”Mahdollisuus miljoonien työtuntien säästämiseen” – Näin terveydenhuollon viestintä voi uudistua


Luotettavampaa tiedonkulkua lääkärien, hoitajien, potilaiden ja omaisten välillä. Kaikki tieto turvallisesti yhdessä paikassa. Enemmän aikaa hoitotyöhön ja asiakkaan kohtaamiseen. Telia ja Carecode haluavat uudistaa yhdessä suomalaisen terveydenhuollon viestinnän.
Kunnat ja terveydenhuolto ovat murroksessa. Väestö vanhenee ja palveluiden kysyntä kasvaa. Terveyspalvelut digitalisoituvat ja datan ja mittaustiedon määrä kasvaa, jolloin myös tietoturvan merkitys korostuu. Sote-uudistus ja kuntarakenteiden muutos uudistavat terveydenhuollonkin rakenteita.
”Sote-sektori on valtavien muutospaineiden alla. Päivittäisessä hoitotyössä turvallinen ja luotettava tiedonkulku on yksi merkittävimpiä haasteita, johon pystymme yhteistyössä tarjoamaan markkinoiden parhaat ratkaisut”, Telia Terveyden johtaja Patrick Francke kertoo.
”On innostavaa lähteä uudistamaan terveydenhuollon kommunikaatiota yhdessä Telian kanssa. Haluamme tuoda uudet digitaaliset viestinnän ratkaisumme mahdollisimman laajalle joukolle”, Carecoden toimitusjohtaja Ahti Mäkitie sanoo.
Carecode on kolme vuotta sitten perustettu lääketieteilijöiden ja ohjelmistokehittäjien johtama startup. Keväällä lääkäriksi valmistuva Mäkitie kertoo idean teknologiayrityksen perustamiseen lähteneen potilastyön arjen kokemuksista.
”Tällä hetkellä alan viestintä on sirpaloitunut: viestejä vaihdetaan sähköpostitse, tekstiviestitse, kirjeitse, faksilla, ruutuvihkolla ja post it -lapuilla. Kommunikaatio vie aikaa, eikä viesteistä jää välttämättä mitään dokumenttia.”
Hänen mukaansa lääkärit ja hoitajat haluaisivat keskittyä enemmän itse hoitotyöhön ja muuhun oleelliseen.
”Minulla on yhtiökumppaneideni kanssa tästä omakohtaista kokemusta. Meistä kolme neljästä on työskennellyt lääkäreinä. Totesimme, että takkuilevalle viestinnälle pitää tehdä jotain. Lähdimme kehittämään palveluamme vahvasti tarve edellä.”
Kaikkien aikaa säästyy
Telian ja Carecoden uusi digiratkaisu tekee terveydenhuollosta sujuvampaa. Luotettavampi ja nopeampi tiedonkulku säästää paitsi ammattilaisten aikaa, myös helpottaa potilaiden arkea.
”Lääkärit ja hoitajat voivat viestiä potilaan kanssa missä ja milloin vain. Kun viestit kulkevat sähköisesti, hoidosta tulee oikea-aikaisempaa eikä potilaan tarvitse juosta turhaan paikasta toiseen tai odotella puhelinaikoja. Tämä vähentää tarpeettomia viiveitä, käyntejä, siirtymisiä ja jonoja”, Patrick Francke kertoo.
Mäkitiellä ja Franckella on jo selkeää näyttöä tehokkaampien viestintäratkaisujen tuomista hyödyistä.
Tällä hetkellä toistakymmentä terveyspalvelutoimijaa käyttää Carecoden kehittämää digitaalista viestinnän toimintamallia. Telian kotihoitoon kehittämä sähköinen Vihko on käytössä lukuisissa kunnissa eri puolilla Suomea.
”Asiakaspalautteen mukaan on selvää, että sote-viestinnässä on todella paljon kehitettävää. Huonosti toimivaan kommunikaatioon kuluu vuodessa miljoonia työtunteja. Potilaille näkyvän viestinnän lisäksi organisaatioiden sisäisessä viestinnässä on monenlaista kankeutta”, Ahti Mäkitie sanoo.
Patrick Francken mukaan potilaiden turvallisuuden tunne lisääntyy, kun he voivat seurata itse hoitosuunnitelmaansa ja saada vaikkapa muistutusviestin verenpainemittauksesta suoraan kännykkäänsä.
”Matalan kynnyksen viestikanava lisää läpinäkyvyyttä ja vähentää epävarmuutta, kun kaikilla on käytössään samat tiedot helposti saatavissa olevassa muodossa. Digitaalinen palvelu kulkee aina mukana, sillä se toimii niin älypuhelimella, tabletilla kuin tietokoneellakin.”
Tietoturva ykkösasemassa
Patrick Francke ja Ahti Mäkitie uskovat oppivansa paljon toisiltaan. Telia Terveydellä on kokemusta isojen asiakkaiden kanssa toimimisesta. Carecode pystyy reagoimaan ketterästi prosesseissa ilmeneviin muutostarpeisiin.
”Meillä on vahva yhteinen fokus: monimutkaisen terveydenhuollon viestinnän sujuvoittaminen. Ongelma on suuri ja todellinen. Sote-viestinnässä on monta osapuolta – potilaat, lääkärit, hoitajat, omaiset ja maksajana usein eri taho – mikä asettaa paljon vaatimuksia. Onkin tärkeää, että viestintäratkaisumme on kevyt, helppokäyttöinen ja pystymme kehittämään sitä saamamme palautteen perusteella.”
Yksi terveydenhuollon suurista haasteista on tietoturva: potilasdatan määrän kasvaessa myös sen turvallisen liikkumisen merkitys kasvaa.
”Uudessa digiratkaisussamme tietoliikenneyhteydet ovat tiukasti salattuja, eivätkä ulkopuoliset pääse niihin käsiksi.”
Telian ja Carecoden yhteistyön tavoitteena on, että joka toisella terveydenhuollon ammattilaisella on käytössään modernit ja turvalliset viestintätyökalut vuonna 2019.
”Kun potilastiedot, viestit ja raportit liikkuvat sujuvammin, suomalaiset saavat parempia sote-palveluja pienemmin kustannuksin.”
Teksti: Henna Rautiainen