Kaikki artikkelit yrityksille

Minkälaista ilmaa työpaikallasi hengitetään?

3 min

Hyvä sisäilma ei tunnu miltään. Huono ilma väsyttää ja voi jopa sairastuttaa. Jos tuntuu tunkkaiselta, vetoiselta tai muuten vain tavallisesta poikkeavalta, suosittelee Hengitysliiton asiantuntija Kirsi Säkkinen selvittämään ongelman syyn ja korjaamaan sen.

Väsymyksesi voi johtua sisäilmasta

Hengitysilma vaikuttaa suoraan jaksamiseen ja terveyteen. Vietämme suurimman osan ajasta sisätiloissa, joten ilmanlaadulla on valtava merkitys. 
Huono sisäilma työpaikalla alentaa työtehoa, jaksamista ja ylipäätään töissä viihtymistä. Pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa terveyshaittoja ja sairastuttaa vakavasti.

Mikä työpaikkojen sisäilmassa on vialla?

Julkisuudessa puhutaan usein homeesta ja kosteusvaurioista, mutta sisäilmaa huonontavat monet muutkin asiat. Monenlaista haittaa aiheutuu pelkästään liian kuivasta huoneilmasta, vedosta tai väärästä lämpötilasta. 

Työpaikoilla tekstiileistä, huonekaluista, kopiokoneista ja muista laitteista voi irrota ilmaan kemikaaleja ja hiukkasia, jotka aiheuttavat oireita ja terveyshaittaa. Joskus syyllinen oireiluun saattaa olla jopa puhdistusaine.

Sisäilman laatu on monen tekijän summa, mutta usein työpaikan sisäilmaongelmien taustalla on väärin säädetty tai puutteellinen ilmanvaihto. Ilmanvaihdon tarkoitus on poistaa kosteutta ja sisäilman epäpuhtauksia ja tuoda tilalle riittävä määrä puhdasta ilmaa. Jos korvaavaa ilmaa ei tule tarpeeksi, sisäilman hiilidioksidipitoisuus nousee. Se väsyttää ja aiheuttaa päänsärkyä.

Haju on aina merkki jostain

Etenkin vanhoissa rakennuksissa moni tuudittautuu ajatukseen, että tunkkainen, vanhan talon haju nyt vain kuuluu iäkkäämpiin taloihin. Ei se kuulu. Jatkuva poikkeava paha haju voi olla peräisin vanhoista rakennusmateriaaleista, vaurioituneista rakenteista tai vähintäänkin haju on merkki huonosta ilmanvaihdosta. Hajun syy tulee aina selvittää.

Mistä tiedän, että sisäilma on hyvää?

Sisäilma on yleensä hyvää silloin, kun siihen ei kiinnitä erityisesti huomiota. 
Se on kunnossa silloin, kun suurin osa tilojen käyttäjistä on ilman laatuun tyytyväisiä. Ilma on raikasta, hajutonta ja pölytöntä eikä huoneissa vedä. Lämpötila tuntuu useimmista sopivalta. 

Miksi sisäilman laatua kannattaa seurata?

Hyvän sisäilman edellytyksenä on, että rakennuksen rakenteet ovat kunnossa ja talotekniikka toimii. Hyvän ja terveellisen sisäilman turvaamiseksi kannattaa ilmanvaihdon toimintaa pitää silmällä säännöllisesti. Tiloissa on terveellistä työskennellä eikä siellä esiinny tekijöitä, jotka aiheuttavat tilojen käyttäjille terveyshaittaa.

Jos työntekijä saa sisäilmasta oireita tai sisäilman laatu epäilyttää, kannattaa siitä heti ilmoittaa, jotta syytä voidaan lähteä selvittämään ja ongelmat hoitaa kuntoon. 

Sisäilmaan liittyvien ongelmien selvittäminen alkaa yleensä rakennuksen ja sen laitteistojen tutkimuksella. Perustutkimukseen kuuluvat esimerkiksi sisäilman lämpötilan, kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mittaukset.

Tutkimukset ja mittaukset tulisi teettää koulutetulla ja kokeneella henkilöllä. Kokenut ammattilainen osaa etsiä mahdollisesti vaurioituneita rakenteita ja arvioida oikeat huolto- ja korjaustoimet.


Teksti: Kaisa Viitanen
Kuva: Jaakko Lukumaa

Kiinnostaako sisäilman mittaaminen?

Työtekijät ovat entistä kiinnostuneempia ja vaativampia työolojen suhteen. Hyvä sisäilma toimii yrityksen erottautumistekijänä, ja se on helppo askel työviihtyvyyden parantamiseksi.

Jätä yhteystietosi meille

Artikkelin aihealueet

IoT