Uuden sukupolven lähiverkkopalvelu Telia Managed SD-LAN sujuvoittaa verkon ylläpitoa sekä parantaa verkon näkyvyyttä ja tietoturvaa. Uudet laitteet ja kokonaiset toimipisteet voi liittää verkkoon automaattisesti.
Lähes jokaisella yrityksellä ja julkisella organisaatiolla on yksi yhteinen piirre: lähiverkkoon tuodaan jatkuvasti uusia laitteita, käyttäjiä ja palveluja – ja tämä teettää töitä. Jokainen muutos vaatii konfigurointia eli määrittelyä, joka tehdään perinteisessä LAN-verkossa käsityönä laite laitteelta.
Konfigurointi LAN-verkossa vie runsaasti aikaa ja vaatii tietoliikenneasiantuntijoiden työpanosta. Uuden sukupolven lähiverkko, ohjelmisto-ohjattu SD-LAN-verkko mullistaa tilanteen.
”SD-LAN-verkkoa ohjataan keskitetysti, mikä mahdollistaa hyvin pitkälle viedyn automaation. Kun jonkin laite- tai käyttäjäryhmän asetukset on kertaalleen määritelty, uudet verkkoon liitettävät laitteet ja käyttäjät konfiguroituvat automaattisesti. Suuretkin muutokset tapahtuvat parhaimmillaan reaaliajassa”, sanoo Telian Senior Business Manager Arto Urataipale.
Urataipale korostaa, että Telia Managed SD-LAN ei tuo vain kustannussäästöjä, vaan se tehostaa aidosti liiketoimintaa.
”SD-LAN-verkko nopeuttaa esimerkiksi uuden palvelun käyttöönottoa tai uuden toimipisteen perustamista. Automaatio helpottaa kaiken kaikkiaan verkon hallintaa ja ohjausta sekä vähentää virheiden mahdollisuutta.”
Parempaa tietoturvaa ja näkyvyyttä
Arto Urataipale pitää Telia Managed SD-LAN -verkon etuna myös sen tiukkaa pääsynhallintaa, joka parantaa tietoturvaa.
”Perinteisessä kiinteässä lähiverkossa kuka tahansa pääsee tunnustelemaan verkkoympäristöä, jos vain onnistuu kytkemään laitteensa verkkoon. Meidän ratkaisussamme päätelaite tarkistetaan ensin, minkä jälkeen sille tai laitteen käyttäjälle sallitaan pääsy vain roolinsa mukaisiin verkon resursseihin.”
Urataipaleen mukaan tietoturvaa parantaa SD-LAN-verkossa myös hyvä näkyvyys verkon liikenteeseen.
”Liikenteen lisäksi verkon ylläpitäjä pääsee näkemään, mitä laitteita ja sovelluksia verkossa on ja millaisia haasteita verkon käytössä on. Hyvä näkyvyys auttaa optimoimaan verkon käyttöä.”
Yhteinen LAN koko organisaatiolle
Urataipaleen mukaan SD-LAN-verkko tarjoaa aivan erityistä hyötyä yrityksille ja muille organisaatioille, joilla on useita toimipisteitä. Perinteisiä LAN-verkkoja käytettäessä yhteisen yritysverkon sisäiset virtuaaliverkot on määriteltävä erikseen laajaverkossa eli WAN-verkossa, mutta SD-LAN-verkon virtuaaliverkot kuljetetaan automaattisesti laajaverkon yli.
”Ohjelmisto-ohjaus häivyttää LANin ja WANin rajaa. SD-LAN-verkon voi tavallaan venyttää WANin yli, mikä helpottaa verkon hallintaa”, Urataipale sanoo.
Kokonaisvastuu verkosta Telialla
Kun asiakas ottaa Telia Managed SD-LAN -palvelun käyttöönsä, Telia kantaa verkosta kokonaisvastuun alkaen verkkolaitteiden omistamisesta, asentamisesta ja ylläpidosta. Telia tuottaa palvelua omassa datakeskuksessaan, Telia Helsinki Data Centerissä Pitäjänmäellä.
”Telian kotimaista datakeskusta käyttämällä vältetään ulkomaisen julkipilven riskit, kuten tietoliikenneyhteyksien katkeaminen kokonaan muuhun maailmaan. Myös asiakasympäristöön liittyvät tiedot ovat varmemmassa tallessa meillä kuin julkipilvessä”, Urataipale sanoo. Lisäksi hän korostaa, että loppukäyttäjien henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan luonnollisesti EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR).
Telia käyttää Telia Managed SD-LAN -palvelussa Extreme Networksin teknologiaa, jonka tutkimusyhtiö Gartner on arvioinut markkinoiden edistyksellisimmäksi.
”Yritysverkot laajenevat jatkuvasti, ja meidän on kyettävä yhdistämään käyttäjät ja laitteet sovelluksiin turvallisesti missä tahansa. Tämä edellyttää hyvän arkkitehtuurin lisäksi oikeanlaisia taitoja sekä keinoja pitää kustannukset kurissa. Yhteistyö Telian kanssa tekee laajoihin yritysverkkoihin siirtymisen helpoksi, turvalliseksi ja skaalautuvaksi samalla, kun se vähentää merkittävästi IT-kustannuksia sekä IT-työtaakkaa”, sanoo Extreme Networksin Euroopan-toimintojen teknologiajohtaja Markus Nispel.
Extreme Networksin tekoäly kerää tietoa globaalisti kaikista samalla teknologialla toteutetuista verkoista, mikä auttaa Teliaa optimoimaan verkkojen toimintaa. Urataipale lukee palvelussa käytetyn teknologian eduksi myös virrankulutuksen, joka on huomattavasti verrokkeja pienempi.
”Tämä pienentää omalta osaltaan asiakkaiden kustannuksia ja auttaa toimimaan kestävällä tavalla."