Kaikki artikkelit yrityksille

Yrittäjä: tunnetko nämä tietoturvan termit?

3 min
Henkilöitä kokouksessa, yhdellä läppäri, jolta katsoo sähköposteja. Henkilöitä kokouksessa, yhdellä läppäri, jolta katsoo sähköposteja.

Mitä pilvipalvelut ovat? Mikä on SSL? Mikä on verkkotunnus? Mitä tarkoittaa salattu sähköposti? Jos pohdit näitä kysymyksiä, alla oleva listaus on sinua varten. Kokosimme alle tärkeimmät tietoturva-aiheiset termit, jotka jokaisen yrittäjän olisi hyvä tietää ja ymmärtää käytännössä.

Pilvipalvelut. Voit säilyttää yrityksesi ohjelmia, sovelluksia ja tietoja perinteisesti omalla tietokoneella tai palvelimella. Huomattavasti turvallisempi ja helpompi ratkaisu on, kun ne sijaitsevat pilvipalvelua tarjoavan yrityksen palvelimilla. Käytännössä kyse on siis palvelimien verkostosta. Pilvipalveluissa pääset käsiksi tarvittaviin sovelluksiin tai tiedostoihin verkkoyhteyden välityksellä mistä ja milloin tahansa, eivätkä tiedot katoa, jos esimerkiksi tietokoneesi hajoaa.

Katso webinaari 4 syytä siirtyä pilveen

Office 365. Microsoftin tuottama maailman suosituin pilvipalvelu, jolla on arviolta 1,2 miljardia käyttäjää globaalisti. Office 365 on yritysliiketoiminnalle kohdistettu pilvipalvelu, joka sisältää kaikki tärkeimmät sovellukset, jotka tarvitset arjen pyörittämiseen aina Excelistä Outlookin sähköpostiin ja kalenteriin. Voit valita itsellesi parhaimman paketin käytön ja tarpeen mukaan ja tarvittaessa muuttaa pakettia, jos yrityksesi kasvaa.

Verkkotunnus. Verkkotunnus eli domain tarkoittaa yksinkertaistettuna nimipalvelua, jonka rekisteröimällä saat oikeuden käyttää yrityksesi nimeä kotisivuilla, kuten ullanleipomo.fi, sekä sähköpostiosoitteissa. Yritys voi rekisteröidä nimiinsä useampia verkkotunnuksia, jolloin ne voidaan liittää Office 365 -palveluun rinnakkaisiksi. Tällöin kumpaankin osoitteeseen lähetetty sähköposti voidaan kytkeä päätymään samaan laatikkoon.

Tenant. Tenant on yksittäinen Office 365 -tili, jonka sisällä ovat kaikki organisaation käyttäjät, domainit ja tilaukset. Yhdellä Tenantilla voi olla useampia verkkotunnuksia eli domaineja.

AD, Active Directory. Microsoftin käyttäjätietokantapalvelu, jolla mahdollistetaan kertakirjautumiset yrityksen eri palveluihin. Active Directoryn avulla voidaan vähentää yrityksen sisäisten resurssien kirjautumistunnuksia, kun esimerkiksi ERP- ja CRM-järjestelmään voidaan kirjautua yhdellä tunnuksella.

TLS. Varmenne, joka kertoo sivustollasi vierailevalle sen olevan luotettava. Verkko-osoitteen edessä on tällöin HTTPS-tunniste. TLS-varmenteen avulla teet siis sivustostasi turvallisen ja suojaat yrityksesi ja asiakkaittesi välisen liikenteen esimerkiksi verkkokaupassa. Näin tärkeät tiedot eivät joudu vääriin käsiin.

Salattu sähköposti. Sähköpostien välittämiseen käytetty SMTP-protokolla on suojaamaton, joten organisaation kannattaa salata ainakin arkaluontoisimmat viestit. Myös EU suosittelee kansalaisilleen sähköpostiviestien salausta. Salaukseen voi käyttää esimerkiksi tietoturvalisenssiä, kuten Azurea.

F-Secure PSB. F-Secure PSB (Protection Service for Business) on monitasoinen, suomalainen tietoturvaohjelmisto. Se suojaa ohjelmistojasi tietoturva-aukoilta, torjuu haitallisia sovelluksia käyttäytymisen, muistin ja maineen perusteella sekä takaa kilven yhä kehittyneempiä haittaohjelmia vastaan. F-Secure myös blokkaa tietoverkosta tulevat hyökkäykset sekä suojaa selauksen. F-Secure PSB toimii sekä tietokoneissa että mobiililaitteissa ja suojaa niin Mac-, Windows-, iOS- kuin Android-laitteetkin.

Hanki F-Secure eri laitteille

Azure Information Protection. Microsoftin kehittämä tietoturvalisenssi, joka suojaa Office 365 -sovellukset ja tiedostot. Azure Information Protection, eli AIP, mahdollistaa esimerkiksi salattujen sähköpostien lähettämisen. Lisäksi sen avulla voit määrittää, kenellä on oikeus päästä tiedostoihisi käsiksi ja todentaa, ketkä tietoja ovat käsitelleet. Azure Information Protectioniin on saatavilla erilaisia lisenssejä, joiden eroista ja ominaisuuksista löydät lisätietoa täältä.

Nexetic. Varmistuspalvelu, jolla tallennat tietokoneellasi olevat tärkeät dokumentit internetin kautta Suomessa sijaitseviin Nexeticin datakeskuksiin. Pilvipalveluiden lisäksi on hyödyllistä käyttää myös varmuuskopiointia, sillä mikäli tiedosto esimerkiksi poistetaan vahingossa pilvipalvelusta, palvelu saattaa synkronoida paikallisen ja pilvessä sijaitsevan kansion, jolloin tiedot katoavat pahimmassa tapauksessa myös käyttäjän kaikilta koneilta.

Hanki varmuuskopiointi yritykselle

Jos tietokoneesi rikkoutuu, saat helposti ja nopeasti palautettua uuteen tietokoneeseesi kaikki tärkeät asiakirjat Nexetic Shield -varmistuspalvelun avulla. Nexeticin palvelimella tiedot salataan automaattisesti, joten vain sinä pääset katsomaan tallennettuja tietoja. Saatavilla on myös Nexetic Shield Backup -palvelu, joka varmuuskopioi esimerkiksi Gmailin ja Outlookin sähköpostit.

Teksti: Laura Vainio

Toimintavarma tietoturva on yritysverkon perusta

Telia auttaa yhdessä tietoturvaratkaisuja tarjoavan Check Pointin kanssa pitämään valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin pyörät pyörimässä.

Lue lisää yritysverkon tietoturvan täsmäratkaisusta

Artikkelin aihealueet

Yrittäjän ratkaisut Tietoturva