Vastuu lapsista
Digitalisaatio tuo mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia arkeen, oppimiseen ja leikkimiseen.
Digitalisaatio tuo uusia mahdollisuuksia lapsille
Suomi ansaitsee digitaitoisen, rohkean ja sivistyneen uuden sukupolven. Haluamme auttaa sen toteutumisessa. Lapset ja nuoret ovat palveluidemme aktiivisia käyttäjiä ja tarjoamme heille mahdollisuuksia digitaalisessa maailmassa. Koska lapset ovat erityisen haavoittuvaisia, pyrimme suojelemaan heidän turvallisuuttaan verkossa #yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa.
Lapsilla ja nuorilla on oikeus tulla kuulluksi digitaalisen yhteiskunnan kehityksessä. Telia Company edistää lasten ja nuorten osallisuutta monin tavoin. Lapsen ja nuoren oikeuksiin digitaalisissa medioissa voit tutustua tarkemmin Lapsen oikeudet verkossa -sivulta.
Vuodesta 2016 lähtien olemme edistäneet lapsen oikeuksia digitalisaatiossa Pelastakaa Lasten kanssa ja tuoneet lapsen oikeuksia osaksi liiketoimintaamme sekä tuote- ja palvelukehitystä.
Digitaalinen vanhemmuuspakkaus
Digitaaliset välineet tuovat lasten ja nuorten elämään iloa ja hyötyä, mutta myös riskejä ja haasteita. Lapset ottavat nopeasti uusia teknologioita haltuun, mutta diginatiiveja ei kuitenkaan ole olemassa. Tekninen näppäryys ei riitä, vaan sisältöjä pitää osata tulkita ja arvioida kriittisesti. Taidot syntyvät vuorovaikutuksessa muiden käyttäjien kanssa.
Huoltajien ja kasvattajien rooli on tärkeä lapsen digitaitojen tukemisessa. Kokosimme huoltajille työkaluja ja käytäntöjä toimivan digiarjen muodostamiseen. Digitaalinen vanhemmuuspakkaus auttaa vanhempaa suojaamaan lasta, joka liikkuu digitaalisessa ympäristössä.
Yhtäläiset mahdollisuudet ja osallisuus
Lapsella on oikeus osallistua digimaailmaan liittyvissä aiheissa ja haluamme osaltamme tuoda lapset mukaan rakentamaan digimaailmaa kanssamme.
Edistämme lasten digiosallisuutta Lasten neuvoa-antavan paneelin avulla (Children’s Advisory Panel eli CAP). Pyrimme ymmärtämään paremmin lasten verkkoelämää ja teknologian käyttöä heidän näkökulmastaan tarkasteltuna.
Digitaitoja lapsille ja nuorille
Digitaidot ja käytöstavat ovat edellytys turvalliseen netissä seikkailuun ja viihtymiseen. Kokosimme lapsille ja nuorille vinkit ja neuvot kätevästi yhteen paikkaan. Lapsi voi tutustua materiaaleihin itsenäisesti, tai yhdessä vaikka kavereiden tai huoltajan kanssa.
Vastuullinen pelaaminen
Nettipelaaminen on nykyarkea, sillä lähes jokainen lapsi ja nuori pelaa jotain digitaalista peliä. Pelaamisen avulla voi oppia uutta, verkostoitua ja jopa luoda uran. Osalle pelit ovat tärkeä harrastus, toiselle ystävien kanssa olemista, ja kolmannelle ajanvietettä.
Olemme sitoutuneet edistämään pelikulttuuria, jossa kaikki ovat tervetulleita mukaan: nollatoleranssi kiusaamiseen, häirintään ja syrjintään. E-urheilu ja perinteinen urheilu sisältävät useita samoja elementtejä, kuten tiimipelin, yksilösuoritusten tärkeyden ja reaktiokyvyn. Koska yhtäläisyyksiä on paljon, mielletään e-urheilu myös urheiluksi, vaikkei se jokaisen mielestä välttämättä ”tavanomaisen” urheilun määrittelyihin täydellisesti sopisikaan. Olemme mukana tekemässä Suomesta e-urheilun ykkösmaata, vastuullisesti ja #yhdessä.
Lapsen oikeudet verkossa
Lapsella on oikeus yksityisyyteen, tietoon ja osallisuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä suojeluun ja oppimiseen. Edistämme lapsen digioikeuksia yhdessä Pelastakaa Lapsien kanssa. Miten huomioida lapsen oikeudet digimaailmassa?
Yhteistyössä Pelastakaa Lasten kanssa
Teemme tiivistä yhteistyötä Pelastakaa Lasten ja Keskusrikospoliisin kanssa. Pyrimme estämään lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin leviämisen verkossa, poistamme laittomia sivustoja, asetamme sivustoille suodattimia ja ilmoitamme poliisille arveluttavista osoitteista. Haastamme kaikki ilmoittamaan laittomaksi epäilemästään verkkosisällöstä tai -toiminnasta poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun osoitteessa Nettivihje.fi
Nettivihje
Pelastakaa Lasten Nettivihje on matalan kynnyksen vihjepalvelu, jonka avulla kuka vain voi tehdä ilmoituksen netissä olevasta, lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta tai materiaalista. Laitonta materiaalia ovat esimerkiksi seksuaalissävytteiset kuvat ja videot, joissa esiintyy lapsia ja nuoria. Laitonta toimintaa on esimerkiksi lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin, eli grooming. Voit jättää vihjeen osoitteessa nettivihje.fi. Jos olet lapsi tai nuori, käytä Nettivihje nuorille -lomaketta.
Netari
Hei nuori! Painaako mieltäsi jokin asia tai haluatko vain jutella turvallisen aikuisen kanssa? Pelastakaa Lasten Netari-nettinuorisotalo tarjoaa keskustelutukea Momiossa, Discordissa ja Twitchissa sekä kahdenvälisissä tukipalveluissa, mm. WhatsAppissa ja Netari-chatissa. Tule juttelemaan!