Työhyvinvointi on muutakin kuin ilmaista limsaa ja hedelmiä – mikä vaikuttaa onnellisuuteen liikkuvassa työssä?
Teknologia vapauttaa ihmiset toimistoista: läppäri auki, yhteys verkkoon ja näppäimistö laulamaan ajasta ja paikasta riippumatta. Yhteydenpito onnistuu helposti puhelimitse tai pikaviestimillä.
Liikkuva työ asettaa kuitenkin omanlaisensa haasteet työhyvinvoinnille, kun työntekijä on kaukana työyhteisöstä ja työnantajan vaikutuspiiristä. Miten työhyvinvointi voidaan taata, kun välissä on satoja kilometrejä?
Onnellisuus syntyy työn merkityksellisyydestä
Merkityksellinen työ luo hyvinvointia ja saa työntekijän omistautumaan työlleen. Parhaimmillaan hän pääsee flow-tilaan, jolloin ympärillä oleva maailma katoaa mielestä ja keskittyminen kohdistuu vain tekemiseen. Liikkuva työ on mitä parhain innostaja, sillä vaihtuva ympäristö tarjoaa erilaisia virikkeitä ja tarjoaa mahdollisuuden uuden oppimiseen.
Aina asiat eivät kuitenkaan ole näin hyvin. Työntekijä on saattanut ajautua työhön, joka ei motivoi häntä riittävästi. Mitä tyytymättömämpi työntekijä on, sitä helpommin hän turhautuu pienimmistäkin vastoinkäymisistä.
”Emme halua, että työntekijät tekevät töitä vain, koska on pakko. Työntekijä voi sitoutua työhön hetkellisesti rahan takia, mutta se ei kanna pitkälle. Motivaation täytyy tulla sisältä päin. Se onnistuu parhaiten, kun työntekijä kokee työnsä merkitykselliseksi ja pystyy hyödyntämään oman potentiaalinsa”, toteaa Telian Leadership Development Manager Karoliina Pollari.
Etätyössä tyytyväisenä
Työntekijöiden on tärkeää tulla kuulluiksi ja tuntea itsensä tärkeiksi työyhteisön jäseniksi, vaikka he eivät olisi fyysisesti läsnä työpaikalla. Työnantaja voi pienillä eleillä osoittaa, että hän on kiinnostunut työntekijöiden hyvinvoinnista. Johtamiskorkeakoulun tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi painottaa, että työnantajan on mahdollista etänäkin kysyä, kuinka työntekijät voivat työssään.
Vastauksissa esiintyvät mahdolliset epäkohdat voivat tulla yllätyksenä työnantajalle, mutta niitä ei saa ohittaa. Avoimen keskustelun avulla voidaan puuttua ongelmakohtiin ja samalla vahvistaa positiivista vuorovaikutusta.
”Jos asioista ei puhuta avoimesti, työntekijät voivat äänestää jaloillaan ja vaihtaa työpaikkaa. Siten on äärimmäisen tärkeää huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista”, Heikkilä-Tammi toteaa.
Kuulumiset virtuaalisella kahvitunnilla
Yhteisöllisyys on tärkeä tekijä työhyvinvoinnin kannalta. Liikkuvassa työssä sosiaaliset suhteet voivat kuitenkin jäädä vähäisiksi, kun työkavereita ei nähdä päivittäin. Työasiat saatetaan hoitaa erilaisten pikaviestimien, kuten Slackin tai Yammerin avulla, mutta se ei vielä korvaa työpaikan sosiaalisia suhteita.
”Verkossakin on mahdollista vahvistaa yhteisöllisyyttä. Yksi hyvä tapa ovat virtuaaliset kahvitunnit, joiden aikana voidaan vaihtaa kuulumiset ja keskustella työn ulkopuolisista asioista”, kertoo Heikkilä-Tammi.
Toisinaan on hyvä kutsua koko työyhteisö koolle ja pitää kokouksia kasvotusten. Näin taataan, että yhteisöllisyys säilyy ja työntekijät tuntevat toisensa.
Pidä vapaata!
Virtuaalinen yhteydenpito työkavereihin on tärkeää, mutta tavoitettavuus ympäri vuorokauden uuvuttaa kenet tahansa.
”On valintakysymys olla tavoitettavissa 24/7, sillä puhelimen voi aina laittaa kiinni. Työnantajan on tärkeää korostaa, että työntekijöiden on sallittua pitää vapaata”, toteaa Pollari.
Työ ei saa olla elämän ainoa sisältö, vaan arkeen tulee mahtua harrastuksia, ystäviä ja perhe-elämää. Yksityiselämän sosiaaliset suhteet korostuvat liikkuvassa työssä, jossa työkavereita ei nähdä kasvotusten päivittäin.
Jaettu vastuu hyvinvoinnista
Liikkuvassa työssä korostuu itsensä johtamisen taito. Työntekijän tulee organisoida oma työskentelynsä ja tasapainottaa oma elämänsä, jotta hän voi tyytyväisin mielin herätä joka aamu töiden pariin.
Yhtä tärkeä on myös työnantajan rooli, jotta hän osaa tukea työntekijää ja ohjata häntä oikeisiin toimintatapoihin.
”Työnantajan tehtävänä on varmistaa, että työolosuhteet ovat hyvät. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä, jos työntekijä ei itse huolehdi omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Vastuu on siten molemmilla osapuolilla – sekä työnantajalla että työntekijällä”, summaa Heikkilä-Tammi.
Yritystarjoamastamme löydät liikkuvaan työhön sopivat laitteet ja liittymät, joiden avulla olet maailmalla kuin kotonasi - niin Suomessa kuin ulkomailla.