätysfirmasta, joka oli lajissaan Suomen ensimmäisiä.

Kykkänen kertoo, miten hän vaatepuolella työskennellessään näki, miten suuria määriä luonnonvaroja menee hukkaan. ”Afrikassa aavikoilla on valtavia vaatevuoria, joihin vain dumpataan kamaa. Nyt olen katsellut dokumentteja siitä, miten esimerkiksi matkapuhelimissa käytettävää kobolttia louhitaan ja missä olosuhteissa.”

Hän sanoo, että meidän olisi pakko elää fiksummin ja huolehtia siitä, että materiaali kiertää käytössä mahdollisimman pitkään.

”Kiertotalous on minulle sydämen asia.”

Vanha puhelin rahaksi ja arvometallit kiertoon

Puhelimien parissa Kykkäsellä riittää työsarkaa. Suomessa myydään yli kaksi miljoonaa puhelinta vuosittain, mutta vain noin 20 prosenttia niistä kierrätetään.

Suurin syypää vaisuun kierrätysintoon on tietämättömyys. Yksittäisen puhelimen kohtalo voi tuntua mitättömältä asialta, mutta asia pitäisi nähdä isommin.

”Pienistä puroista kasvaa iso virta. Älypuhelimet sisältävät muun muassa kobolttia, kultaa ja kuparia. Koboltin kysyntä kasvaa sähköautojen yleistyessä, ja olosuhteet sen louhimiseen ovat usein ala-arvoiset. Arvokkaat raaka-aineet tulisi saada uudelle kierrokselle sekä ihmisten pöytälaatikoista että työpaikoilta.”

Raaka-aineiden kierrätys on tärkeää myös niiden riittävyyden kannalta. Uudet teknologiat kasvattavat entisestään uusien laitteiden tarvetta, eikä esimerkiksi harvinaisia maametalleja riitä, jos ei niitä oteta vanhoista talteen.

Mobiililaitteen hiilijalanjäljestä 80 prosenttia syntyy sen valmistuksesta. Yhden matkapuhelimen valmistus aiheuttaa noin 55 kilon päästöt, mikä vastaa 571 autolla ajettua kilometriä.

Telia Kaupat vastaanottavat vanhoja puhelimia, tabletteja ja älykelloja. Jos laite on riittävän hyväkuntoinen kierrätettäväksi, Telia maksaa siitä reilun kierrätysedun. Parhaat päivänsä nähneet laitteet se toimittaa Kuusakosken kierrätyskeskukseen, jossa ne murskataan. Kaikki kierrätyskelpoinen materiaali otetaan talteen: puhelimesta sen osuus on peräti 99 prosenttia. Puhelimista saadaan talteen esimerkiksi kultaa, hopeaa ja kuparia.

Laitteet ovat tarkassa seurannassa koko prosessin ajan, ja niiden tiedot tyhjennetään ja muisti puhdistetaan. Entisen omistajan ei tarvitse siis huolehtia siitä, jääkö kapulaan kummittelemaan vanhoja lomakuvia tai liikesalaisuuksia.

Kykkäsen rooli Telialla on laajentunut vuosien mittaan. Nykyisin hän toimii Common Product Managerina ja kehittää kiertotaloutta kaikissa kuudessa Telia-maassa.

Laatu on Telian kierrätyspuhelimien valtti

Osa kierrätetyistä puhelimista saadaan kunnostettua Telia Recycled -puhelimiksi. Kykkäsen mukaan ne menevät hyvin kaupaksi, ja yhtenä syynä tähän on puhelimien korkea laatu. Kaikki Recycled-puhelimet ovat peräisin EU-alueelta ja CE-merkittyjä, joten ne täyttävät EU:n vaatimukset. Laitteiden korjaamiseen käytetään vain alkuperäisiä osia – ei siis esimerkiksi edullisempia tarvikenäyttöjä.

”Emme ole valmiita yhtään tinkimään laadusta. Puhelimissa on vuoden takuu, ja niitä saapuu huoltoon harvakseltaan. Ilmiö on vähän sama kuin vaatepuolella: kun tuote kestää kierrätettäväksi asti, se on jo valmiiksi hyväksi todettu.”

Telia toimittaa kierrätyspuhelimia myös yrityksille – ainoana teleoperaattorina Suomessa. Toistaiseksi niitä on päätynyt esimerkiksi kesä- ja projektityöntekijöille. Yritysten kiinnostus kierrätyspuhelimia kohtaan on koko ajan kasvussa, ja Kykkänen uskoo vauhdin tulevaisuudessa vain kiihtyvän.

Kierrätyspuhelimen valinta työtekijöille on yrityksille myös konkreettinen ympäristöteko ja helppo väylä hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen.

”Pitää toki muistaa, että kolikolla on kaksi puolta. Tuomittavaa ei ole uuden puhelimen ostaminen, vaan se, ettei vanhaa puhelinta kierrätä. Uusien puhelimien kohdalla pyrimme edistämään laitteiden kestävää tuotesuunnittelua ja kertomaan puhelimien ympäristövaikutuksista Eco-rating -luokittelun avulla.” 

 

Vain viidennes elektroniikkajätteestä kierrätetään

Maailmassa syntyy vuosittain n 60 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä, josta alle 20% prosenttia päätyy takaisin kiertoon. Jos samat numerot muuttaa rahaksi, puhutaan miljardeista euroista, jotka jäävät hyödyntämättä.

Dataliikenteen kasvu on eksponentiaalista, ja uudet teknologiat lisäävät elektroniikkalaitteiden tarvetta entisestään. Jos esimerkiksi harvinaisia maametalleja ei saada vanhoista laitteista kierrätykseen, materiaalia ei riitä uusiin laitteisiin.

Telian kumppani elektroniikkalaitteiden kierrättämisessä on Kuusakoski, jolle Telia toimittaa esimerkiksi käyttökelvottomat matkapuhelimet. Telian asiakkaat voivat luottaa siihen, että kierrätys tapahtuu tietoturvallisesti ja vastuullisesti. Kaikkialla näin ei ole, vaan elektroniikkaromua päätyy maailmalta esimerkiksi kehitysmaihin. Siellä laitteiden purku ja kierrätys voivat tapahtua alkeellisissa oloissa.

Recycled yrityksille

Kunnostettu Telia Recycled -älypuhelin sisältää samat edut kuin uutena ostettu laite. Tilatessasi kierrätyspuhelimen yrityksellesi palvelulaitteena saat laitteelle huoltopalvelun lainalaitteella, vakuutuksen ja yhden vuoden takuun.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Ympäristö Yritysvastuu Ympäristövastuu
Edellinen artikkeli
Miten vanhemmat voivat lisätä lastensa nettiturvallisuutta? – Viisi yksinkertaista vinkkiä
Lapset toivovat saavansa aikuisilta konkreettisia neuvoja netissä toimimiseen.
Seuraava artikkeli
Yritysten laiterumba kuormittaa ympäristöä ja työntekijöitä – Palvelulaite on helppo apu