Kaikki artikkelit yrityksille

Telia Tunnistus -sanasto

2 min
Lähikuva tietokoneen näppäimistöstä, jossa yksi näppäin on sormenjälki Lähikuva tietokoneen näppäimistöstä, jossa yksi näppäin on sormenjälki

Vahva tunnistautuminen ja tunnistaminen tarkoittavat käyttäjän henkilöllisyyden todentamista sähköisesti. Tunnistamiseen liittyy paljon muitakin termejä, jotka on avattu tässä, jotta pärjäät niin kahvipöytäkeskusteluissa kuin verkkopalveluita hankkiessasi.  

Vahva tunnistautuminen

Henkilöllisyyden osoittaminen luotettavasti. Kyse on vahvasta tunnistautumisesta, kun vähintään kaksi seuraavista kolmesta ehdosta täyttyy:

  1. Tunnistettava yksilöllinen ominaisuus. Esimerkiksi sormenjälki tai verkkokalvo voivat toimia henkilöllisyyden osoittamisessa.
  2. Tieto, joka on ainoastaan tunnistettavan henkilön hallussa. Esimerkiksi salasana.
  3. Esine, joka kuuluu tunnistettavalle henkilölle. Esimerkiksi matkapuhelin tai sim-kortti voivat olla tällaisia esineitä.

Heikko tunnistautuminen

Jos ainoastaan yksi vahvan tunnistuksen ehdoista täyttyy, kyseessä on heikko tunnistautuminen. Esimerkiksi sähköpostiosoitteella ja salasanalla tunnistautuminen on heikkoa tunnistautumista.

Mobiilivarmenne

Teleoperaattorien myöntämä tunnistusväline, joka on käytettävissä automaattisesti uusimmilla sim-korteilla. Mobiilivarmenne on nopein tapa tunnistautua sähköisesti, sillä sen käyttö ei edellytä erillisen sovelluksen avaamista. Voit rekisteröidä Telia Mobiilivarmenteen ilmaiseksi täältä.

Laki vahvasta sähköisestä tunnistuksesta

Vuonna 1999 säädetty laki, jossa määritellään muun muassa vahvan tunnistautumisen kriteerit ja asetetaan toimintaehtoja tunnistusvälineiden ja tunnistuksen välityspalveluiden tarjoajille. Lakia päivitettiin edellisen kerran vuonna 2016, jolloin päätettiin, että tunnistusvälineitä tullaan tarjoamaan tunnistuksen välityspalveluiden kautta vuonna 2017.

Tunnistuksen välityspalvelu

Toukokuussa 2017 voimaan astuneessa lakiuudistuksessa määrättiin, että tunnistusvälineitä on myytävä välityspalveluiden alaisuudessa, mikä tarkoittaa, että tunnistusvälineitä käyttävät verkkopalvelut saavat kaikki eri palveluntarjoajien tunnistusvälineet käyttöönsä yhdellä sopimuksella ja yhdellä käyttöönotolla. Aiemmin tunnistusvälineitä käyttävät verkkopalvelut ovat joutuneet tekemään sopimuksen erikseen kaikkien tunnistusvälineiden tarjoajien kanssa.

Luottamusverkosto

Tunnistusvälineiden tarjoajien, tunnistuksen välityspalveluiden muodostama yhteistyöelin.

TUPAS

Tupas, eli tunnistuspalvelu standardi, on pankkien kehittämä ja ylläpitämä vahvan tunnistuksen järjestelmä. TUPAS-järjestelmän tunnistusvälineet sisällytetään tulevaisuudessa osaksi luottamusverkostoa.

Ensitunnistaminen

Kun ihminen tunnistetaan ensimmäistä kertaa sähköistä tunnistautumisvälinettä hankittaessa, kyse on ensitunnistamisesta.

Tunnistusväline

Digitaalisessa ympäristössä tunnistusvälineellä tarkoitetaan menetelmää, jolla tunnistautuminen tapahtuu. Esimerkiksi mobiilivarmenne tunnistusvälineenä koostuu sim-kortilla olevasta varmenteesta, puhelimesta, verkkosivustolle asennettavasta painikkeesta.

Varmenne

Varmenne on digitaalinen sormenjälki, jonka avulla internetin henkilöllisyystodistusten ja toisaalta myös viestien autenttisuus voidaan tarkistaa. Varmenne perustuu tiivistelaskentaan, jonka avulla voidaan luoda yksilöllisiä tunnisteita, joiden kopioiminen on mahdotonta. 

Varmentaja

Yritys, joka myöntää varmenteita kansainvälisten turvallisuuskriteerien mukaisesti, on varmentaja. Varmenteita käytetään sähköisessä allekirjoituksessa, tunnistusvälineissä, verkkosivustojen SSL-sertifikaateissa ja yritysten ja organisaatioiden sisäisissä tietoverkoissa. Tutustu Telia CA –varmenteiden myöntäjään täältä.

 

Sähköinen allekirjoitus voittaa paperille käsin kirjoitetun 10–0

Vahvan tunnistamisen myötä enää ei tarvitse käydä fyysisesti paikan päällä allekirjoittamassa uutta toimeksianto- tai työsopimusta. Sähköinen allekirjoitus helpottaa tärkeiden dokumenttien vahvistamista ja säästää sinut tarpeettomalta paperirumbalta.

Lue lisää sähköisestä allekirjoittamisesta

Artikkelin aihealueet

Tietoturva Varmenteet ja tunnistus