Kaikki artikkelit yrityksille

Täydellisen asiakaskokemuksen tarjoava Tesla on joka nörtin märkä uni

4 min
Pohjolassa ja Baltiassa Model S -Tesloissa on Telian langattomat yhteydet.

Tesla. Nörtin unelma. Tietokone ja jouheva käyttöliittymä, jonka ympärille on rakennettu nopeasti kiihtyvä auto, joka on sekä miellyttävä ajaa että kaunis katsella.

”Tätä autoa on hehkutettu paljon”, sanoo Jussi Halli hypätessään koeajamaan Teslaa. Halli on istunut useammankin auton ratissa, sillä hän juontaa MTV3-kanavan Ajoneuvos-ohjelmaa. Teslan kyydissä Halli on jo ehtinyt istua, mutta kuljettajan paikalla kerta on ensimmäinen.

”Teslan manuaaliset hallintalaitteet ovat lähes olemattomat”, Halli kertoo, kun auto rullaa liikkeelle. ”Autossa on hätävilkun painike sekä parit viikset, joista muun muassa saa auton käyntiin. Kaikki näytöt ovat digitaalisia, ja eri toiminnot löytyvät pääosin 17-tuumaiselta kosketusnäytöltä”, hän jatkaa.

Moottoritielle kiihdytetään sekunneissa. ”Nyt oli niin vauhdikasta, että kiihdytys tuntui kuljettajallakin vatsanpohjassa”, Halli nauraa. ”Autossa on teoriassa yli 800 hevosvoimaa, käytännössä lienee puhutaan yli 600 hevosvoiman tehosta. Autosta löytyy kaksi sähkömoottoria, toinen edestä ja toinen takaa.”

Automaattipysäköinti ja Spotify autoon yhdessä yössä

Tesla on muuttanut perinteistä ajattelua siitä, että auto on valmis, kun se ajetaan ulos tehtaalta. Teslaan voidaan tuoda ohjelmistopäivityksinä erilaisia suorituskykyparannuksia ja käyttäjän valitsemia lisävarusteita kuten automaattipysäköinti tai autopilotti. Autopilottitoiminto osaa lukea teiden kaistaviivoja ja pitää auton niiden sisällä. Periaatteessa auto siis osaa ajaa itsekseen, mutta Suomen lainsäädännön mukaan kuljettajan täytyy ohjata autoa itse.

Käyttäjät toivoivat autoon muiden automaattivaihteisten autojen tapaan niin sanottua ryömimistoimintoa tilanteessa, jossa jarru vapautetaan ja auto lähtee liikkeelle. Tätäkään ominaisuutta ei Teslan omistajien tarvinnut odottaa siihen saakka, kunnes tehtaalta olisi tullut ulos uusi, paranneltu automalli, vaan toiminto päivitettiin kaikkiin autoihin ohjelmistopäivityksenä. Asiakaskokemusta vahvistaa myös iloiset yllätykset, kuten yön aikana autoihin päivittynyt Spotify, jota käyttäjien ei tarvinnut erikseen tilata.

Lisävarusteena saatavan ilmajousituksen avulla autoa voi nostaa noin neljä senttiä. Toimintoa voi hyödyntää vaikkapa mökkitiellä. Ja mikä huikeinta – Tesla muistaa, missä karttapaikassa alustaa on nostettu ja osaa jatkossa tehdä sen itsenäisesti samassa kohdassa.

Koeajon aikana ehtii kokeilla autopilotin lisäksi myös muita toimintoja. ”Kattoluukun saa auki vaikkapa 37-prosenttisesti”, Halli kertoo ja näpyttelee lukemat kosketusnäytölle. ”Ja nyt kun edessä on pysähtynyt auto, ja saavuimme punaisiin liikennevaloihin, auto hidasti vauhdin itsekseen”, Halli hehkuttaa.

Pohjolassa sekä Baltiassa Model S -Tesloissa on Telian langattomat yhteydet. Yhteistyö alkoi vuonna 2013. Koeajon kyydissä istuva, Teslan viestinnästä Suomessa vastaava Mia Pelttari kertoo, että käyttäjä voi ottaa autoon yhteyden matkapuhelimella. ”Kuljettaja voi tiukemmassa paikassa hypätä pois ratin takaa ja pysäköidä auton kännykän avulla. Matkapuhelimella voi laittaa autoon lämmityksen päälle, ja käyttäjä näkee myös, missä auto menee ja tarvitseeko sitä ladata”, Pelttari sanoo.

Tulevaisuudessa autosi keskustelee vakuutusyhtiön ja hätäkeskuksen kanssa

Verkkoyhteys ja datan kerääminen sekä analysointi vievät autoilua kohti tulevaisuutta, jossa keskenään keskustelevat ja nettiin yhteydessä olevat autot mahdollistavat kokonaan uusia liiketoiminta- ja ansaintamalleja sekä palveluita. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt voivat hinnoitella vakuutuksia käyttäjän ajotapaan pohjautuen. Onnettomuustilanteissa autot voivat tehdä hätäpuhelun itsenäisesti sekä ilmoittaa hätäkeskukseen auton sijainnin. Erilaisten sovellusten avulla pystytään jäljittämään varastettuja ajoneuvoja, vähentämään sähkön tai polttoaineen kulutusta sekä optimoimaan ajoreittejä. Autoista on kehittymässä digitaalinen alusta uusille palveluille samaan tapaan kuin älypuhelimista on tullut markkinapaikka erilaisille sovelluksille.

On ennustettu, että muutaman vuoden sisällä maailman teillä liikkuu yli 100 miljoonaa autoa, jotka kommunikoivat aktiivisesti keskenään. Telian Connected Things 2016 -raportin mukaan vuosien 2015 ja 2020 välissä verkkoon yhteydessä olevien autojen liikevaihto yli kolminkertaistuu 0,6 miljardista yli kahteen miljardiin. Puolet autoista tulee olemaan nettiyhteydellä varustettuja vuoteen 2020 mennessä.

”Tesla on matkustusmukavuudeltaan ylellinen auto, varsinkin jos ratin takana istuu paljon. Tesla yhdistää käänteentekevällä tavalla parhaita komponentteja eri valmistajilta ja muuttaa vanhoja käytäntöjä auton omistamisesta, käytöstä sekä huoltamisesta. Omistajien ei tarvitse vierailla kalliissa merkkihuolloissa, vaan Tesla tarjoaa aivan erilaisen palvelukokemuksen, jossa auto päivittyy ja kehittyy koko ajan”, kiteyttää Halli koeajon päätteeksi.

Lue lisää: Internet of Things tuo auton varashälyttimen puhelimeen ja pienentää vakuutuslaskua

Kiinnostuitko IoT:sta?

Tutustu tarkemmin

Artikkelin aihealueet

IoT