Telia turvasi jääkiekon MM-kisojen 2022 Helsingin Jäähallin tietoliikenneyhteydet tietoturvaratkaisuillaan
Telia toimi yhtenä Suomen Jääkiekkoliiton IT-toimittajana vuoden 2022 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa. Telia turvasi tapahtuman Helsingin lohkon tietoliikenneyhteydet kokonaisvaltaisesti palvelunestohyökkäyksiä ja muita uhkia vastaan ja toimitti tapahtumaan erilaisia tietoturvaratkaisuja ja -palveluja.
Jääkiekon MM-kisojen kaltaiset massatapahtumat keräävät runsaasti huomiota sekä kisamaassa että kansainvälisesti. Vuoden 2022 MM-kisat järjestettiin Suomessa, ja se osui poikkeukselliseen haastavaan maailmantilanteeseen, jossa uudenlaiset tietoturvauhat asettivat paineita tietoliikenteen tehokkaalle turvaamiselle.
Telian tehtävänä oli paitsi pitää Helsingin Jäähallin verkkoyhteydet toimivina koko tapahtuman ajan myös suojautua erityyppisiltä uhilta. ”Meidän tehtävämme on varautua erilaisiin uhkiin sekä tuottaa kokonaisnäkymä tapahtuman tietoturvasta”, kertoo Jouko Kokkonen, Telian vanhempi tietoturva-asiantuntija.
Aktiivista seurantaa ja ennaltaehkäisyä Telian tietoturvaratkaisuilla
Verkkoliikennettä tarkasteltiin ja suojattiin paikan päällä Helsingin Jäähallissa. Telia Yritysturva -palvelussa hyödynnettiin Check Pointin palomuuriteknologiaa, jota Telia säännöllisesti käyttää vastaavanlaisissa tapahtumissa.
”Hyökkäystapoja on loputtomasti, ja on äärimmäisen haastavaa suojautua tuntemattomilta uhilta”, kertoo Ari Koivisto, Check Pointin asiakkuusvastaava. ”Perusfilosofiamme on hyökkäysten estäminen ennen kuin ne pääsevät rajapintaan”, hän jatkaa.
Suuren volyymin tapahtumissa tietoturvallisuus vaatiikin aktiivista seurantaa ja nopeaa reagointia.
Telia esti palomuurin avulla tapahtumapaikassa pääsyn haitallisille sivustoille ja blokkasi tietyt aihepiirit verkkoliikenteestä kokonaan. Lisäksi se torjui virus- ja bottiliikenteen. Tapahtumissa voidaan myös havaita teknologian avulla saastuneet laitteet, jotka tarvittaessa puhdistetaan.
Suurilta palvelunestohyökkäyksiltä vältyttiin – tietoturvaratkaisuilla sujuvuutta tapahtumaan
Toinen tärkeä osa-alue tietoliikenteen turvaamisessa oli palvelunestohyökkäyksiltä suojautuminen. Pahimmassa tapauksessa hyökkäys voi jopa MM-kisojen kaltaisessa massatapahtumassa lamaannuttaa tietoliikenteen kokonaan.
Suurimmilta palvelunestohyökkäyksiltä onneksi vältyttiin. Telian Kokkonen pitää valmiutta kaiken a:na ja o:na. ”Vaikka merkittäviä hyökkäyksiä ei nähty, tärkeintä tämänhetkisessä toimintaympäristössä on kyvykkyys reagoida kaikenlaisiin uhkiin ja torjua niiden haittavaikutukset.”
Tietoturva oli tärkeässä roolissa tapahtuman yleisessä sujuvuudessa. MM-kisaorganisaatiolle oli tärkeää, että tapahtuman verkkoympäristö pysyi suojattuna koko kisojen ajan.
”Haluamme pysyä ajan tasalla tapahtumissamme esiintyvistä uhista ja tarjota kaikille osallistujille tietoturvallisen ympäristön”, toteaa Jaakko Luumi, MM-kisojen apulaispääsihteeri. ”Teknologisten palveluntoimittajiemme ansiosta voimme hyvillä mielin keskittyä urheiluun.”
Haaste: Tietoliikenneympäristön turvaaminen jääkiekon MM-kisoissa sekä erilaisiin tietoturvauhkiin varautuminen haastavassa toimintaympäristössä.
Ratkaisu: Telia tuotti tapahtumaan erilaisia tietoturvaratkaisuja ja -palveluja. Telia turvasi Helsingin Jäähallissa verkkoliikenteen toimivuuden palvelunestohyökkäyksien varalta ja suojasi tietoliikenteen havaitsemalla ja torjumalla haittaliikennettä Check Pointin teknologiaa hyödyntävällä palomuuriratkaisulla.
Hyödyt: Aktiivisen seurannan myötä Telialla oli korkea valmius reagoida erilaisiin uhkiin niin verkossa kuin laitetasolla. Tietoliikenne pidettiin puhtaana suodattamalla haitalliset sivustot sekä botti- ja virusliikenne. Palvelunestohyökkäykset estettiin.