Kaikki artikkelit yrityksille

Telia tekee pilveä koodilla – mitä IaC tarkoittaa asiakkaalle?

2 min
Kädet läppärin näppäimistöllä. Kädet läppärin näppäimistöllä.

Telian tapa hallinnoida julkipilven palveluita on moderni ja turvallinen. Telialla rakennetaan ja hallitaan pilviympäristöjä koodilla eli niin sanotun IaC:n (Infrastructure as Code) avulla. Telian asiantuntijat listasivat IaC:n hyödyt.

Telialla rakennetaan ja hallinnoidaan pilviympäristöjä koodilla. Koodipohjainen toimintatapa mahdollistaa versionhallinnan, jolla saavutetaan monia sellaisia etuja, jotka aiemmin rajautuivat pelkästään ohjelmistokehityksen puolelle. Versiohallintaan tallentuu tieto kaikista infrastruktuuriin tehdyistä muutoksista. Kun havaitaan ongelmia, versiohallinnasta voidaan tarkistaa, kuka teki muutoksen, milloin ja miksi. Uudelleenkäytettävyys ja rinnakkaisuus mahdollistavat muutosten ja päivitysten suorittamisen nopeasti kaikkiin ympäristöihin.

Telian pilvipalvelualustojen kehityksestä vastaava johtaja Mari Yliperttula ja johtava pilviarkkitehti Tommi Wiren esittelevät viisi IaC:n hyödyllistä ominaisuutta.

1. Nopeus

Koodilla hallittava pilviympäristö mahdollistaa nopean uusien ominaisuuksien testaamisen, käyttöönoton ja skaalaamisen asiakkaan liiketoimintatarpeiden mukaan. Pilvialustan automaatio ja siihen liitetyt infrastruktuurimallit luovat asiakkaalle alustoja hankkeiden nopeaan ja vakioituun aloittamiseen.

2. Laadun parantaminen vakioinnilla

Koodipohjainen toimintamalli mahdollistaa vakioinnin ja sen luotettavan toistettavuuden. Koodilla toteutettu infrastruktuuri on automatisoitavissa ja standardoitavissa. Näin vähennetään inhimillisten virheiden mahdollisuutta ja parannetaan palveluiden luotettavuutta ja laatua.

Asiakkaan teknologia-arkkitehtuurit on mahdollista vakioida ja mallintaa IaC:n avulla. Automatisointi parantaa arkkitehtuurihallintaa.

3. Turvallisuus

IaC-kehitysprosessi auttaa suojautumaan pilviympäristöjen tietoturvariskeiltä.

Perinteisessä mallissa pilvi on voitu ottaa organisaatiossa käyttöön liiketoiminnan tarpeiden ehdolla ja ympäristöjä on kliksuteltu käyttöön pikkuhiljaa. IaC-prosessissa mallinnetut arkkitehtuurit skannataan tietoturvamääräyksiä vastaaviksi ennen käyttöönottoa. Näin pyritään estämään huonot ratkaisut ennen niiden käyttöönottoa.

Pilviympäristöä on mahdollista kontrolloida myös erilaisten säännöstöjen avulla. Ne varmistavat ajantasaisen tilannekuvan siitä, että järjestelmä täyttää vaatimukset ja auttavat korjaamaan myös ei-vakioidut ympäristöt.  

Pilvipalveluissa on lisäksi laajat kyvyt syvälliseen tietoturva-analyysiin myös sovellustasolle.

4. Versionhallinta

Koodin avulla hallinnoitavan pilviympäristön versionhallinta on sujuvaa, ja järjestelmäkokonaisuutta on mahdollista myös testata etukäteen. Versionhallintaan tallentuu tieto kaikista infrastruktuuriin tehdyistä muutoksista. Kun havaitaan ongelmia, versionhallinnasta voidaan tarkistaa, millainen muutos on tehty ja miksi – ja tarvittaessa palauttaa edellinen versio käyttöön nopeasti.

Muutosten ja uusien ominaisuuksien testaaminen eri ympäristöissä mahdollistaa palveluiden jatkuvuuden muutoksissa. Eri julkaisuympäristöjä (kehitys, testaus, tuotanto) voidaan luoda ja poistaa nopeasti asiakastarpeiden mukaan.

5. Kustannustehokkuus

Koodilla tekeminen on yritykselle kustannustehokas ratkaisu. Automaatio poistaa ihmisresurssien tarpeen toistuvasta työstä ja mahdollistaa koneresurssien käyttämisen toteutuksiin. Vakioinnin ansiosta yrityksissä voidaan keskittyä järjestelmähankkeiden läpiviemisen sijaan liiketoimintahyötyjen tavoitteluun.

 

Asiantuntijat: Mari Yliperttula, Head of Platform Development, Telia ja Tommi Wiren, Lead Cloud Architect, Telia

Automatisoidulla ja vakioidulla palvelualustalla varmistat pilven turvalliset toimintamallit

Telialla on koottu pilvipalvelualustojen parhaat käytännöt yhteen pakettiin, jotta julkipilven infrastruktuurin käyttö olisi mahdollisimman helppoa.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Pilvipalvelut